Έληξε η αεροπειρατεία – Παραδόθηκε ο δράστης – Διαβάστε το χρονικό

Με τη σύλληψη από τις κυπριακές αρχές, λίγο πριν τις 15.00, του Αιγύπτιου πρώην αξιωματικού Σεϊφεντίν Μουσταφά, έληξε αίσια η αεροπειρατεία, η οποία εκδηλώθηκε το πρωί σε αεροσκάφος τύπου airbus 320 των αιγυπτιακών αερογραμμών, ενώ αυτό βρισκόταν στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Κύπρου

56fa86c71dc524506c8b4a47

Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο, επέβαιναν συνολικά 72 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες, οι οποίοι αφήνονταν ελεύθεροι κατά διαστήματα. Ανάμεσα τους και οι μητροπολίτες Ιωανουπόλεως, Δαμασκηνός, και Νιτρίας, Νικόδημος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις υπηρεσίες, την αστυνομία και το ΥΠΕΞ για τις συντονισμένες ενέργειες και τον τερματισμό της αεροπειρατείας.

Το αεροσκάφος ελέγχθηκε από πυροτεχνουργούς της κυπριακής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν εκρηκτικά.

Μετά το αίσιο τέλος της αεροπειρατείας η υπουργική ομάδα (υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, και Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης) έδωσε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ήταν παρών και ο Αιγύπτιος πρέσβης Χουσεΐν Μουμπάρακ.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι κατά τη διαχείριση της υπόθεσης οι κυπριακές αρχές είχαν ως πρώτιστο μέλημά τους την ασφάλεια των επιβατών-ομήρων, κάτι το οποίο τελικά επετεύχθη.

Υπήρξε, επισήμανε, πλήρης συνεργασία με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, και ο πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία βρισκόταν στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων από την πρώτη στιγμή. Ανέφερε, επίσης, ότι όπως διαφάνηκε από τις διαπραγματεύσεις με τον Αιγύπτιο αεροπειρατή, επρόκειτο για άτομο με ασταθή ψυχολογική κατάσταση, ενώ μετά τη σύλληψή του διαπιστώθηκε ότι τα πυρομαχικά που έφερε πάνω του ήταν… καλύμματα φορητών τηλεφώνων.

Είχαμε μια τέτοια υποψία, είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας, οι οποίοι τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Ο αεροπειρατής παραδόθηκε, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις,

αφού απορρίφθηκε το αίτημα του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους προκειμένου να αναχωρήσει για Κωνσταντινούπολη.

Αλλαλούμ επικράτησε σχετικά με τα αιτήματα που προέβαλλε. Ζητούσε την απελευθέρωση γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου, να μιλήσει με μια Κύπρια γυναίκα που φερόταν να έχει σχέση και άσυλο από την Κύπρο.

Ασταθές άτομο ο αεροπειρατής

Ατομο ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης, χαρακτήρισε τον αεροπειρατή, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέξανδρος Ζήνων, σε δηλώσεις λίγο πριν από τη λήξη της αεροπειρατίας.

Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας, αλλά περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης, τα κίνητρα του οποίου δεν έχουν ξεκαθαριστεί.

Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε, οι αρχές της Δημοκρατίας έλαβαν πολύ σοβαρά υποψη τις ενέργειες του αεροπειρατή με γνώμονα τη διάσωση όλων των επιβατων και του πληρώματος.

Ανέφερε ότι ειδική ομάδα της αστυνομίας εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, διαπραγματευτόταν με τον αεροπειρατή με στόχο να πεισθεί να παραδοθεί.


Και οι 72 επιβαίνοντες είναι καλα

Όλα τα άτομα και τα εβδομήντα δύο που επέβαιναν στο αεροσκάφος είναι καλά , ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ανέφερε πως αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάκριση του αεροπειρατή από τις αρμόδιες αρχές της δημοκρατίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η μετάφραση της επιστολής την οποία ο αεροπειρατής ζητούσε να παραδοθεί σητν πρώην σύζυγό του.

Ερωτηθείς ποιά ήταν τελικώς τα κίνητρα και τα αιτήματα του αεροπειρατή, ο κύριος Χριστοδουλδίδης, συνέστησε υπομονή έως ότου ολοκληρωθεί η ανάκριση αλλά και η μετάφραση της επιστολής.

Με την ολοκλήρωση των δύο αυτών διαδικασίων, τόνισε θα δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξέφρασε επίσης εκ μέρους του προέδρου της δημοκρατίας την ικανοποίησή του και μετέφερε τα συγχαρητήρια του, για την ολοκλήρωση αυτής της δύσκολης διαπραγμάτευσης που είχε τελικώς αίσιο αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς κατά πόσο ανάμεσα στους επιβάτες ήταν δύο Ελλαδίτες, ο κύριος Χριστοδουλίδης, είπε πως υπάρχουν κάποιες πληροφορίες αλλά θα δοθεί είπε ο κατάλογος όλων των επιβαινόντων.

