Newsroom

Newsroom

Ελληνικό: Μια υπαναχώρηση για τις εντυπώσεις

Από το κάκιστο το λιγότερο κακό μοιάζει με υπαναχώρηση. Κάτι τέτοιο συνέβη χθες στη συνεδρίαση της Βουλής για το νομοσχέδιο…

Από το κάκιστο το λιγότερο κακό μοιάζει με υπαναχώρηση. Κάτι τέτοιο συνέβη χθες στη συνεδρίαση της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά την αξιοποίηση των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν από όλες τις πτέρυγες – ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – για την προσθήκη στο νομοσχέδιο, τρεις ημέρες μετά την τελική επεξεργασία του, σχετικά με τη δημιουργία ζώνης αμιγούς κατοικίας στην παράκτια ζώνη του Αγίου Κοσμά σε έκταση που θα μπορούσε να φθάσει περίπου 160.000 – 180.000 τ.μ., και μάλιστα σε ύψος κτιρίων 16 μέτρων, δηλαδή 5ώροφης πολυκατοικίας.

Με λίγα λόγια το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το Μητροπολιτικό πόλο και όχι πάρκο, όπως εδώ και δώδεκα χρόνια αποκαλείται η περιοχή, έδινε τη δυνατότητα στους επενδυτές να κατασκευάσουν 5ώροφες πολυκατοικίες στην παράκτια ζώνη του Αγίου Κοσμά. Αυτή η προσθήκη προκάλεσε πολύ έντονες αντιδράσεις. Η ουσία είναι, όμως, ότι στο σύνολό του το νομοσχέδιο αφήνει πίσω όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες όλων των πρωθυπουργών που έχουν περάσει από το 1995 έως σήμερα. Ήταν η χρονολογία που ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος ο οποίος ανέφερε ότι ο χώρος μετά τη μετεγκατάσταση του αεροδρομίου του Ελληνικού θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό πάρκο. Λίγα χρόνια μετά, έγινε η πρώτη δήλωση από τον Κώστα Σημίτη ο οποίος ανέφερε ότι ο χώρος θα γίνει πάρκο και μόνο 1000 στρέμματα θα δοθούν για οικιστική ανάπτυξη στους όμορους δήμους. Το ενδεχόμενο της τσιμεντοποίησης- έστω και των 1000 στρεμμάτων- είχε προκαλέσει αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα των πολιτών. Δεν γνώριζαν τότε, ούτε μπορούσαν να φανταστούν ότι το σενάριο του Πάρκου θα εγκαταλειφθεί στο σύνολο του και πλέον θα μιλάμε μόνο για τσιμεντοποίηση και κατά τόπους πράσινες πινελιές.

Μπορεί λοιπόν το σημείο που αφορούσε την «ανάπτυξη» της παράκτιας περιοχής περιοχής του Αγίου Κοσμά να το πήρε πίσω ο υπουργός ΥΠΕΚΑ, αλλά η τελική μορφή της περιοχής που περιγράφει συνολικά το νομοσχέδιο είναι στο σύνολο του η απόλυτη τσιμεντοποίηση του καλύτερου οικοπέδου της Ευρώπης, όπως είχε χαρακτηριστεί από πολλούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν στην πλειοψηφία τους οι υπουργοί ΥΠΕΚΑ μιλούσαν για ένα πάρκο ενώ στο νομοσχέδιο μιλούν για 2000 στρέμματα πρασίνου από τα 6.200, όπου ακόμα και μέσα σε αυτά θα υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν κτίρια. Οπότε πλέον ο νέος νόμος παρουσιάζει 2.000 στρέμματα με κατά τόπους πράσινο και όχι πάρκο.

Όσον αφορά την παράκτια ζώνη του Αγίου Κοσμά και την υπαναχώρηση του κ. Παπακωνσταντίνου, τα κτίρια που θα κόψουν την οποιαδήποτε πρόσβαση των πολιτών στην θάλασσα μπορεί να μην είναι 16 μέτρα, αλλά θα είναι 11 μέτρα. Άλλωστε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο, «η καθ’ οιονδήποτε τρόπο χρήσης από τρίτους των εκτάσεων που παραχωρούνται ή εκμισθώνονται κατά τις προηγούμενες παραγράφους απαγορεύεται εφόσον παρεμποδίζει την εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο έγινε η παραχώρηση». Δηλαδή οι δεσμεύσεις όλων των Υπουργών Περιβάλλοντος που μιλούσαν για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες πλέον είναι νόμος αλλά για τον ακριβώς αντίθετο σκοπό.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…