ΕΛ.ΣΤΑΤ: Περίεργες κινήσεις από τον Γεωργίου με φόντο το πλεόνασμα

Πολλά ερωτηματικά εγείρουν οι κινήσεις του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως καταγγέλουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι…

elstat 1

Πολλά ερωτηματικά εγείρουν οι κινήσεις του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως καταγγέλουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην ΕΛ.ΣΤΑΤ, ο κ. Γεωργίου με μία σειρά “τυχαίων” και “αποσπασματικών” κινήσεων, οδηγεί στην πλήρη αποδυνάμωση την Διεύθυνση Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

 Πρόκειται για την αρμόδια διεύθυνση η οποία είναι επιφορτισμένη για την παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Τη διεύθυνση δηλαδή που τους επόμενους μήνες σε συνεργασία με τη  Eurostat θα προσπαθήσει να αποδείξει την ύπαρξη ή όχι πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι ο κ. Γεωργίου, αντιακατέστησε την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών, ενώ μέσα σε λίγες μέρες αντικατέστησε και τον  προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών και μετακινήθηκε ένας ικανός αριθμός έμπειρων στελεχών.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν τον κ. Γεωργίου για δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας στους υπαλλήλους.

“Ποιος μετακινούμενος υπάλληλος στη Δ/νση θα έχει την τόλμη και την εμπειρία να εκφέρει αντιρρήσεις και ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί στις επιταγές και κατεθύνσεις του έχοντος την εύνοια του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ, εμπειρογνώμονα της Eurostat σε θέματα Εθνικών Λογαριασμών εν όψει μάλιστα της ανακοίνωσης των δημοσιονομικών στοιχείων τον Απρίλιο του 2014;”, αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι.

Ο μύθος του πρωτογενούς πλεονάσματος

Υπενθυμίζεται ότι το Hot Doc σε προηγούμενο τεύχος είχε αποκαλύψει το μαγείρεμα των στοιχείων ώστε να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα.  Συγκεκριμένα, σε στοιχεία έκθεσης της eurostat τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσιάζαν προβλέψεις για πλεόνασμα ύψους 5,8 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ που παρουσιάζσν το 2012. Τι σημαίνει αυτο πρακτικά; Ότι από πέρυσι μέχρι σήμερα τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων αυξήθηκαν κατά 8 δισ. ευρώ.  

Μάλιστα η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ με ανακοίνωσή της αδειάζει το ΥΠΟΙΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δελτίο τύπου με ημερομηνία 1/11/2013 που είχε εκδόσει η ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε ότι “η διαβίβαση των στοιχείων χρέους και ελλείμματος του έτους 2013 δεν σημαίνει κάποια αξιολόγηση ποιότητας και πιστοποίηση ή επικύρωση αυτών των στοιχείων απο την ΕΛΣΤΑΤ. Είναι προβλέψεις που έχουν υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών, για τις οποίες το υπουργείο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο”.

Σε κάθε περίπτωση τα όσα καταγγέλουν οι εργαζόμενοι της ΕΛ.ΣΤΑΤ χρίζουν άμεσης διερεύνησης και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ανδρέα Γεωργίου.

 

Διαβάστε το δημοσίευμα του Hot Doc

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…