Το ιστορικό

Το πρωί της Τρίτης προσγειώθηκε στην Λάρνακα το αεροπλάνο των αιγυπτιακών αερογραμμών, τύπου Airbus, που μεταφέρει 55 επιβάτες και πλήρωμα 7 ατόμων.

Αμέσως υπήρξε κινητοποιήση για την αντιμετώπιση της αεροπειρατείας

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης στήθηκε ομάδα κρίσεως. Αυτήν την ώρα το αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας, βρίσκεται απομονωμένο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, που παραμένει κλειστό για λόγους ασφαλείας.

Τρία αεροσκάφη που επρόκειτο να αναχωρήσουν από τη Λάρνακα παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος, ενώ οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας κατευθύνονται προς την Πάφο.

Σύμφωνα με το Sigmalive, ο αεροπειρατής απαίτησε σκάλες και να απομακρυνθούν οι δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να ξεκινήσει η ελευθέρωση ομήρων, με προτεραιότητα σε γυναίκες και παιδιά.

Όπως ανακοίνωσαν μέσω Twitter οι αιγυπτιακές αερογραμμές, μετά από διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε να απελευθερωθούν όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους, εκτός από το πλήρωμα και τέσσερις αλλοδαπούς επιβάτες.

Αλλαλούμ με τα αιτήματα του δράστη – «Δεν είναι τρομοκράτης, είναι ηλίθιος»

Σύγχυση επικράτησε σχετικά με τα αιτήματα του δράστη καθώς αρχικά είχε μεταδοθεί από διεθνή αλλά και Κυπριακά ΜΜΕ πως το κύριο αίτημα του δράστη ήταν να μιλήσει με μια γυναίκα από την Κύπρο με την οποία φερόταν να έχει σχέση στο παρελθόν

Η γυναίκα εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο και συγκεκριμένα στον πύργο ελέγχου από όπου μιλάει με τον δράστη τηλεφωνικά.

Αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου επιβεβαίωναν ότι ο εν λόγω άντρας είχε δύο αιτήματα: Το πρώτο είχε να κάνει με το άσυλο που ζητούσε από την Κύπρο και το δεύτερο αφορούσε στην πρώην σύζυγό του την οποία ζητούσε να δει.

Στην συνέχεια έγινε γνωστό πως ζητούσε την απελευθέρωση γυναικών που κρατούνταν σε φυλακές της Αιγύπτου

«Δεν είναι τρομοκράτης, είναι ηλίθιος», είπε αξιωματούχος και συμπλήρωσε: «Οι τρομοκράτες είναι τρελοί αλλά δεν είναι ανόητοι. Αυτός ο τύπος είναι».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας πίσω από την αεροπειρατεία και επιβεβαίωσε ότι ο άντρας ζητάει να συναντηθεί με την πρώην Κύπρια γυναίκα του.

Αναστασιάδης: Δεν πρόκειται για τρομοκράτη

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδησεων TASS, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν πρόκειται για υπόθεση τρομοκρατίας.

«Yπάρχει πάντα μια γυναίκα», απάντησε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, σε ερώτηση για το αν επιβεβαιώνεται ότι όλη η υπόθεση της αεροπειρατείας του αεροσκάφους της EgyptAir σχετίζεται με μία γυναίκα.

«Φαίνεται ότι τουλάχιστον 49 από τους επιβάτες έχουν απελευθερωθεί. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου όλοι να απελευθερωθούν με ασφάλεια και να τεθεί τέρμα σε αυτό το πρωτοφανές περιστατικό», κατέληξε ο πρόεδρος της Κύπρου.

javascript:;

Η ταυτότητα του αεροπειρατή

Αρχικά είχε μεταδοθεί από το Reuters πως το όνομά του είναι Ιμπραήμ Σαμάχα. Ωστόσο ίδιος ο Ιμπραχίμ Σαμάχα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι δεν είναι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος της EgyptAir.

Ο καθηγητής όμως μεταδίδεται από τη Λευκωσία είναι μεταξύ των επιβατών που απελευθερώθηκαν.

Το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως το όνομα του δράστη είναι
Seif Eldin Mustafa 59 ετών πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος ζητεί την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου. Ζητεί επίσης να συναντηθεί με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

Η ανακοίνωση της Egypt Air για την αεροπειρατεία

Με μια λιτή ανακοίνωση η αεροπορική εταιρεία Egypt Air επιβεβαίωσε το περιστατικό αεροπειρατείας στην πτήση ΜS -181 αεροσκάφους της.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

“Ανακοινώνουμε επίσημα ότι η πτήση μας ΜS -181 έχει υποστεί αεροπειρατεία. Θα δημοσιοποιήσουμε μια επίσημη ανακοίνωση…”

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

ΡΕΝΤΗ ΓΑΔΑ ΟΠΑΔΟΙ

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

Εντυπωσιακά στοιχεία που δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις για σχέσεις των οργανωμένων χούλιγκανς της Θύρας 7 με…