Ελλιπείς οι εξηγήσεις του επίτιμου – Δεν αμφισβητεί τη μη αποπληρωμή του δανείου

Με μία ανακοίνωση που αποφεύγει επιδεικτικά τα ονόματα και τις διευθύνσεις, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποφεύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με το κατά πόσο το δάνειο της εφημερίδας «Κήρυξ Χανίων» είναι εξυπηρετήσιμο.

578656ef1dc524a41d8b45a0

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ αφού εξιστόρησε γιατί και πώς η ΚΗΡΥΞ ΑΕ έλαβε περίπου 300.000 ευρώ δάνειο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά ταμεία, τονίζει πως για το δάνειο αυτό συνυπόγραψε μετά από σχετική απαίτηση της τράπεζας Πειραιώς και ένας χανιώτης επιχειρηματίας.

Εκτός του ότι δεν κατονομάζει τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, σημειώνει πως ο προαναφερόμενος μαζί με άλλον αξιόλογο χανιώτη επιχειρηματία (κι αυτός ανώνυμος) ίδρυσαν την εκδοτική ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΑΕ, η οποία σκοπό είχε την έκδοση του «Νέου Κήρυκα».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, μέσα στη συμφωνία ήταν και η αποπληρωμή του δανείου από τη συγκεκριμένη εταιρία. Το 2011 η εν λόγω εταιρία κλείνει, με τον επίτιμο να μην αποσαφηνίζει το τι μέλλει γενέσθαι με το δάνειο της Περαιώς.

Οπότε, εκτός από το ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για την ταμπακιέρα, δηλαδή αν το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις μετοχές του γιου του, Κυριάκου, όπως αυτές εμφανίζονται στο πόθεν έσχες του. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη:

Παρακολουθώ έκπληκτος την προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να σπιλώσει το όνομα το δικό μου και της οικογενείας μου, αναφερόμενος στην ιστορική εφημερίδα του Ελευθέριου Βενιζέλου ”ΚΗΡΥΞ”. Μια εφημερίδα η οποία είχε δώσει μάχες για την Ελευθερία και την Δημοκρατία. Μια εφημερίδα της οποίας αποφάσισε ο ίδιος να είμαι εγώ συνεχιστής.

Οι επικοινωνιακές σκοπιμότητες είναι προφανείς.

Με λυπεί βαθύτατα η ένταση του θράσους, που οδηγεί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να κάνουν λόγο για ”θαλασσοδάνεια”, προσπαθώντας να με ταυτίσουν με ανοίκειες πρακτικές.

Πορεύτηκα όλη μου τη ζωή με αξιοπρέπεια και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει την αξιοπιστία μου στο βωμό κάποιου πολιτικού παιχνιδιού.

Για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος παρατίθενται παρακάτω, αναλυτικά, όλα τα στοιχεία της συγκεκριμένης υπόθεσης:

Η εταιρεία ”ΚΗΡΥΞ ΑΕ” αναγκάστηκε υπό το βάρος των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε, να διακόψει στις αρχές του 2005 την έκδοση της ιστορικής εφημερίδας ”ΚΗΡΥΞ” την οποία επί μισό, περίπου, αιώνα εξέδιδε. Προκειμένου να καταβάλει τις αποζημιώσεις των εργαζομένων και τα οφειλόμενα ποσά σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και προμηθευτές, συνήψε δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους περίπου 300,000 Ευρώ.

Για το δάνειο αυτό η Τράπεζα Πειραιώς ενέγραψε, ως πρώτη μάλιστα υποθήκη, το ακίνητο 800 τ.μ. ιδιοκτησίας της ”ΚΗΡΥΞ ΑΕ” στην περιοχή Νεροκούρου των Χανίων. Επιπλέον, η Τράπεζα ζήτησε και συνυπογράψαμε ως συνεγγυητές, μαζί με γνωστό Χανιώτη επιχειρηματία.

Το Μάρτιο του 2005 ο εκ των εγγυητών επιχειρηματίας ίδρυσε με έτερο πετυχημένο και αξιόλογο Χανιώτη συνάδελφό του, εκδοτική εταιρεία με την επωνυμία ”ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΑΕ”. Προκειμένου να εκδώσει νέα εφημερίδα με τον τίτλο ”ΝΕΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ” στις εγκαταστάσεις της παλιάς και στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, ανέλαβε την υποχρέωση της αποπληρωμής των δόσεων του επίμαχου δανείου που είχε λάβει η ”ΚΗΡΥΞ ΑΕ” από την Τράπεζα Πειραιώς.

