Ελληνορωσική επένδυση – μαμούθ στην Κρήτη

H μεγαλύτερη δρομολογημένη επένδυση στην Ελλάδα, η δημιουργία του υπερπολυτελούς θέρετρου «Elounda Hills» έρχεται την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

maketa 2

Το μέγεθος της επένδυσης, που ξεπερνά σε κόστος τα 400 εκατομμύρια ευρώ, υλοποιείται σε έκταση μεγαλύτερη των 840 στρεμμάτων και περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, μαρίνα αναψυχής, ιδιωτική παραλία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, μπαρ, δάσος και πολλά ακόμα.

Το σχέδιο έχει υποβληθεί ως Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απευθείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ στην επένδυση συμμετέχουν συνολικά 23 εταιρείες της κοινοπραξίας με τίτλο Mirum Hellas και επικεφαλής τον Ρώσο επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η επένδυση θεωρείται τόσο σπουδαία για την Κρήτη και την Ελλάδα, όσο όμως και για τη Ρωσία, αφού σε αυτή αναφέρθηκε και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησης του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η σπουδαιότητά της περνά σε μεγαλύτερη διάσταση, αφού στην Κρήτη θα φθάσουν στις 27 Δεκεμβρίου εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας.

Η επίσκεψη κορυφαίων στελεχών του Υπουργείου δείχνει τη σημασία που δίνει και η ίδια η κυβέρνηση στην επένδυση, ενώ είναι η πρώτη φορά στην ιστορία επενδύσεων της Κρήτης, που έρχονται υπηρεσιακοί παράγοντες Υπουργείου για να υποστηρίξουν μια επένδυση.

Σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου αναπτύσσεται εντός των ορίων του Δήμου Αγίου Νικολάου στην περιοχή Πλευρά, έκτασης 768.673,73 τετραγωνικών μέτρων. Από αυτά, σχεδόν 700 στρέμματα αφορούν δημιουργία ιδιοκτησιών της Mirum Hellas, πάνω από 53 στρέμματα αφορούν δασική έκταση εντός της επένδυσης και 20 στρέμματα ειδικά διαμορφωμένη παραλία.

Η έκταση χωρίζεται σε 3 περιοχές οι οποίες συνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα που έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην επένδυση περιλαμβάνονται ζώνη ανάπτυξης παραθεριστικού – τουριστικού χωριού, περιοχή παραλίας, με μαρίνα και παράκτιο μέτωπο και δασικές περιοχές.

Εκτός των τουριστικών εγκαταστάσεων αναμένεται να χωροθετηθούν εγκαταστάσεις εστίασης, αναψυχής και κοινωφελούς χαρακτήρα, που θα λειτουργούν ανεξάρτητα από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Πάνω από 400 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός της επένδυσης

Συνολικά 375 πολυτελή διαμερίσματα και κατοικίες, αλλά και τρεις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων δυναμικότητας 730 κλινών περιλαμβάνει το βασικό σχέδιο της επένδυσης. Στην επένδυση θα δημιουργηθούν επίσης πλήθος καταστημάτων, υποδομές κοινής ωφέλειας, θεματικά πάρκα, κέντρα ευεξίας, αθλητικά κέντρα και πάρκα αναψυχής.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, το φιλόδοξο σχέδιο πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα σε οχτώ χρόνια από την έναρξη των εργασιών, με ιδία κεφάλαια των εταίρων και τραπεζικό δανεισμό σε ποσοστό 45 % – 55 %.

Τμήματα

Η επένδυση χωρίζεται σε διάφορα μικρότερα τμήματα, που έχουν μάλιστα και δικές τους ονομασίες.

Ειδικότερα, στην περιοχή με την ονομασία «Τσιφλίκι» στόχος είναι να κατασκευαστούν 15 τουριστικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, μέσης επιφάνειας 500 τετραγωνικών μέτρων. Επιπλέον, σχεδιάζεται ήπια ανάπλαση του παραλιακού μετώπου καθώς και κοινόχρηστων χώρων. Στο παράκτιο μέτωπο προβλέπεται η δημιουργία καφέ, μπαρ, παιδικής χαράς και ειδικών προβλητών.

Στην περιοχή με την ονομασία «Ελληνικά» στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα τουριστικό χωριό. Εκτός των ξενοδοχείων και των τουριστικών κατοικιών, το χωριό θα περιλαμβάνει εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κλαμπ, γραφεία, καταστήματα και κτήρια υπηρεσιών, ελικοδρόμιο και μαρίνα. Ακόμη, σχεδιάζεται μεταξύ άλλων να δημιουργηθούν σχολεία, ιατρεία, εκκλησία, θερινό σινεμά, αμφιθέατρο, βοτανικός κήπος και παρατηρητήριο.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν εντός της περιοχής θα περιλαμβάνουν υπαίθρια γήπεδα, ανοιχτές και κλειστές πισίνες και γυμναστήρια.

Αναφορικά με τις τεχνικές υποδομές, το χωριό θα περιλαμβάνει μονάδα αφαλάτωσης νερού, υποσταθμό μέσης τάσης, χώρο συλλογής απορριμμάτων, γκαράζ και αποθήκες.

Στην τρίτη περιοχή, στην οποία βρίσκεται η βίλα «Κούνδουρου» και φέρει το όνομα του μεγάλου σύγχρονου σκηνοθέτη, προβλέπεται μεταξύ άλλων η ανακατασκευή της βίλας και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και η διαμόρφωση προβλήτας με τη χρήση νέων λύσεων τεχνολογίας που θα επιφέρει τις μικρότερες δυνατές παρεμβάσεις στο χώρο.

Στο τμήμα με το όνομα «Ακρωτήρι» σχεδιάζεται η πλήρης ανακαίνιση υφιστάμενου συνολικού εμβαδού 600 τετραγωνικών. Στο «Μικρό Βαθύ» θα διατηρηθούν υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις και καφέ με ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία. Στην περιοχή «Βαθύ» θα δημιουργηθεί ένα χωριό με ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικές κατοικίες και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής.

Στόχος των επενδυτών από τη συγκεκριμένη επένδυση είναι να καταφέρουν να προσελκύσουν τουρισμό πολυτελείας και να καλύψουν το υπάρχον κενό στην Κρήτη. Με βάση τη θέση του έργου, οι Ρώσοι επενδυτές φιλοδοξούν να λάβουν μεγάλο μερίδιο από την πίτα του τουρισμού πολυτελείας, όχι μόνο της Ελλάδας ή της Ρωσίας, αλλά ολόκληρης της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: patris.gr

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Η τραγουδίστρια που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού…

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

InCollage 20240329 131641014

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη από τη ΝΔ έχει πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι…