Έλληνες μετανάστες: Ποιες χώρες προτιμούν και ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση

Η φυγή των νέων ανθρώπων, κυρίως επιστημόνων είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μετά την έναρξη της κρίσης.

cover
NewsRoom 19/10/2015 | 17:38

Η φυγή των νέων ανθρώπων, κυρίως επιστημόνων είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μετά την έναρξη της κρίσης.

Οι πιο έντονες τάσεις φυγής κατεγράφησαν από το Eures (Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική κινητικότητα) το 2011 και το 2012 και κορυφώθηκε το 2013.Το πρώτο εξάμηνο του 2015, σημειώθηκε πτωτική τάση. Οι περισσότεροι από τους Έλληνες που προσπάθησαν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό το έκαναν για πρώτη φορά. 

Οι δημοφιλείς προορισμοί

Η γλώσσα είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας στην εργασιακή κινητικότητα. Οι πιο δημοφιλείς εργασιακοί προορισμοί των Ελλήνων με σειρά προτίμησης είναι: η Βρετανία, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γαλλία.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυξημένη είναι η τάση εκμάθησης πιο σπάνιων ξένων γλωσσών για την ένταξη σε αγορές εργασίας που μέχρι τώρα δεν ήταν στην πρώτη γραμμή προτιμήσεων των Ελλήνων. Πρόκειται κυρίως για τις σκανδιναβικές χώρες Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία. 

Το προφίλ 

Αυτός που αναζητά δουλειά στο εξωτερικό, τις περισσότερες φορές είναι νέος, 20 - 35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, αν και τα τελευταία δύο χρόνια απευθύνονται στο eures και μεγαλύτεροι, άνω των 45, που έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις. Στην περίπτωση των νέων, η αναζήτηση εργασίας αφορά μία μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων. 

Για παράδειγμα, το 2011-2012, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από οικονομολόγους. Η αναζήτηση των άνω των 45, είναι πολύ πιο εξειδικευμένη. Αναζητεί εργασία πρώτα ο άντρας κατά κύριο λόγο, έτσι ώστε να ακολουθήσει και η σύζυγος του αργότερα, αν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες αναζητούν και οι δύο σύζυγοι δουλειά στο εξωτερικό. 

Οι επαγγελματίες αυτοί είναι συνήθως μηχανικοί, γιατροί και αρχιτέκτονες και πολλές φορές καταφέρνουν με επιτυχία να βρουν εργασία στο εξωτερικό, λόγω των κενών που διαπιστώνονται σε κάποιους κλάδους, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν μπορούν να καλυφθούν από την εσωτερική αγορά, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επικεφαλής του συντονιστικού γραφείου Eures στην Ελλάδα, Κατερίνα Φλάκα.

Κοινός παρονομαστής όσων θέλουν να δουλέψουν σε ξένη χώρα, είναι η γνώση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών. Άνθρωποι που δεν μιλούν ξένες γλώσσες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εύρεση εργασίας στην Κύπρο κυρίως κατά την αρχή της κρίσης. Πολλοί από αυτούς ήταν καθηγητές ανώτατης εκπαίδευσης. Το ρεύμα προς την Κύπρο περιορίστηκε όταν η κρίση χτύπησε το νησί. Αρκετοί μάλιστα ήταν αυτοί που επέστρεψαν. 

Προσφορά και ζήτηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eures, όλες οι ειδικότητες αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Αναφορικά με τις ειδικότητες που αναζητούνται από τις ξένες αγορές εργασίας, περιζήτητες είναι οι ειδικότητες του γιατρού, του μηχανικού (εκτός των πολιτικών μηχανικών), του νοσηλευτή, του φαρμακοποιού και του βιολόγου. Μεγάλη ζήτηση υπάρχει επίσης για ελαιοχρωματιστές και ψυκτικούς, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με τη γλώσσα αλλά και με την πιστοποίηση που ζητούν στο εξωτερικό και δεν υπάρχει στην Ελλάδα.