Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό: Παράνομοι διαγωνισμοί, γεύματα με "χρυσά κουτάλια" και προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ

Ήταν Σεπτέμβριος του 2000 όταν ο Μιχάλης Μουρούτσος ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ. Ήταν ο πρώτος έλληνας αθλητής που κατακτούσε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο άθλημα αλλά και ο πρώτος γενικά αθλητής του ταεκβοντό που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην ιστορία του αθλήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα επόμενα χρόνια, η δημοφιλία του ταεκβοντό στη χώρα μας εκτοξεύθηκε. Χιλιάδες μαθητές προπονούνταν καθημερινά με όνειρο ένα ολυμπιακό μετάλλιο.

56fa83781dc524506c8b49e7

Του Νίκου Σπυρόπουλου

Όσο «μεγάλωνε» το άθλημα στη χώρα μας, άλλο τόσο «μεγάλωνε» και η Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό. Ολοένα και περισσότερα χρήματα έπεφταν στο «δισάκι» της και έφτασε στο σημείο να διαχειρίζεται ετησίως δημόσιο χρήμα της τάξεως του ενός εκατομμύριου ευρώ. Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όμως, «καίει» την ΕΛΟΤ, εντοπίζοντας σε αρχικό στάδιο έλλειμμα, το οποίο μπορεί να αγγίζει ή ακόμα και να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Πρώην αλλά και νυν μέλη της ομοσπονδίας, μέσω παράνομων διαγωνισμών και αναθέσεων, έδιναν χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο σε συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο, το οποίο ανήκε σε υπάλληλο της ομοσπονδίας και στον πρώην σύζυγό της. «Χρυσοί» λογαριασμοί για αδικαιολόγητα γεύματα, δαπάνες για μετακινήσεις εντός Αθηνών στελεχών που διέμεναν στην Αθήνα καθώς και προσλήψεις υπαλλήλων εκτός ΑΣΕΠ, συνθέτουν το παζλ μιας πολυετούς κακοδιαχείρισης από τα Δ.Σ. της ΕΛΟΤ.

Σύμφωνα με την απόφαση 485/3- 12-2009 του τότε προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συγκροτήθηκε ομάδα ελέγχου για τη διενέργεια κατασταλτικού διαχειριστικού ελέγχου στην οικονομική διαχείριση της ΕΛΟΤ των ετών 2004-2006. Η ομάδα κλήθηκε να ελέγξει τα οικονομικά της ομοσπονδίας στο μέτρο που αυτά σχετιζόντουσαν με τη διαχείριση δημοσίου χρήματος, δηλαδή την κρατική επιχορήγηση. Εν συνεχεία, κατόπιν νέας απόφασης (39/18-1-2011) του προέδρου, εγκρίθηκε να επεκταθεί ο έλεγχος και για τα οικονομικά έτη 2002-2003.

Το έλλειμμα που μπορεί να ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ που εντόπισαν οι ελεγκτές όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, «δεν προϋποθέτει την επέλευση ζημίας στην ελεγχόμενη χρηματική διαχείριση (ουσιαστικό έλλειμμα) αλλά συντρέχει και στην περίπτωση τυπικής παράβασης των διατάξεων που καθορίζουν τη διαδικασία ή τους όρους πραγματοποίησης πληρωμών από τον υπόλογο διαχειριστή (τυπικό έλλειμμα)».


Το «τυχερό» ταξιδιωτικό γραφείο

Σύμφωνα με την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η πλειοψηφία των δαπανών της ΕΛ.Ο.Τ αποτελούνταν από έξοδα μετακίνησης παραγόντων, αθλητών, διαιτητών κτλπ της Ομοσπονδίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Για όλα τα έτη που ελέγχθηκαν (εκτός του 2006) την ανάθεση των σχετικών υπηρεσιών την έπαιρνε πάντα μέσω διαγωνισμού η ετερόρρυθμη εταιρία «Γκασάν Ηλίοβιτς – Χαλβατσιώτη Θεοδώρα Ε.Ε» με διακριτικό τίτλο «GilioHolidays». Πρόκειται για το ταξιδιωτικό γραφείο στο οποίο ομόρρυθμος εταίρος ήταν ο Γκασάν Ιλίοβιτς και ετερόρρυθμος εταίρος η Θεοδώρα Χαλβατσιώτη, μόνιμη υπάλληλος της ομοσπονδίας. Η συγκεκριμένη υπάλληλος εργάζεται ακόμη στην ΕΛ.Ο.Τ.

