Ελληνικοί δίσκοι 2018 – Νο 7: Λεωνίδας Μαριδάκης «Βάρκα στο σπίτι»

Ο Αντώνης Μποσκοΐτης επιλέγει το ΤΟΠ 10 των ελληνικών δίσκων που κυκλοφόρησαν μες το 2018. Κάθε μέρα μέχρι την εκπνοή του έτους και ένα άλμπουμ!

Pic Maridakis

Τον τραγουδοποιό Λεωνίδα Μαριδάκη τον γνωρίζω από τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία και συγκεκριμένα από το 2005, τότε που με τις ευλογίες του Νίκου Ξυδάκη και του Φοίβου Δεληβοριά κυκλοφορούσε το άλμπουμ «Αβάδιστα». Το 2010, μία πενταετία αργότερα, τα πράγματα στη δισκογραφία είχαν αλλάξει πολύ. Είχαμε μπει στην οικονομική κρίση που κρατάει μέχρι σήμερα, η φούσκα του Γιαννίκου με τους Modern Times είχε αρχίσει να σκάει κι έτσι το δεύτερο άλμπουμ του Μαριδάκη, το «Σε βάθος δρόμου», δεν θα μπορούσε παρά να έβγαινε σε μία μικρή ανεξάρτητη εταιρεία σαν τον Μετρονόμο του Θανάση Συλιβού. Σε εκείνο το δεύτερο άλμπουμ του Μαριδάκη, με τη συμμετοχή της Μάρθας Φριντζήλα και της Πέννυς Μπαλτατζή, μας φανερώθηκε ένα μουσικό ιδίωμα ή ύφος που θα το χαρακτήριζα «απενοχοποίηση της χαράς». Ανήκει κι ο Μαριδάκης στη γενιά αυτή των μουσικών, των παιδιών της κρίσης, που λένε μεγάλα και σοβαρά πράγματα χωρίς καμία σοβαροφάνεια ή χωρίς αυτό το πομπώδες ύφος που κληρονομήσαμε από το λεγόμενο έντεχνο των δύο προηγούμενων δεκαετιών.

Η «Βάρκα…» είναι το τρίτο άλμπουμ του, οχτώ χρόνια μετά το προαναφερόμενο «Σε βάθος δρόμου» – δεν είναι και λίγα τα οχτώ χρόνια, αλλά η εν λόγω βάρκα πριν αράξει «στο σπίτι» πέρασε κυριολεκτικά από σαράντα κύματα. Πέρυσι τέτοιο καιρό έζησα από πρώτο χέρι την αγωνία του Μαριδάκη και της Νικόλ Κατσάνη, μίας από τους στιχουργούς του δίσκου, για να μπορέσουν να εκδώσουν τη δουλειά τους, θύματα κι αυτοί, όπως κι εγώ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, της Spider Music – τη μεγαλύτερη απάτη δηλαδή από καταβολής ελληνικής δισκογραφίας, θα τολμούσα να πω…Τέλος πάντων, το αναφέρω αυτό το δυσάρεστο για την ιστορία και μόνο, διότι έτσι ακριβώς συνέβη και δε μπορώ να το παρακάμψω. Σημασία έχει ότι ο Μαριδάκης είναι πάλι εδώ με ολοκαίνουργιο δίσκο και μάλιστα τον ωριμότερο στη μέχρι τώρα πορεία του.

Τα έντεκα νέα τραγούδια του διαθέτουν όλα τα απαραίτητα συστατικά ώστε να είναι επιτυχημένα, πρώτα από καλλιτεχνικής κι ύστερα από εμπορικής – ραδιοφωνικής άποψης. Έχουν πλούσιους ρυθμούς, φλερτάροντας με τη τζαζ, το σουίνγκ, τη φολκ μπαλάντα, ακόμα και το τσιγγάνικο duende, αντλώντας τη στιχουργική δυναμική τους από θέματα, άλλοτε καταγγελτικά, όπως στο «Φταίει ο Ντρούπι» (σε στίχους του Πάνου Αντωνάτου), άλλοτε κοινωνικά και ευαίσθητα («Βόλτα στο Θησείο» σε στίχους της Φωτεινής Λαμπρίδη), άλλοτε ανάλαφρα νοσταλγικά («Μια Μαίρη Πόππινς» σε στίχους της Νικόλ Κατσάνη) και άλλοτε βαθιά υπαρξιακά: Εδώ αναφέρομαι φυσικά στο ομότιτλο του δίσκου κομμάτι, το «Βάρκα στο σπίτι», με τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου σαν ένα δώρο του σημαντικού ποιητή, στιχουργού και συγγραφέα σε έναν τραγουδοποιό της σημερινής εποχής. Δεν είναι καθόλου αμελητέο αυτό! Πόσο μάλλον όταν από τη δική του ραδιοφωνική εκπομπή ακούσαμε για πρώτη φορά την «Αστυπάλαια», ένα από τα ομορφότερα κομμάτια του δίσκου, σε στίχους της Νικόλ Κατσάνη. Υπάρχουν, ξέρετε, καλλιτέχνες γενναιόδωροι που δεν κομπλάρουν να στηρίξουν τον νέο, ακόμη και τον πρωτοεμφανιζόμενο συνάδερφο τους κι αυτό έκανε ο Ελευθερίου με την περίπτωση της Κατσάνη στα πρώτα της στιχουργικά βήματα

