Έλληνες και Σλοβένοι ερευνητές ανακάλυψαν νέα κατάσταση ύλης

cover
NewsRoom 04/02/2014 | 15:24

Έλληνες και Σλοβένοι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα κατάσταση της ύλης, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή σε σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές. Στην ομάδα συμμετείχαν οι  Ο. Αδαμόπουλος και Αλ. Λάππας, ενώ επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Σλοβένος Α. Ζόρκο. Οι ερευνητικές ομάδες ήταν από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ στην Κρήτη και το Ινστιτούτο Jozef Stefan στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature Communications" και αποκαλύπτει τους τεχνολογικούς τομείς στους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί η "νέα ύλη". Πρόκειται για μια ανομοιογενή κατάσταση ύλης, η οποία παρατηρήθηκε σε συγκεκριμένα μαγνητικά συστήματα έντονων αντισιδηρομαγνητικών αλληλεπιδράσεων. Οι επιστήμονες συνέθεσαν στο εργαστήριο πολυκρυσταλλικές κόνεις τέτοιων συστημάτων, με χημικές μεθόδους υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Η μελέτη με την ακτινοβολία ακτίνων-Χ συγχρότρου κατέδειξε την ανομοιογένεια της δομής, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε η ηλεκτρονική πολυπλοκότητα του συστήματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΤΕ, η ανομοιογένεια φάσεων των χημικά ομογενών ηλεκτρονικών συστημάτων είναι μία καθοριστική παράμετρος, που μπορεί να οδηγήσει σε ελεγχόμενες λειτουργικές ιδιότητες των υλικών, όπως είναι η υπεραγωγιμότητα υψηλής θερμοκρασίας χαλκούχων οξειδίων του χημικού στοιχείου τεχνητίου και η γιγαντιαία μαγνητοαντίσταση μαγγανιούχων οξειδίων.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.