Η εταιρία το 2001 μετονομάστηκε σε «ΗΛΙΟΒΙΤΣ ΓΚΑΣΑΝ και ΣΙΑ ΕΕ». Αν και ο ορισμός ως αναδόχου του ταξιδιωτικού γραφείου της υπαλλήλου δεν είναι παράνομος, σίγουρα προκύπτει ηθικό ζήτημα. Άλλωστε αυτό το είχε επισημάνει σε συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΛ.Ο.Τ το 2005 και ο πρώην πρόεδρος και νυν ταμίας της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Ένωσης Βορείου Ταεκβοντό Ελλάδος (ΕΤΑΒΕ), Χρήστος Μανώλης: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή, η μέχρι πρότινος προϊστάμενη προσωπικού κα Χαλβατσιώτη Θεοδώρα, υπάλληλος της ΕΛ.Ο.Τ. είναι σύζυγος του κ. Ήλιοβιτς Γκασάν και μέτοχος κατά 51% του πρακτορείου». Ξεκάθαρη παρανομία θα ήταν σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Νόμος, εάν τα μέλη του Δ.Σ της ΕΛ.Ο.Τ ανέθεταν δουλειές στον εαυτό τους, στις συζύγους τους, τα παιδιά τους ή και άλλα συγγενικά τους πρόσωπα.


Οι παράνομοι διαγωνισμοί

Η πρακτική, την οποία ακολουθούσαν πιστά κάθε χρόνο τα μέλη του εκάστοτε Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό, ήταν να πραγματοποιούν ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση υπηρεσιών μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των αθλητών και παραγόντων της.

Το διαγωνισμό, όμως, κάθε χρόνο «κέρδιζε» η επίμαχη εταιρία, δηλαδή το ταξιδιωτικό γραφείο της υπαλλήλου της ομοσπονδίας. Όπως αποδείχτηκε από τον έλεγχο της ομάδας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όλοι οι διαγωνισμοί ήταν παράνομοι. Χαρακτηριστικά, η διακήρυξη για το 2001 όριζε πως η σύμβαση που θα «καταρτισθεί με τον ανάδοχο θα λήγει την 31/3/2001 και θα προβλέπει τη δυνατότητα δίμηνης παράτασης και για το επόμενο ημερολογιακό έτος και πάντως μέχρι τη διενέργεια του επόμενου ετήσιου όμοιου διαγωνισμού». Τι έγινε όμως;

Το 2002 το Δ.Σ. της ΕΛΟΤ προκήρυξε νέο διαγωνισμό, ο οποίος όμως κηρύχθηκε άγονος καθώς δεν έγινε εγκαίρως (εντός των νόμιμων χρονικών ορίων). Το μοναδικό πρακτορείο που συμμετείχε σε αυτόν ήταν το Gilio Holidays. Σύμφωνα με τα όσα όριζε η διακήρυξη του διαγωνισμού του προηγούμενου έτους, ανάδοχος ορίστηκε ξανά το Πρακτορείο Gilio Holidays.

Το Δ.Σ της ΕΛ.Ο.Τ. επικύρωσε το Πρακτικό της επιτροπής προμηθειών και τόνισε πως θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την αγωνιστική περίοδο του 2003. Δηλαδή η «παράταση» έγινε για ολόκληρο το χρόνο! Ο διαγωνισμός όμως του 2002 κρίθηκε παράνομος από το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς δεν τηρήθηκε ρητά η προδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού, η δημοσίευσή του έγινε καθυστερημένα και σε μόνο μια εφημερίδα αντί τριών, που ορίζει ο νόμος, ενώ δεν τηρήθηκε η ελάχιστη απαιτούμενη προθεσμία των 52 ημερών από την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι το γεγονός πως, κατόπιν του ελέγχου που έγινε, ο φάκελος των δικαιολογητικών συμμετοχής και οικονομικής προσφοράς του «τυχερού» πρακτορείου δεν βρέθηκε.