Ο Μαριδάκης ανήκει κι αυτός επίσης στους τραγουδοποιούς που ερμηνεύουν οι ίδιοι καλύτερα απ’ τον οποιοδήποτε τα τραγούδια τους. Αν πάμε στην Αμερική του 1940 και του ’50 με τον Γούντι Γκάθρι (και δεν θα πάμε πολύ μακριά, αφού το τραγούδι «Ο δαίμων του τυπογραφείου» κινείται σε ανάλογο μουσικό ύφος) ή στον Μπομπ Ντίλαν του ’60 και του ’70 κι από κει στους δικούς μας Σαββόπουλο, Λοΐζο και πάει λέγοντας, θα δούμε τη στενή σχέση του καλλιτέχνη που συνθέτει μελωδίες και γράφει στίχους με την τέχνη της τραγουδιστικής ερμηνείας. Γι’ αυτό το λόγο και μόνο θεωρώ ότι η συμμετοχή στο δίσκο καλλιτεχνών σαν τον Σπύρο Γραμμένο, τον Αργύρη Λούλατζη και τη Δανάη Μπότικ, έγινε κατόπιν ωρίμου σκέψεως, που λένε. Το όλο ακρόαμα φανερώνει κανονικό κάστινγκ και όχι απλές φιλικές συμμετοχές.

Να κάνω και μία αναφορά στις καλόγουστες ενορχηστρώσεις από τον Μαριδάκη αυτοπροσώπως και μια ομάδα πρωτοκλασάτων μουσικών (Φώτης Σιώτας στα βιολιά, Πέτρος Βαρθακούρης στο μπάσο και στο κοντραμπάσο, Γιώργος Κατσάνος και Δημήτρης Σεβνταλής στο πιάνο και εννέα ακόμη εξαίρετοι παίκτες). Η ενορχήστρωση δεν φορτώνει βαριά το υλικό, αλλά το υπηρετεί συμφώνως με τους μουσικούς δρόμους, στους οποίους κινείται. Συνοπτικά, η «Βάρκα στο σπίτι» του Λεωνίδα Μαριδάκη παγιώνει την παρουσία του στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι και γεμίζει με αισιοδοξία, τόσο τον ίδιο θέλω να πιστεύω, όσο κι εμάς, τους αγνούς ακροατές, που έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε τα διαμάντια από τις προβαλλόμενες ασημαντότητες.

* Το κείμενο αυτό διαβάστηκε από τον συντάκτη στην παρουσίαση του δίσκου «Βάρκα στο σπίτι» του Λεωνίδα Μαριδάκη την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 στη μουσική σκηνή «Σφίγγα»

Δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση στον 37χρονο Παλαιστίνιο – Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη

6993523

Δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση στον 37χρονο Παλαιστίνιο – Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη

Ποινική δίωξη για 4 κακουργήματα στον 37χρονο Παλαιστίνιο που κατηγορείται για σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης

GBL: Στέψη ή παράταση; – Ο Ολυμπιακός πήρε κεφάλι στην μάχη του τίτλου απέναντι στον Παναθηναϊκό

6994180

GBL: Στέψη ή παράταση; – Ο Ολυμπιακός πήρε κεφάλι στην μάχη του τίτλου απέναντι στον Παναθηναϊκό

Ο Ολυμπιακός επικράτησε του Παναθηναϊκού στο Game 3 των τελικών με 102-92 και η σειρά…

Οι Προτάσεις μας

Βαρκελώνη: Το παράξενο έθιμο των «διαβόλων της φωτιάς» – Θυσιάζουν την ακοή τους για να συμμετέχουν

AP17301807938043

Βαρκελώνη: Το παράξενο έθιμο των «διαβόλων της φωτιάς» – Θυσιάζουν την ακοή τους για να συμμετέχουν

Ήδη από τον Μεσαίωνα, οι θρησκευτικές πομπές της Βαρκελώνης συνοδεύονταν από πυροτεχνικά εφέ και συμβολικές…

Νοσοκομείο Νίκαιας: Καταγγελίες για τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμα αναλώσιμα

5190420 2048x1364 1

Νοσοκομείο Νίκαιας: Καταγγελίες για τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμα αναλώσιμα

Σύμφωνα με τις καταγγελίες «η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος και…

Πάπας Λέων: Η Εκκλησία να ακούσει τα θύματα κακοποίησης και να αποζημιώσει τους επιζώντες

Πάπας

Πάπας Λέων: Η Εκκλησία να ακούσει τα θύματα κακοποίησης και να αποζημιώσει τους επιζώντες

Κατά την τοποθέτησή του, ο Πάπας υπογράμμισε ότι οι επιζώντες θα πρέπει να διαπιστώσουν έμπρακτη…

Σχετικά με ΜΟΥΣΙΚΗ