Newsroom

Newsroom

Το ελληνικό χαβιάρι είναι για λίγους

Τα μακριά ψάρια με τη σταχτομόλυβη ράχη και την ασημόλευκη κοιλιά, οι «μπάφες», δηλαδή οι «αυγομένες» θηλυκές, κέφαλοι είναι αυτά που δίνουν το κεχριμπαρένιο αυγοτάραχο.

5b38772f1dc524d9418b4568

Το αυγοτάραχο στην πραγματικότητα, είναι τα αυγά του θηλυκού ψαριού κέφαλου ή μπάφας, που παστώνονται. Ένα απολύτως φυσικό προϊόν χωρίς συντηρητικά, με υψηλή όμως διατροφική αξία και ιδιαίτερη γεύση.

Στην ουσία όμως, η διαδικασία για την παρασκευή του, αποτελεί μία μοναδική ιεροτελεστία.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της διαδημοτικής Επιχείρησης, της λιμνοθάλασσας Κορισσίων , Σπύρος Μιτσούλης, η ταρίχευση του αυγοτάραχου γίνεται, εντέχνως, με πολύ προσοχή και με ειδικό τρόπο, καθώς το αυγό αφαιρείται από το ψάρι με λεπτές κινήσεις, για να μην υποστεί καμία βλάβη και να μην κοπεί.

«Αρχικά τα αυγά, ανάλογα με τα γραμμάρια και το μέγεθος τους , μπαίνουν στο ημίχονδρο αλάτι, όπου θα μείνουν ανάλογα με το βάρος τους. Υπολογίζεται κάθε εκατό γραμμάρια μία ώρα, στο αλάτι. Μετά ξεκινά η επεξεργασία της αποξήρανσης. Πρώτα, το αυγοτάραχο θα ξεπλυθεί καλά με γλυκό ή θαλασσινό νερό, και μετά θα τοποθετηθεί σε ειδικά σκευάσματα, που ο πυθμένας τους είναι ξύλινος. Από πάνω θα τοποθετηθεί μία ειδική σίτα και θα μείνει να «ξεκουραστεί» σε καλά αεριζόμενο χώρο. Από την πάνω πλευρά του, μπορεί να κερωθεί, μπορεί και όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πιεστεί με ειδικό τρόπο, για να μην υπάρχει κενό αέρος» επεξηγεί ο κ. Μιτσούλης .

Μετά από λίγες μέρες, το παρασκεύασμα με το αυγοτάραχο, θα τοποθετηθεί ανάποδα για να στεγνώσει και η κάτω πλευρά του που βρίσκεται στον ξύλινο πυθμένα.

Όταν τελειώσει η όλη διαδικασία το χαβιάρι της Κέρκυρας, που το χρώμα του χρυσαφίζει, καθώς είναι αναίμακτο, καθαρό από τις μαύρες φλέβες του ψαριού, πλάθεται σαν πλαστελίνη για να βγει ο αέρας από το αυγό και να μην είναι κούφιο και χαλάσει.

«Γίνεται σα λουκούμι, ούτε ξερό, ούτε στεγνό», αναφέρει ο κ. Μιτσούλης, που την τέχνη για την παρασκευή του αυγοτάραχου την ακολουθεί από μικρό παιδί, μαθαίνοντας τότε τα μυστικά από τους γεροντότερους.

Κάποτε το αυγοτάραχο της Κέρκυρας, αποτελούσε πηγή οικονομικού πνεύμονα για το νησί. Σήμερα είναι ο τουρισμός, όμως το κεχριμπαρένιο χαβιάρι είχε και έχει τους λάτρεις του.

Η «σοδειά» ετησίως από το χαβιάρι του κέφαλου που «λατρεύει» τη λιμνοθάλασσα Κορισσίων, κυμαίνεται περίπου στα 100-150 κιλά αυγοτάραχου, ενώ κατά το παρελθόν έφτανε και τα 250 κιλά.