Η ευθύνη για τη μη έγκαιρη διενέργεια του διαγωνισμού βαρύνει ξεκάθαρα το Δ.Σ. της ΕΛΟΤ. Η απόφασή του μάλιστα να ορίσει ανάδοχο εκ νέου το πρακτορείο της υπαλλήλου του «συνιστά κατ’ ουσία απευθείας ανάθεση».

Παράνομη όμως ήταν και η ανάθεση των αντίστοιχων υπηρεσιών στο ίδιο πρακτορείο το 2001, καθώς ο διαγωνισμός δεν δημοσιεύθηκε σε τρεις τουλάχιστον εφημερίδες, δεν τηρήθηκε η προθεσμία των 52 ημερών από τη διενέργεια του διαγωνισμού, ενώ και ο ανάδοχος έπρεπε να είχε απορριφθεί διότι δεν είχε προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής (π.χ. εγγυητική επιστολή, πιστοποιητικό ότι δεν τελεί σε πτώχευση, ασφαλιστική ενημερότητα από το Ταμείο Ασφαλίσεως Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων). Ίδια περίπου διαδικασία, με παράνομους διαγωνισμούς που «κέρδισε» το ταξιδιωτικό γραφείο της υπαλλήλου της ομοσπονδίας, ακολουθήθηκε και για τα έτη 2003, 2004 και 2005. Η συγκεκριμένη εταιρία, έπαιρνε χρήματα από την ομοσπονδία και για «έκτακτες» περιπτώσεις, όπως μετακινήσεις παραγόντων/αθλητών σε διάφορες αθλητικές διοργανώσεις που δεν είχαν προκηρυχθεί εξαρχής. 

Μάλιστα, υπήρξαν «κονδύλια» ακόμα και για μετακινήσεις στελεχών της ομοσπονδίας στην Αθήνα, μολονότι διέμεναν μόνιμα στην Αθήνα. Σύμφωνα μα τα όσα ορίζει ο νόμος, η ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. είναι τιμητική και άμισθη. Όπως είναι λογικό, όμως, όταν τα μέλη «μετακινούνται εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους για προσφορά υπηρεσίας στην ομοσπονδία επιτρέπεται να καταβάλλονται έξοδα κίνησης, διαμονής και διατροφής». Στην Ελληνική Ομοσπονδία του Ταεκβοντό όμως δεν έμειναν εκεί και αποφάσισαν την καταβολή εφάπαξ μηνιαίου ποσού στο προεδρείο για τις μετακινήσεις του. Όπως αναφέρει η Έκθεση, οι δαπάνες αυτές «είναι μη νόμιμες», καθώς διακατέχονταν όλες από μια αοριστία. Δεν έγραφαν, δηλαδή, ούτε ημερομηνία ούτε τόπο ούτε το αίτιο μετακίνησης. Επιπροσθέτως, για τα ίδια χρονικά διαστήματα είχαν ήδη πιστωθεί υπέρ των ίδιων μελών «πλείστες δαπάνες χιλιομετρικής αποζημίωσης» με συγκεκριμένα στοιχεία. Η έκθεση γίνεται συγκεκριμένη και αναφέρει τα ονόματα του πρώην προέδρου και νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταεκβοντό, Θανάση Πραγαλού, του πρώην ταμία Δημήτριου Μιχαλακόπουλου, του πρώην γενικού γραμματέα και νυν προέδρου Νίκου Θωμαΐδη και του πρώην και νυν γενικού γραμματέα Μιχάλη Φυσεντζίδη.

Γι’ αυτές τις «ανάγκες» η ΕΛΟΤ εξέδιδε μονομερώς «εντολές ανάθεσης έργου», υπογεγραμμένες από τον πρόεδρο, τον ταμία και τον γενικό γραμματέα. Όπως προκύπτει από την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι πρόσθετες αυτές υπηρεσίες δεν αποτελούσαν μέρος της κύριας σύμβασης ή και εάν αποτελούσαν, με μια αόριστη ερμηνευτική εκδοχή, πάλι θα ήταν παράνομες για τους παραπάνω λόγους που κρίθηκαν και οι διαγωνισμοί μη νόμιμοι. Αξίζει να σημειωθεί πως το προαναφερθέν πρακτορείο είχε καταφύγει στα δικαστήρια λόγω «χρωστούμενων» από την ΕΛΟΤ.

