Ελληνικοί δίσκοι 2018 – Νο 4: Βιολέτα Ίκαρη «Έλα και ράγισε τον κόσμο μου»

Ο Αντώνης Μποσκοΐτης επιλέγει το ΤΟΠ 10 των ελληνικών δίσκων που κυκλοφόρησαν μες το 2018. Κάθε μέρα μέχρι την εκπνοή του έτους και ένα (ή δύο) άλμπουμ!

aDSC 0244

Την έχουν πει «καινούργια Βιτάλη», «θηλυκή εκδοχή Νίκου Παπάζογλου» κ.λπ., φωνή δηλαδή με οικείες αναφορές σε ένα κοινό που «ψάχνεται» με το ελληνικό τραγούδι, αυτό που φέρει στοιχεία από την παράδοση, το έντεχνο, εγώ θα έλεγα και το δημοτικοφανές ροκ, βάσει των ενορχηστρώσεων του υλικού της. Γεγονός είναι, όμως, πως η Βιολέτα Ίκαρη κατάφερε να ακουστεί και να ξεχωρίσει από τα live της, προτού καταθέσει το πρώτο ολοκληρωμένο και πολυσυλλεκτικό, απ’ την άποψη των συντελεστών του, άλμπουμ της. 

Με την Ίκαρη συνέβη το εξής: Ένα – δύο τραγούδια της, το ρυθμικό «Έλα και ράγισε τον κόσμο μου» και η μπαλάντα «Ζητείται άνθρωπος», παίχτηκαν από τα ραδιόφωνα και έκαναν γνωστή μία νέα άγνωστη φωνή. Λέμε και ξαναλέμε για τα ραδιόφωνα που συνηθίζουν να προβάλλουν τους ίδιους και τους ίδιους, αλλά να που, σχεδόν αναπάντεχα, σύστησαν κι ένα καινούργιο πρόσωπο στη δισκογραφία!

Μια καλή φωνή φυσικά δεν «λέει» τίποτα αν δεν ακουστεί σε καλά τραγούδια. Για την ακρίβεια, καλές φωνές υπάρχουν πολλές. Τα καλά τραγούδια σπανίζουν, όσα έχουν να προτείνουν κάτι, αν όχι πρωτοποριακό, τουλάχιστον ικανό να συγκινήσει, να «μιλήσει» στον κόσμο και να του υπενθυμίσει πως δεν έχουν όλα ισοπεδωθεί από τον οδοστρωτήρα μιας ιλουστρασιόν εμπορικότητας. 

Η Βιολέτα Ίκαρη, λοιπόν, ευτύχησε να της δοθούν καλά τραγούδια. Συνθέσεις που της έγραψαν ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Γιάννης Μηλιώκας, ο Απόστολος Ρίζος και ο Σούλης Λιάκος, αλλά και συνθέσεις που έγραψε η ίδια και δεν δίστασε να τις παρουσιάσει. Επίσης, συνθέσεις δημιουργών που ουσιαστικά έκαναν κι αυτοί την πρώτη τους έξοδο δίπλα της, σαν τον συνθέτη Δημήτρη Γλέζο και τον στιχουργό Αντώνη Κατσαμά – οι δημιουργοί των προαναφερόμενων επιτυχημένων τραγουδιών της Ίκαρη που ξεχώρισαν εξ αρχής. Το παράδοξο και το ιδιαίτερο στην περίπτωση του δίσκου της είναι πως ενώ ακριβώς υπάρχει αφενός πολυμορφία, λόγω της συνύπαρξης πολλών και διαφορετικών δημιουργών, αφετέρου η ίδια με τις ερμηνείες της δίνει μία ομοιογένεια σαν να έχουμε έναν μόνο συνθέτη ή και έναν στιχουργό για μία και μοναδική φωνή. Δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει και με τους διαφορετικούς μουσικούς δρόμους, στους οποίους κινούνται πλέον οι περισσότεροι τραγουδοποιοί και συνθέτες: Ο Ζιώγαλας, λόγου χάριν, τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν καλό λαϊκό συνθέτη, αν υποτεθεί πως στα 80s εκπροσωπούσε το ελληνικό ροκ. Η Ίκαρη στάθηκε τυχερή, αφού πήρε απ’ όλους τους συναδέλφους της, συνθέτες, στιχουργούς, ακόμη και τραγουδιστές (το ντουέτο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου), τον αφρό της δουλειάς τους

Εν κατακλείδι, το «Έλα και ράγισε τον κόσμο μου» (μια παραγωγή της Feelgood) είναι ένας από τους καλύτερους ελληνικούς δίσκους που κυκλοφόρησαν μέσα στην τρέχουσα – για λίγα 24ωρα ακόμη – χρονιά, που κατάφεραν να ανανεώσουν το ενδιαφέρον μας για μια δυνατή καινούργια φωνή και που απέδειξαν πως γίνονται και σήμερα όμορφα πολυσυλλεκτικά άλμπουμ! 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…