Έλληνας τραυματίας στην τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο (ΒΙΝΤΕΟ)

Και ένας Έλληνας βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών από την φονική τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο.

593462e81dc52472258b464f

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για έναν Έλληνα που βρισκόταν μέσα σε μπαρ την ώρα που εισέβαλαν οι δράστες. 

Ο άνδρας, όπως αναφέρουν πληροφορίες στο koutipandoras.gr, μαχαιρώθηκε στο συκώτι και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο Royal London Hospital.

Έχει διαφύγει τον κίνδυνο και επικοινωνεί κανονικά. Δεν είναι μεγάλος σε ηλικία και πρόκειται για μόνιμο κάτοικο του Λονδίνου από το 2011.

Τόσο η ελληνική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και ο ίδιος ο Έλληνας πρέσβης έχουν ήδη ενημερωθεί για την κατάσταση του τραυματία, ενώ αύριο, αναμένεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες του koutipandoras.gr, να τον επισκεφτεί ο γενικός πρόξενος, κ. Σωτήρης Δεμέστιχας.

Βίντεο ντοκουμέντο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας απεικονίζει 30 δευτερόλεπτα τρόμου μέσα σε μια από τις παμπ όπου εισέβαλαν οι τρομοκράτες. 

Ένας άνδρας είναι πεσμένος στο πάτωμα, με αίματα στα χέρια του και στο παντελόνι του. Δίπλα του, ένας άνδρας, προσπαθεί να σταματήσει την αιμορραγία.

Κοντά στο 26ο δευτερόλεπτο, ακούγεται ένας Έλληνας να λέει το εξής: «Έχει αστυνομία κοντά, κάποιος με χτύπησε κι έχω ματώσει. Είμαι με γιατρούς, είμαι εντάξει».

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη πως πρόκειται πάντως για τον ίδιο άνδρα, αν και οι πληροφορίες τείνουν προς τα εκεί. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο Έλληνας φέρει και χτυπήματα στο κεφάλι. Δεν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο η υγεία του.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο:


Το star.gr εντόπισε φίλη του Έλληνα τραυματία, η οποία εξήγησε ότι ο φίλος της «είναι καλά. Χειρουργήθηκε τα ξημερώματα και θα χρειαστεί να μείνει στο νοσοκομείο για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα. Είναι καλά όμως».

Ο νεαρός «ερχόταν να βρει την παρέα μας, σε μένα μίλαγε στο τηλέφωνο» όπως περιγράφει η φίλη του. Αν κι έζησε τον απόλυτο τρόμο, έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και θα αναρρώσει, οι σκηνές που βίωσε, όμως, δεν θα φύγουν εύκολα από το μυαλό του.

Από την τρομοκρατική επίθεση τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σχεδόν πενήντα είναι οι τραυματίες.

Tο χρονικό

Τρεις δράστες επέβαιναν σε λευκό κλειστό φορτηγάκι που κινείτο με περίπου 80 χιλιόμετρα την ώρα κι έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, σύμφωνα με την αστυνομία. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητο ανέβηκε πάνω στο πεζοδρόμιο και τους χτύπησε.

«Φάνηκε σαν (ο οδηγός) να είχε στόχο να χτυπήσει όσους περισσότερους μπορούσε. Πάγωσα, δεν ήξερα τι να κάνω», είπε ο 53χρονος Μαρκ Ρόμπερτς, ο αυτόπτης μάρτυρας. «Ήταν φρικιαστικό».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε στην κλήση που έλαβε για το συμβάν στη Γέφυρα του Λονδίνου στις 22:08 (00:08 την Κυριακή ώρα Ελλάδας).

Οι τρεις δράστες, οπλισμένοι με μαχαίρια, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και επιτέθηκαν σε ανθρώπους στην κοντινή αγορά Μπόροου, στη νότια πλευρά του Τάμεση. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες μαχαίρωσαν ανθρώπους στον δρόμο, μέσα σε παμπ και σε εστιατόρια.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ένοπλα στελέχη της ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για επιθέσεις με μαχαίρια στο Μπόροου και ότι άνοιξαν πυρ.