Το HOT DOC επικοινώνησε με τη Θεοδώρα Χαλβατσιώτη ρωτώντας αν το «επίμαχο» γραφείο είναι ακόμα ενεργό, εάν η ίδια διαθέτει ακόμα μετοχές και εάν επιθυμεί να σχολιάσει τα συμπεράσματα της Έκθεσης. Η υπάλληλος σε πολύ έντονο ύφος ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει σε καμία ερώτηση.

Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν έχουμε κανένα δικαίωμα ως δημοσιογράφοι να της απευθύνουμε τέτοιου είδους ερωτήσεις.


Οι προσλήψεις υπαλλήλων εκτός ΑΣΕΠ και τα «χρυσά» γεύματα

Σύμφωνα με τη σχεδόν 230 σελίδων Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αποτελεί την πρώτη φάση του ελέγχου, επομένως δεν είναι οριστική, εκτός των παρανόμων διαγωνισμών και αναθέσεων η Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό είχε προσλάβει υπαλλήλους εκτός ΑΣΕΠ, παραβαίνοντας τις σχετικές διατάξεις του νόμου. Το 2004, σημειώνει η Έκθεση, προσελήφθησαν τρεις υπάλληλοι προκειμένου να «καλυφθούν ανάγκες της ομοσπονδίας». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το ότι μια υπάλληλος εξ αυτών εμφανίζεται σε σχετικό ΦΕΚ να εργάζεται στην ομοσπονδία και το Φεβρουάριο του 2011. Σήμερα, εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ταεκβοντό (ETU).

Σημειώνεται πως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταεκβοντό από το 1999 είναι ο πρώην πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Τ. Σάκης Πραγαλός ενώ γενικός γραμματέας είναι ο νυν γενικός γραμματέας της ΕΛ.Ο.Τ και της ETU αλλά και αναπληρωτής Ταμίας, μεταξύ άλλων στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Μιχάλης Φυσεντζίδης. Και οι δυο, σύμφωνα με την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία δεν είναι οριστική ως προς τον καταλογισμό των ακριβών ποσών που καλούνται να επιστρέψουν τα μέλη των Δ.Σ των ετών 2002 – 2006, εμφανίζονται μέσω των αποφάσεών τους να έχουν δημιουργήσει έλλειμμα χιλιάδων ευρώ στην Ελληνική Ομοσπονδία του αθλήματος.

Τα μέλη του Δ.Σ. φαίνεται πως, πέραν των μετακινήσεων, ήταν λάτρες και της… καλής κουζίνας. Όπως σημειώνει η Έκθεση, εντοπίστηκαν αδικαιολόγητες αποδείξεις γευμάτων σε διάφορα εστιατόρια, μεταξύ αυτών στη Βουλιαγμένη, στη Γλυφάδα και στη Χαλκίδα.

«Έφαγαν» πριμ Ολυμπιονίκη;


Το 2004, το ελληνικό ταεκβοντό κατάφερε να κερδίσει δυο ασημένια μετάλλια με την Έλλη Μυστακίδου και τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη. Όπως αποφασίστηκε από την ΕΛΟΤ, και χωρίς να το γνωρίζουν οι αθλητές, θα έπαιρναν «bonus» χρήματα για την κατάκτησή τους.

Το ποσό των 30.000 ευρώ δεν έφτασε στα χέρια του Νικολαΐδη καθώς ο Σάκης Πραγαλός, όπως εξιστορείται στη μήνυση που κατέθεσε η ίδια η Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό εις βάρος του, ιδιοποιήθηκε το ποσό. Σύμφωνα με την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών (σ.σ έχει ασκηθεί έφεση και αναμένεται η δίκη) ο Σάκης Πραγαλός φέρεται να πήρε από το ταμείο της Ομοσπονδίας τα 30.000 ευρώ με σκοπό να τα παραδώσει ο ίδιος στον έλληνα ολυμπιονίκη.

