Έλληνες της Μποτσουάνα: «Τρόμος η μετάλλαξη Όμικρον» (Video)

Μιλούν στο OPEN και εκφράζουν την ανησυχία τους.

NewsRoom 27/11/2021 | 19:18

Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Μποτσουάνα της Αφρικής όπου πρωτοεμφανίστηκε η νέα μετάλλαξη «Όμικρον» μιλούν στο OPEN και εκφράζουν την ανησυχία τους.

Υπενθυμίζουμε, πως σε δεκαήμερη προληπτική καραντίνα σε ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων τέθηκαν πέντε Έλληνες οι οποίοι έφτασαν στη χώρα με πτήση από τη Νότια Αφρική και ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως προβλέπει το νέο πρωτόκολλο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον που έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ευρώπη. Αν και δεν πρόκειται για κρούσματα, εφαρμόζεται η 10ήμερη καραντίνα, που ορίζουν οι νέες οδηγίες, μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης «Omicron». 

Παράλληλα, δύο κρούσματα που συνδέονται μεταξύ τους της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού εντοπίστηκαν στη Βρετανία και αφορούν ταξίδια στη νότια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ.

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη «Omicron») του SARS-COV-2 και ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής υπενθυμίζεται ότι ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης, για τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι: 

- Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις, με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

- Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη xώρα μας, σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

- Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

- Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για δέκα ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Όπως λένε πάντως οι Έλληνες στην Μποτσουάνα, το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα είναι ακόμη χαμηλό, καθώς τα πρώτα εμβόλια έφτασαν αργά και εξέφρασαν στο OPEN μεγάλη ανησυχία.

Δείτε το βίντεο