Έλληνας υπήκοος κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας από τις αυστριακές αρχές

Ο εν λόγω άνδρας βρισκόταν στη Ρωσία λίγο πριν και στη διάρκεια της έναρξης της στρατιωτικής εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου - Ο άνδρας εξακολουθεί να διαφεύγει.

AP22217598185173

Ένας 39χρονος έλληνας υπήκοος ρωσικής καταγωγής κατηγορείται από αυστριακούς ερευνητές για κατασκοπεία υπέρ της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU.

Ο άνδρας, ο οποίος φέρεται ότι έχει λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στη Ρωσία, διοχέτευσε πληροφορίες, που συγκέντρωσε στην Αυστρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε διάφορους διπλωμάτες και υπηρεσίες πληροφοριών, ανακοίνωσε σήμερα στη Βιέννη το υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας πως πρόκειται για τον γιο ενός ρώσου πρώην κατάσκοπου που στάθμευε κάποτε στη Γερμανία και την Αυστρία ως διπλωμάτης.

Το αυστριακό υπουργείο έκανε την ανακοίνωση έπειτα από έρευνα που διεξήχθη από την αυστριακή υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών «σε στενή διεθνή συνεργασία» με χώρες ή θεσμούς τους οποίους δεν κατονόμασε.

Ο εν λόγω άνδρας βρισκόταν στη Ρωσία λίγο πριν και στη διάρκεια της έναρξης της στρατιωτικής εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο άνδρας, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών για «υποστήριξη μιας ξένης υπηρεσίας πληροφοριών σε βάρος της Αυστρίας», εξακολουθεί να διαφεύγει. Ερευνητές της αυστριακής Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας βρήκαν συσκευές υποκλοπών, κρυμμένες κάμερες, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο που είχε χρησιμοποιήσει.

Ο άνδρας κατέστη ύποπτος λόγω των συχνών ταξιδιών του. Από το 2018 ως τις αρχές του 2022 είχε κάνει συνολικά 65 ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης και άλλες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Τουρκίας και της Γεωργίας. Είχε αποκτήσει ιδιοκτησίες στη Βιέννη, στη Ρωσία και στην Ελλάδα, αν και επισήμως είχε μόνο ένα μικρό εισόδημα, ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο.

Η ρωσική πρεσβεία στη Βιέννη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Ρόιτερς να σχολιάσει την είδηση.

Γιατί δεν τραβάει ο Ανδρουλάκης: «Γερουλάνος θα λέμε και θα κλαίμε» ψιθυρίζουν στο ΠΑΣΟΚ

6435568

Γιατί δεν τραβάει ο Ανδρουλάκης: «Γερουλάνος θα λέμε και θα κλαίμε» ψιθυρίζουν στο ΠΑΣΟΚ

Δεν εμπνέει την κοινωνία, ούτε τη Δημοκρατική παράταξη και η ηγεσία του δεν προσθέτει κάτι.…

Σεπόλια: Ποινική δίωξη στον φύλακα που ξέχασε να κατεβάσει τις μπάρες σε σιδηροδρομική διάβαση – Ο 48χρονος ισχυρίστηκε ότι πήγε τουαλέτα

μπαρες

Σεπόλια: Ποινική δίωξη στον φύλακα που ξέχασε να κατεβάσει τις μπάρες σε σιδηροδρομική διάβαση – Ο 48χρονος ισχυρίστηκε ότι πήγε τουαλέτα

Δίωξη για κακούργημα ασκήθηκε στον φύλακα ο οποίος δεν κατέβασε τις προστατευτικές μπάρες όπως προβλεπόταν…

Τσελέντης: Αισιόδοξο σενάριο τα 6 Ρίχτερ στις Κυκλάδες, χειρότερο σενάριο τα 7 – Ο κίνδυνος για τσουνάμι

TSELENTIS

Τσελέντης: Αισιόδοξο σενάριο τα 6 Ρίχτερ στις Κυκλάδες, χειρότερο σενάριο τα 7 – Ο κίνδυνος για τσουνάμι

Οι συμβουλές του σεισμολόγου προς τους κατοίκους της Σαντορίνης - Γιατί δεν πιστεύει πως πρέπει…