Όμως, όπως σημειώνει η απόφαση, όχι μόνο ιδιοποιήθηκε παράνομα το ποσό ενσωματώνοντάς το στην περιουσία του αλλά πλαστογράφησε την υπογραφή του Νικολαΐδη πως δήθεν ο αθλητής είχε λάβει το πριμ των 30.000 ευρώ. Ο Σάκης Πραγαλός καταδικάστηκε πρωτόδικα σε φυλάκιση συνολικά 30 μηνών και σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο φέρει τη δημοσιονομική ευθύνη αποκατάστασης του ελλείμματος των 30.000 ευρώ. 

Μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε στο HOT DOC ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης δεν έχει λάβει κανένα ευρώ. «Ο κ. Νικολαΐδης έχει λάβει κανονικά το ποσό», δήλωσε από τη μεριά του κ. Πραγαλός. Μάλιστα, σχολιάζοντας την Έκθεση τόνισε στο HOT DOC πως βρίσκεται εν εξελίξει και όλα έγιναν νόμιμα υπό την προεδρία του στην ΕΛ.Ο.Τ.

Η ευθύνη των μελών – Καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ

Σύμφωνα με τα διάφορα Φύλλα Μεταβολών και Ελλείψεων (ΦΜΕ) που έχουν σταλεί στα υπόλογα μέλη των εκάστοτε Δ.Σ. από το 2015, καλούνται να καταθέσουν υπέρ του Δημοσίου σε οποιαδήποτε ΔΟΥ το ποσό που ορίζουν οι ελεγκτές.

Βέβαια, όπως αναφέρεται στα ΦΜΕ, τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν υπόμνημα με τις απαντήσεις τους, μιας και δεν πρόκειται για τον οριστικό καταλογισμό από μεριάς Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η υπόθεση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό βρίσκεται στο στάδιο μελέτης των υπομνημάτων των υπόλογων. «Το τελεσίδικο πόρισμα με τα ακριβή ποσά και τα τελικά συμπεράσματα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2016», σχολιάζει στο Hot Doc η ίδια πηγή.

Η ευθύνη των εκάστοτε Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό, όπως σημειώνει η Έκθεση, είναι αδιαμφισβήτητη. Τα μέλη του Δ.Σ. ήταν αυτά που αποφάσισαν την ανάθεση των υπηρεσιών στο «επίμαχο» πρακτορείο μέσω παράνομων διαγωνισμών. Αυτές οι αποφάσεις ήταν που δημιούργησαν την «παράνομη οφειλή της ομοσπονδίας προς το γραφείο» και δημιούργησαν «έλλειμμα στη διαχείριση της κρατικής επιχορήγησης». Υπάρχει επομένως αιτιώδης ανάμειξη των μελών του Δ.Σ. και συνεπώς θεμελιώνεται σε βάρος τους «ευθύνη προς αποκατάσταση» του ελλείμματος.

Καμία παρανομία λέει η ΕΛΟΤ

Το Hot Doc επικοινώνησε με την Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό και ζήτησε απαντήσεις για τα όσα της καταλογίζει η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό έχει απαντήσει για όλα αυτά που της καταλογίζει η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έχουμε προβάλει όλες τις αντιρρήσεις και έχουμε καταθέσει απαντήσεις για όλα αυτά που καταλογίζονται στην ομοσπονδία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Hot Doc ο πρόεδρός της, Νίκος Θωμαΐδης. «Κανένας διαγωνισμός δεν ήταν παράνομος και γνωρίζω ότι τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες. Αρκετά πράγματα είναι διαδικαστικά, τα οποία το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορεί να τα αντιληφθεί. Άλλωστε στις επιτροπές των διακηρύξεων των διαγωνισμών ήταν νομικός σύμβουλος της ΓΓΑ», πρόσθεσε, επισημαίνοντας επιπλέον πως δεν έχει τελεσιδικήσει κάτι ακόμα. «Αυτό θα γίνει όταν και εάν πάει η υπόθεση στα δικαστήρια και κριθεί εκεί», υπογράμμισε.

Hot Doc τεύχος 104

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό