Έλληνες "αετονύχηδες" εξαπάτησαν 360.000 Γερμανούς με "μαϊμού" λαχεία

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Σχεδόν μισό εκατομμύριο Γερμανοί πολίτες έπεσαν θύματα δύο Ελλήνων απατεώνων …που τους έταζαν μέσω εικονικών κληρώσεων σπίτια,…

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Σχεδόν μισό εκατομμύριο Γερμανοί πολίτες έπεσαν θύματα δύο Ελλήνων απατεώνων …που τους έταζαν μέσω εικονικών κληρώσεων σπίτια, αυτοκίνητα και χρήματα …αλλά αυτό ήταν κάτι που κατάφεραν να αποκτήσουν μόνο οι δράστες, …από τα πονταρίσματα των θυμάτων τους. Η Οικονομική Αστυνομία, στο πλαίσιο αστυνομικής και δικαστικής συνδρομής, έπειτα από αίτημα των Γερμανικών Αρχών, κατάφερε να εντοπίσει στην Αττική και συγκεκριμένα στην Αθήνα και τη Βουλιαγμένη, τα δύο αρχηγικά μέλη της εγκληματικής ομάδας, που ενέχεται σε απάτες εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων στη Γερμανία, μέσω των υποτιθέμενων κληρώσεων λαχείων και λοταρίας.

Πρόκειται για Έλληνες, ηλικίας 44 και 36 ετών, η παράνομη δράση των οποίων εντοπίζεται από τον Ιανουάριο του 2009 έως το Νοέμβριο του 2012, όπως προέκυψε στο πλαίσιο στενής συνεργασίας της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας με την Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία (ΒΚΑ).

Σύμφωνα με τις Γερμανικές Αρχές, οι δύο Έλληνες αποτελούν αρχηγικά μέλη εγκληματικής ομάδας, η οποία κατάφερε να εξαπατήσει στη Γερμανία, περίπου 360.000 άτομα, μέσω συμμετοχής τους σε «υποτιθέμενες» υπηρεσίες κληρώσεως λαχείων – λοταρίας κ.λπ. Με τη μεθοδολογία αυτή κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 36.545.119 ευρώ.

Ειδικότερα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας έχοντας προμηθευτεί παράνομα «πελατολόγια» από εταιρείες τυχερών παιγνίων, χρησιμοποιούσαν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό που τηλεφωνούσε σε πολίτες και με το δελεαστικό πρόσχημα ότι μπορούν να κερδίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, αυτοκίνητα, ή ταξίδια τους έπειθαν να συμμετάσχουν – καταβάλλοντας μηνιαία συνδρομή 29,90 ευρώ – σε «ανύπαρκτες» κληρώσεις λαχείων ή/και σε λοταρίες.

Επίσης, οι δράστες είχαν συστήσει εικονικές εταιρείες, μέσω των οποίων νομιμοποιούσαν τα παράνομα έσοδα, ενώ μετέφεραν – διακινούσαν τα χρηματικά αυτά ποσά σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς, ανά την υφήλιο, για να μην εντοπίζονται από τις διωκτικές Αρχές.

Στην ουσία, οι δύο δαιμόνιοι απατεώνες που ζούσαν χρόνια στην Γερμανία και είχαν εταιρείες εκεί, κατάφεραν να αποσπάσουν ή και να υποκλέψουν σε ορισμένες περιπτώσεις από εταιρείες στοιχηματισμού τα στοιχεία πελατών που ήταν ήδη επιρρεπείς στον τζόγο και μόνο με το τάξιμο ότι θα κέρδιζαν αυτοκίνητα και πόσα με περίπου 30 ευρώ τον μήνα συνδρομή, δέχονταν εύκολα να συμμετάσχουν. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του koutipandoras.gr, πολλοί εκ των θυμάτων κρατούσαν τις συνδρομές τους μέχρι και 6 μήνες, έως ότου αντιληφθούν την απάτη ή έως ότου αντιληφθούν ότι οι κληρώσεις που εμφανίζονταν από τους απατεώνες δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα και οι άνθρωποι που εμφάνιζαν ως κερδισμένοι …μόνο αυτό δεν ήταν.

Οι δράστες πριν έναν χρόνο αντιλήφθηκαν ότι οι γερμανικές Αρχές τους πλησίαζαν, έκλεισαν το τηλεφωνικό κέντρο στο Κρέφελντ της Γερμανίας που είχαν ανοίξει για αυτόν τον σκοπό και ήρθαν στην Αθήνα. Εδώ άνοιξαν αρκετές εταιρείες που στην ουσία χρησιμοποιούσαν ως «πλυντήρια» για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως εταιρείες παροχής υπηρεσιών και μία εταιρεία carsharing με την επωνυμία Car2go Α.Ε. που εδρεύει στο Κολωνάκι και …στην ουσία αποτελούσε ιδέα που είχαν δει στην Γερμανία. Εδώ ζούσαν πολυτελώς σε βίλες και είχαν στην κατοχή τους σκάφη και …θαλαμηγούς.

Χθες το πρωί, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας και κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής της Εισαγγελίας του Κρέφελντ Γερμανίας, διενεργήθηκαν έρευνες στα σπίτια αλλά και στις εταιρείες των δραστών, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, στο σπίτι του 44χρονου, στην περιοχή της Αθήνας, κεντρική μονάδα Η/Υ, εξωτερικός σκληρός δίσκος και φορητός δίσκος αποθήκευσης δεδομένων USB, 4 βιβλιάρια καταθέσεων Ελληνικών τραπεζών, ελληνικά και ξενόγλωσσα έγγραφα επιχειρήσεων και 6 σφραγίδες (μία Ελληνική και πέντε ξενόγλωσσες).

Σε οικία του 36χρονου, στην περιοχή της Βουλιαγμένης, τρεις κλειστοί φάκελοι, που περιείχαν διάφορα έγγραφα. Στην έδρα δύο εταιρειών των δραστών, στην Αθήνα: Δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 3 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, 4 φορητοί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων USB και σκληρός δίσκος, ελληνικά και ξενόγλωσσα έγγραφα επιχειρήσεων και 3 ξύλινες ξενόγλωσσες σφραγίδες.

Όλα τα κατασχεθέντα θα υποβληθούν στον αρμόδιο Ανακριτή, όπου απεστάλη το αίτημα δικαστικής συνδρομής. Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη, πάντα σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Γερμανικές Αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο πλαίσιο της αστυνομικής και δικαστικής συνδρομής.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Οικονομικής Αστυνομίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] & [email protected] της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

 

Νέες αποκαλύψεις για το ΟΑΚΑ: Χάθηκε το εγχειρίδιο συντήρησης που είχε αφήσει ο Καλατράβα

Νέες αποκαλύψεις για το ΟΑΚΑ: Χάθηκε το εγχειρίδιο συντήρησης που είχε αφήσει ο Καλατράβα

Σε δεύτερη μελέτη για το στέγαστρο Καλατράβα προχωρά το Tεχνικό Eπιμελητήριο-Δέκα χρόνια χωρίς οικοδομική άδεια…

Διαμαρτυρία πολιτών στο Κιλκίς για την κατάσταση στην ΠΑΘΕ – Έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο

Διαμαρτυρία πολιτών στο Κιλκίς για την κατάσταση στην ΠΑΘΕ – Έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο

H Κίνηση Πολιτών δήμου Παιονίας διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον δρόμο «καρμανιόλα» με εκατοντάδες ανθρώπους…