Μετά από λίγα χρόνια και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2011 κάτω από το βάρος των οικονομικών προβλημάτων λύγισε η εκδοτική αυτή προσπάθεια με αποτέλεσμα ένα ακόμα λουκέτο στα Χανιά.

Εδώ, πρέπει να τονιστεί, ότι όπως προκύπτει από τους δημοσιοποιημένους έκτοτε και μέχρι σήμερα ισολογισμούς της ”ΚΗΡΥΞ ΑΕ” ουδεμία εταιρική ή άλλης μορφής σχέση υπήρξε μεταξύ αυτής και της ”ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΑΕ” ούτε βεβαίως η ”ΚΗΡΥΞ ΑΕ” άσκησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο καμία άλλη εκδοτική δραστηριότητα, μετά την διακοπή της έκδοσης της εφημερίδας ”ΚΗΡΥΞ”.

Η ”ΚΗΡΥΞ ΑΕ” μετά το κλείσιμο της εφημερίδας ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με την αξιοποίηση του ιστορικού της ακινήτου στα Χανιά, το οποίο και ανήγειρε με ενυπόθηκο δάνειο από την ”ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ”. Για την εξυπηρέτηση του εν λόγω δανείου η ”ΚΗΡΥΞ ΑΕ” έχει εκχωρήσει προ πολλού και επί πολύ ακόμα χρόνο, ολόκληρο το ποσό του ενοικίου το οποίο εισπράττει από το πολυκατάστημα που φιλοξενείται στο καινούριο κτήριό της.

Εν κατακλείδι λοιπόν:

Α) το δάνειο αξίας περίπου 300.000 Ευρώ που η ”ΚΗΡΥΞ ΑΕ” έλαβε από την Τράπεζα Πειραιώς είχε αφενός πλήρεις εμπράγματες εγγυήσεις και αφετέρου όχι μόνο ένα, ως είθισται κατά πάγια τραπεζική πρακτική, αλλά δύο και μάλιστα υψηλής αξιοπιστίας εγγυητές.

Άρα, πόρω απέχει η αλήθεια από τον όρο και την έννοια του «θαλασσοδανεισμού» τον οποίο αβασάνιστα και επιπόλαια χρησιμοποίησε κυβερνητικός βουλευτής κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής.

Β) Ολόκληρη η διαδικασία του δανεισμού της ”ΚΗΡΥΞ ΑΕ” έγινε υπό το φως της ημέρας και υπό το φως της ημέρας συνεχίζει καθώς συμπεριλαμβάνεται στους ισολογισμούς τους οποίους κατ’ έτος η εταιρεία συντάσσει και δημοσιοποιεί.

Γ) Η οικογένειά μου και εγώ καμία σχέση δεν είχαμε με την εκδοτική προσπάθεια ”ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ” ΑΕ η οποία είχε αναλάβει την αποπληρωμή του δανείου.

Άνθρακες ο θησαυρός λοιπόν. Γι αυτό, ας στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε περιπτώσεις που πραγματικά έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον. Και να αναλάβουν και οι τράπεζες την ευθύνη των περιπτώσεων αυτών ως οφείλουν.

Το «πόθεν έσχες»

Ο «Νέος Κήρυκας» αποτελούσε τη συνέχεια της ιστορικής εφημερίδας «Κήρυξ», που ίδρυσε το 1901 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, και εξέφραζε την οικογένεια Μητσοτάκη. Το τελευταίο φύλλο είχε κυκλοφορήσει την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005.

Οπως είχε γίνει τότε γνωστό, το 80% της «Κήρυξ Α.Ε.» ανήκε στον βουλευτή της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη (του έχει μεταβιβαστεί από τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη) και το 20% στον Στέλιο Νικηφοράκη, ο οποίος ήταν διευθυντής της επί 19 χρόνια (1985-2004). Στην τελευταία δήλωση «πόθεν έσχες» ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. δηλώνει ότι είναι κάτοχος μετοχών της συγκεκριμένης εταιρείας.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…