Newsroom

Newsroom

Ελεύθερος, αλλά υπο δικαστικό "κλοιό" ο Σαρκοζί

Ελεύθερος αφέθηκε τα ξημερώματα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ωστόσο τέθηκε υπό επίσημη δικαστική έρευνα για…

sarkozi

Ελεύθερος αφέθηκε τα ξημερώματα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ωστόσο τέθηκε υπό επίσημη δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να έκανε χρήση της επιρροής του για την προεκλογική του εκστρατεία του 2007, όπως ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία. Η εξέλιξη αυτή, που συχνά αλλά όχι πάντα οδηγεί σε δίκη, τινάζει στον αέρα τις ελπίδες του Σαρκοζί για επάνοδό του στην πολιτική σκηνή μετά την ήττα του 2012 από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ για την προεδρία της Γαλλίας. Ο συντηρητικός πολιτικός αρνείται τις κατηγορίες σε μία σειρά ερευνών για την υπόθεση που φέρεται άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενος. Οπως ανακοινώθηκε από το εισαγγελικό γραφείο, οι ανακριτές εξετάζουν αν ο Σαρκοζί εκανε χρήση της επιρροής του προκειμένου να εξασφαλίσει διαρροή λεπτομερειών σχετικά με παρατυπίες στη νικηφόρα προεκλογική του εκστρατεία το 2007. Φέρεται ως ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής, διαφθορά και ωφέλεια από «παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου».

Ο Νικολά Σαρκοζί βρισκόταν υπό κράτηση στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού για σχεδόν 15 ώρες, προτού τα ξημερώματα μεταφερθεί σε δικαστήριο και συναντηθεί με τους ανακρτιτές που διενεργούν την έρευνα, ενώ αφέθηκε ελεύθερος στις 3 π.μ. Εκτός από τον Σαρκοζί, στην υπόθεση εμπλέκονται ο συνήγορός του και ένας ακόμη δικαστικός, οι οποίοι τέθηκαν αμφότεροι υπό δικαστική έρευνα, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους.

Η άσκηση αθέμιτης επιρροής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών και πρόστιμο 500.000 ευρώ.

Είναι η δεύτερη φορά που ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος έχασε την προεδρική ασυλία από νομικές διώξεις ένα μήνα αφού ολοκληρώθηκε η προεδρική θητεία του τον Ιούνιο του 2012, τίθεται υπό δικαστική έρευνα. Η πρώτη ήταν το 2013, αλλά οι δικαστές αργότερα εγκατέλειψαν τη σε βάρος του υπόθεση.

Έξι ακόμη νομικές υποθέσεις

Υπάρχουν έξι νομικές υποθέσεις, περιλαμβανομένης αυτής για την οποία γίνεται εδώ λόγος, οι οποίες απειλούν τον πρόεδρο, μια σκιά που πολλοί στο κόμμα του, την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), πιστεύουν πως υπονομεύει την ικανότητά του να πραγματοποιήσει το 2017 μια επιστροφή στην πολιτική αρένα.

Η τρέχουσα έρευνα αφορά υποψίες πως χρησιμοποίησε την επιρροή του για να πάρει πληροφορίες γύρω από έρευνα που διεξαγόταν για παρατυπίες κατά τη χρηματοδότηση της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του το 2007.

Συγκεκριμένα, δικαστές θα επιδιώξουν να διαπιστώσουν αν ο Σαρκοζί προσπάθησε να επιτύχει την προαγωγή ενός δικαστικού ως αντάλλαγμα για πληροφορίες σχετικά με την πορεία της δικαστικής έρευνας για την παράτυπη χρηματοδότηση της εκστρατείας του.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…