Οι οπλισμένοι αστυνομικοί «αντέδρασαν πολύ γρήγορα και με γενναιότητα και ήλθαν αντιμέτωποι με τους τρεις άνδρες υπόπτους, τους οποίους πυροβόλησαν και σκότωσαν στο Μπόροου Μάρκετ», δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι, ανώτερος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας.

«Οι ύποπτοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς που τους πυροβόλησαν μέσα σε οκτώ λεπτά από την πρώτη κλήση. Οι ύποπτοι φορούσαν γιλέκα που έμοιαζαν να περιέχουν εκρηκτικά, αλλά αργότερα αποδείχθηκε πως ήσαν ψεύτικα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι άνδρες είχαν ζωστεί με κυλινδρικού σχήματος αντικείμενα, που έμοιαζαν με μεταλλικά κουτάκια. Το πτώμα του ενός εικονίζεται σε φωτογραφικό υλικό, στο έδαφος, έξω από την παμπ Wheatsheaf. Άλλος ένας άνδρας, που φέρεται να ήταν ο δεύτερος δράστης, εικονίζεται πεσμένος στο έδαφος σε μικρή απόσταση.

Ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς μετέδωσε ότι άκουσε ισχυρούς κρότους, που θα μπορούσαν να είναι ελεγχόμενες εκρήξεις στις οποίες ενδέχεται να προχώρησαν πυροτεχνουργοί της αστυνομίας.

Ένα άλλο συμβάν στο Βόξολ, σε απόσταση περίπου 3,5 χιλιομέτρων, κρίθηκε ότι δεν σχετιζόταν με τις επιθέσεις, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία.

Στις 00:25 τοπική ώρα (02:25 ώρα Ελλάδας) τα συμβάντα στη Γέφυρα του Λονδίνου και στο Μπόροου Μάρκετ κηρύχθηκαν τρομοκρατικές ενέργειες.

«Μετά τις ενημερώσεις που μου έγιναν από την αστυνομία και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η φρικτή εξέλιξη που σημειώθηκε στο Λονδίνο θεωρείται ως μια πιθανή τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζας Μέι.

Δώδεκα συλλήψεις στο ανατολικό Λονδίνο

Η αστυνομία έκανε 12 συλλήψεις στο ανατολικό Λονδίνο σε σχέση με την επίθεση του Σαββάτου κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και 48 τραυματίσθηκαν, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία του Λονδίνου.

«Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνέλαβαν σήμερα το πρωί 12 ανθρώπους στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου σε σχέση με τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Γέφυρα του Λονδίνου και την περιοχή Μπόροου Μάρκετ. Οι έρευνες συνεχίζονται σε διευθύνσεις στο Μπάρκινγκ» αναφέρεται στη δήλωση.

Νωρίτερα φωτογράφος του Ρόιτερς είχε δει γυναίκες με καλυμμένα τα κεφάλια τους να μεταφέρονται από αστυνομικούς έξω από κτίριο στο Μπάρκινγκ. Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News είχε μεταδώσει πως η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή σε διεύθυνση στο ανατολικό Λονδίνο την οποία χρησιμοποιούσε ένας από τους δράστες της επίθεσης.

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Ανατριχιαστικές είναι οι μαρτυρίες που έρχονται στη δημοσιότητα για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Τον Αλλάχ επικαλούνταν οι δράστες στις δολοφονικές τους επιθέσεις με μαχαίρια. Διαβάστε πώς προσπάθησαν να τους αντιμετωπίσουν κάποιοι Λονδρέζοι.

Η επίθεση, κατά την οποία οι δράστες σκότωσαν τουλάχιστον επτά ανθρώπους και τραυμάτισαν σχεδόν 50 πριν πυροβοληθούν και σκοτωθούν από αστυνομικούς, άρχισε με το βαν να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος των πεζών στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Οι μαρτυρίες

«Φαινόταν σαν να έβαζε στόχο ομάδες ανθρώπων», δήλωσε στο Reuters ο 53χρονος, Μαρκ Ρόμπερτς, σύμβουλος επιχειρήσεων. Αφού το βαν ανέβηκε και κατέβηκε από το πεζοδρόμιο, είδε τουλάχιστον έξι ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος. «Ήταν φρικτό» αφηγήθηκε.

