Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ο Άλεξ Ρόντος

Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του στην 4η ειδική ανακρίτρια Δήμητρα Αυγουστοπούλου ο πρώην στενός…

rontos

Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του στην 4η ειδική ανακρίτρια Δήμητρα Αυγουστοπούλου ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Αλέξανδρος Ρόντος ο οποίος κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση, απιστία και απάτη μαζί με άλλα πέντε άτομα για την πολύκροτη υπόθεση της ΜΚΟ “Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης” .

Ο Άλεξ Ρόντος φέρεται το διάστημα από 10/7/2002 ως 24/1/2003 να υπέγραψε διάφορα δικαιολογητικά εγκρίνοντας χρηματοδότηση στη ΜΚΟ για την υλοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία και το Λίβανο συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ.

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία του, αρνήθηκε την τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του ως γενικού διευθυντή της υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων.

Όπως ισχυρίστηκε, «ο ρόλος μου ήταν πολιτικός και συγκεκριμένα αφορούσε τη συνεργασία μου με τους αντίστοιχους διεθνείς φορείς και οργανισμούς ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την ανάληψη των υποχρεώσεων της χώρας μας για την παροχή βοήθειας σε αναπτυσσόμενες και υπό μετάβαση χώρες μετά την ένταξη της Ελλάδος ως κράτος μέλος του ΟΟΣΑ, λόγω της μεγάλης εμπειρίας μου σε θέματα διεθνούς διπλωματίας και άσκησης εξωτερικής πολιτικής».

Πρόσθετα, υποστήριξε, ότι μόνο δυο από τις βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του, δεν είναι δικές του. Προσκόμισε μάλιστα και σχετική γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για να καταδείξει τον ισχυρισμό του περί πλαστογραφίας. επίσης υποστηρίζει ότι κατά τη διαδικασία εκταμίευσης των δόσεων προς τη ΜΚΟ καμία υπηρεσία δεν είχε επισημάνει οποιαδήποτε έλλειψη και αναφέρει ότι όλες αυτές οι αποφάσεις για τη λειτουργία και νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που έχουν απολογηθεί υποστηρίζουν ότι την αρμοδιότητα για τον έλεγχο των ενταλμάτων πληρωμής την είχε η υπηρεσία διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας του ΥΠ.ΕΞ.

Ποιος είναι ο Άλεξ Ρόντος

Ο Άλεξ Ρόντος γνωρίστηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 κι όταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, εκείνος τοποθετήθηκε στην υπηρεσία αναπτυξιακής συνεργασίας, την υπηρεσία δηλαδή που χρηματοδοτεί ΜΚΟ. Αυτός είναι και ο λόγος που κατηγορείται μαζί με ακόμη επτά άτομα για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», η οποία φέρεται να εισέπραξε περίπου εννέα εκατομμύρια ευρώ έως το 2004 για έργο αποναρκοθετήσεων στο εξωτερικό που δεν πραγματοποίησε ποτέ.

Μετά την αποχώρηση του Παπανδρέου από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Ρόντος έχοντας τον τίτλο του πρεσβευτή εκ προσωπικοτήτων, εμφανίζεται σε διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση ενώ το Δεκέμβριο του 2011 διορίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ως ειδικός εκπρόσωπος στο Κέρας της Αφρικής, θητεία η οποία ανανεώθηκε μέχρι την άνοιξη του 2015.

Το ιστορικό του πρώην συνεργάτη του Παπανδρέου όμως δεν περιορίζεται στο διπλωματικό του έργο, αλλά έχει σκιές, τις οποίες το Hot Doc αποκάλυψε πριν από δύο μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το όνομα του Ρόντου περιλαμβάνεται σε δικογραφία την οποία έχει στα χέρια ο ανακριτής Φούκας. Αυτή αφορά παρακολουθήσεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, η οποία σχετίζεται με προώθηση ξένων συμφερόντων, στην οποία ο Ρόντος εμφανίζεται να συμμετέχει.

Όπως προκύπτει από τηλεφωνικές συνακροάσεις τις οποίες έχει νόμιμα καταγράψει η ΕΥΠ και περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ο Ρόντος, μαζί με τον Άρη Καρατζά, προσωπικό φίλο του Αντώνη Σαμαρά, επικοινωνούσαν μεταξύ τους και μετέφεραν πληροφορίες που αφορούσαν ενδιαφέροντα Αμερικανών και Ισραηλινών στην Ελλάδα. Το κύριο ενδιαφέρον αυτών των συνομιλιών ήταν ο τρόπος με τον οποίο αμερικανοϊσραηλινά συμφέροντα θα κατάφερναν να διεισδύσουν στη χώρα.

Από τις συνομιλίες προκύπτει επιπλέον ότι ο Άρης Καρατζάς παίρνει πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και συγκεκριμένα τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου και στη συνέχεια της διαβιβάζει στον Ρόντο, τηλεφωνώντας του συνήθως στο επίσημο τηλέφωνο που του έχει παραχωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ειδικού εκπροσώπου στο Κέρας της Αφρικής.

Όταν αυτές οι συνομιλίες καταγράφονται ο Ρόντος βρίσκεται ήδη στο Κέρας της Αφρικής κι έχει αναλάβει την ανθρωπιστική δράση στην περιοχή, η οποία σκοπό έχει να βοηθήσει να απαλλαγούν οι χώρες από τη μάστιγα των συγκρούσεων και της φτώχειας. Όταν όμως ο Ρόντος μιλάει με τον Καρατζά στο τηλέφωνο, του εξομολογείται πως ουσιαστικά έχει διαμορφώσει έναν τοπικό ένοπλο στρατό με βασικό κορμό τους χριστιανούς της Αιθιοπίας και της ευρύτερης περιοχής, για να απωθήσει και να εξολοθρεύσει συγκεκριμένες ομάδες. Αυτή είναι μια περιγραφή που δεν συμβαδίζει με τους υψηλούς ανθρωπιστικούς στόχους που φαίνεται να έχει η αποστολή του Ρόντου στο Κέρας της Αφρικής, είναι όμως και κάτι που κατά πως φαίνεται δεν απασχολεί την Ευρώπη και την Ελλάδα που τον διατηρούν στην καλοπληρωμένη θέση του.

 

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

Καταγραφή 25

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

«Η τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων από τα φερέφωνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει», αναφέρει…