Ένα κιλό ακέρωτο κερκυραϊκό αυγοτάραχο, φτάνει τα 140 ευρώ, ενώ ένα κιλό κερωμένο, με μελισσοκέρι, αυγοτάραχο κοστίζει 120 ευρώ το κιλό.

Τα έσοδα από την πώληση του πολύτιμου αυτού γαστρονομικού αγαθού, τα διαχειρίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο της διαδημοτικής Επιχείρησης, της λιμνοθάλασσας Κορισσίων και διατίθενται κυρίως για τη συντήρηση των παραδοσιακών ψαράδικων καλυβιών, για τον καλλωπισμό του αύλιου χώρου, αλλά και την αγορά εξοπλισμού.

Το εκλεπτυσμένο χαβιάρι της Κέρκυρας είναι για λίγους. Κύριος λόγος αποτελεί η έλλειψη παρασκευαστηρίου στην περιοχή, αυτό όμως δεν εμποδίζει τη διάδοση της φήμης του σε όλον τον κόσμο καθώς δεν παύει από τα χρόνια του Φαραώ, να αποτελεί εκλεκτή βασιλική λιχουδιά για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους…

Ένας χρόνος από το ναυάγιο της Πύλου: «Τους σκοτώσαμε παιδιά. Έξω απ’ το σπίτι μας» – Η προσωπική εμπειρία του Στέφανου Τύρου

MixCollage 14 Jun 2024 02 04 PM 7712

Ένας χρόνος από το ναυάγιο της Πύλου: «Τους σκοτώσαμε παιδιά. Έξω απ’ το σπίτι μας» – Η προσωπική εμπειρία του Στέφανου Τύρου

«Και εκεί, σαστισμένος, συνειδητοποιώ ότι δεν υπάρχουν άλλοι ζωντανοί. Ότι μόνο σοροί βγαίνουν στη στεριά.…

Ανασχηματισμός: Οργή από τον συγγενή θυμάτων των Τεμπών Δημήτρη Πλακιά για Παπακώστα – «Δοκιμάζουν ξανά τις αντοχές μας» (video)

6106345

Ανασχηματισμός: Οργή από τον συγγενή θυμάτων των Τεμπών Δημήτρη Πλακιά για Παπακώστα – «Δοκιμάζουν ξανά τις αντοχές μας» (video)

«Ξαφνικά μετά την εξεταστική των Τεμπών, ανέβηκε τα σκαλοπάτια στην ιεραρχία τους κόμματος δυο δυο»,…

Βίκυ Φλέσσα: Η ανάρτηση για την… « ἓως σήμερα καταμέτρηση τῶν ψήφων γιὰ τὶς Εὐρωεκλογὲς»

Βίκυ Φλέσσα

Βίκυ Φλέσσα: Η ανάρτηση για την… « ἓως σήμερα καταμέτρηση τῶν ψήφων γιὰ τὶς Εὐρωεκλογὲς»

«Εἴμαστε ἀρκετοί, φίλες καὶ φίλοι δὲν εἴμαστε λίγοι!», γράφει η Βίκυ Φλέσσα

Έλενα Αθανασοπούλου: «Λύγισε» στην αγκαλιά της Τσολάκη – Τι είπε για την αθώωση του σκηνοθέτη που είχε καταγγείλει (video)

αθανασοπούλου

Έλενα Αθανασοπούλου: «Λύγισε» στην αγκαλιά της Τσολάκη – Τι είπε για την αθώωση του σκηνοθέτη που είχε καταγγείλει (video)

«Κριτής είναι μόνο ο θεός. Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα που βρήκα τη δύναμη για να…

Slimane: Με φούστα και πέρλες στο λαιμό σε κλαμπ της Μυκόνου ο Γάλλος τραγουδιστής που εντυπωσίασε στη Eurovision (Video)

slimane 1320x880 1

Slimane: Με φούστα και πέρλες στο λαιμό σε κλαμπ της Μυκόνου ο Γάλλος τραγουδιστής που εντυπωσίασε στη Eurovision (Video)

O φακός του Mykonos Live TV των κατέγραψε σε γνωστό κλαμπ φορώντας φούστα και πέρλες…