Στη συνέχεια οι δράστες, κρατώντας μαχαίρια, μετέφεραν την επίθεσή τους στη γειτονική Μπόροου Μάρκετ, όπου επιζήσαντες περιέγραψαν την κόλαση που έζησαν σε μια περιοχή γεμάτη ανθρώπους που διασκέδαζαν σε μπαρ και εστιατόρια.

Ο Τζέραρντ Βόουλς είπε στο Sky TV πως στεκόταν στον δρόμο έξω από το πάμπ Southwark Tavern, όπου μαχαιρώθηκαν πολλοί άνθρωποι, όταν άκουσε κάποιον να λέει: «Με μαχαίρωσαν, με μαχαίρωσαν».

«Νόμιζα ότι αστειευόταν», είπε.

Στη συνέχεια είδε να μαχαιρώνουν γύρω στις 15 φορές μια γυναίκα. «Φώναζε ”βοηθήστε με, βοηθήστε με” και δεν μπορούσα να κάνω τίποτε. Θέλω να μάθω αν ζει ακόμη» ανέφερε στην Guardian.

Οι δράστες φώναζαν «Αυτό είναι για τον Αλλάχ» και ο Βόουλς λέει πως προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή τους.

«Καθώς έφευγαν, τους φώναζα οι, οι, δειλοί!’» λέει και προσθέτει: «Προσπάθησα να τραβήξω την προσοχή τους ρίχνοντας πράγματα εναντίον τους… Σκέφτηκα πως, αν πετάξω μπουκάλια ή καρέκλες, μπορεί να με κυνηγήσουν. Αν μπορέσω να τους κάνω να βγουν στον κεντρικό δρόμο, τότε η αστυνομία θα μπορούσε να τους σταματήσει, θα μπορούσαν προφανώς να τους πυροβολήσουν».

Άλλοι μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν έναν άνδρα με μια μεγάλη λεπίδα, παρόμοια με κουζινομάχαιρο, και θύματα να αιμορραγούν από μαχαιριές. Είπαν ότι άνθρωποι έφευγαν τρέχοντας πανικόβλητοι από την περιοχή.

Ο Άλεξ Σέλουμ βρισκόταν στο παμπ Mudlark με τη φιλενάδα του και δύο φίλους όταν στις 22:00 μπήκε μέσα μια γυναίκα που αιμορραγούσε από τον λαιμό. «Της είχαν κόψει τον λαιμό και κάποιοι προσπαθούσαν να σταματήσουν την αιμορραγία», παρέθεσε στο BBC.

Στον δρόμο, ο Κρις, ένας οδηγός ταξί, έφριξε στη θέα ενός νεαρού κοριτσιού μαχαιρωμένου στο στήθος και προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη. «Είπα στον πελάτη μου πως θα προσπαθήσω να τον χτυπήσω με το αυτοκίνητο. Έκανα αναστροφή και προσπάθησα, αλλά με απέφυγε».

«Ήταν ένας τύπος με ένα πολύ μακρύ μαχαίρι που μαχαίρωνε στην τύχη. Ένα αληθινό ζώο», είπε στον λονδρέζικο ραδιοσταθμό LBC.

Ένας μάρτυρας, που είπε στο BBC ότι ονομάζεται Μπεν, είπε πως είδε έναν άνδρα ντυμένο στα κόκκινα που μαχαίρωνε έναν άνδρα με μια λεπίδα η οποία του φάνηκε πως είχε μήκος γύρω στα 25 εκατοστά.

«Τον μαχαίρωνε ψυχρά και αυτός κατέρρευσε στο έδαφος», είπε για το θύμα. Τότε ο δράστης περπάτησε προς το Soutwark Tavern όπου κάποιος έριξε εναντίον του μια καρέκλα, λίγο πριν ακουστούν πυροβολισμοί.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…