Ελληνικοί δίσκοι 2018 – Νο 3: Νότης Μαυρουδής & Γιώργος Τοσικιάν «Cafe Latino»

Ο Αντώνης Μποσκοΐτης επιλέγει το ΤΟΠ 10 των ελληνικών δίσκων που κυκλοφόρησαν μες το 2018. Κάθε μέρα μέχρι την εκπνοή του έτους και ένα (ή δύο) άλμπουμ!

mavroudis tosikian

Τον Ιανουάριο του 2018 κυκλοφόρησε και η εργασία του κιθαριστή και συνθέτη Νότη Μαυρουδή από κοινού με τον κιθαριστή Γιώργο Τοσικιάν. Η έκδοση του «Cafe Latino» τους, ομολογουμένως από τις πιο καλαίσθητες κυκλοφορίες της χρονιάς, σηματοδότησε την είσοδο των εκδόσεων «Άπαρσις» και στις μουσικές παραγωγές με αποκορύφωμα την πρόσφατη κυκλοφορία των μελοποιήσεων του Σταμάτη Κραουνάκη στον Federico Garcia Lorca

Δεκαοχτώ χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την έκδοση του «volume one» της σειράς «Cafe de l Art» που σημείωσε μεγάλο αριθμό πωλήσεων και που, κυρίως, έκανε τους Έλληνες να ξαναγαπήσουν την οργανική μουσική στις κατ’ ιδίαν ακροάσεις τους. Για τα δεδομένα τής τότε εποχής, η σειρά «Cafe de l’ Art» ήταν, για την Ελλάδα, μία πραγματικά πρωτοποριακή πρόταση, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο κλασικές δημοφιλείς συνθέσεις των μεγαλύτερων δημιουργών παγκοσμίως, διασκευασμένες για δύο κιθάρες.

Το «Cafe Latino» με τον υπότιτλο «El Puerto Porto» σηματοδοτεί την επιστροφή τού Νότη Μαυρουδή στις διασκευές κομματιών για δύο κλασικές κιθάρες, από κοινού με τον Γιώργο Τοσικιάν, τον νεότερο συνάδελφό του και στενό συνεργάτη στις συναυλίες των τελευταίων χρόνων. Δεκατρία «Canciones y danzas Populares de America Latina ed I y de Espana (Λαϊκά τραγούδια και χοροί από τη Λατινική Αμερική και την Ισπανία)», δηλαδή από την πλούσια μουσική παράδοση της Βολιβίας, του Μεξικού, της Κούβας, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Βενεζουέλας και της Ισπανίας, στα οποία ο Μαυρουδής και ο Τοσικιάν επεμβαίνουν με τα ιδιαίτερα κιθαριστικά ηχοχρώματα των κιθάρων τους και τα ηχητικά επινοήματά τους. Συνθέσεις ανώνυμων δημιουργών, χαμένων στα βάθη τού χρόνου, που τώρα γίνονται η πρώτη ύλη για την αναζήτηση νέων χρωμάτων, τοπίων, αλλά και του παντοτινού μουσικού ήθους που αναδύεται από την κλασική κιθάρα. Ανάμεσα τους και δύο πανέμορφα τραγούδια των Μεξικανών Ramon Ayala και Agustin Lara, που σφραγίζει εκ νέου με την ερμηνεία της η Μόρφω Τσαϊρέλη, επίσης σταθερή συνεργάτιδα στις συναυλίες τού Μαυρουδή τα τελευταία χρόνια. 

Το «Cafe Latino» δεν είναι μία ανθολογία, είναι ένα ταξίδι, σύμφωνα με τον ίδιο τον Μαυρουδή στο ένθετο του βιβλίου – CD. Κι ακόμη, «ένα ηχογραφημένο υλικό που προέρχεται από κιτρινισμένες παρτιτούρες και παμπάλαιες ηχογραφήσεις, με διφορούμενες και – τις περισσότερες φορές – λαθεμένες υπογραφές συνθετικής ιδιοκτησίας. Πάνω στις κιθάρες δουλέψαμε τις μουσικές μας επεξεργασίες με πολλή αγάπη, πάθος και σεβασμό»

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…