Newsroom

Newsroom

«Απαγορεύονται τα Εξάρχεια και οι πορείες»… Ανήκουστοι περιοριστικοί όροι για τους τρεις συλληφθέντες

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες της πλατείας Βικτωρίας αλλά με «απαγόρευση κυκλοφορίας» στα Εξάρχεια

1449607

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις συλληφθέντες της Τετάρτης μετά την άγρια καταστολή στην ΑΣΟΕΕ, με τα περιοριστικά μέτρα που τους επιβλήθηκαν να αποτελούν μαύρη σελίδα στην ιστορία των ατομικών δικαιωμάτων στη χώρα.

Συγκεκριμένα, οι τρεις κατηγορούμενοι απαγορεύεται να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση μέχρι τη δίκη τους, ενώ απαγορεύεται να πηγαίνουν και στην περιοχή των Εξαρχείων, με την απαγόρευση να ισχύει και για δρόμους όπως η Ασκληπιού, η Αλεξάνδρας και η Πατησίων.

Ανάμεσα σε άλλα τούς επιβλήθηκε εμφάνιση δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Μετά την απολογία τους στον ανακριτή οι τρεις συλληφθέντες αποχώρησαν από την Ευελπίδων μαζί με τη δικηγόρο τους, καθώς ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι με τους παραπάνω αδιανόητους περιοριστικούς όρους.

Ο stand up κωμικός, Αλέξανδρος Τιτκώβ, ο μουσικός Θωμάς Λάλος (Vox Populi) και ένας 27χρονος Αργεντινός που συνελήφθησαν την Τετάρτη, άκουσαν τον εισαγγελέα και τον ανακριτή να τους επιβάλλει την αδιανόητη απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση, καθώς και την απαγόρευση παρουσίας τους στην περιοχή των Εξαρχείων. Μάλιστα, την απόφαση συνοδεύουν και σχετικοί χάρτες, με τα σημεία της Αθήνας στα οποία τους απαγορεύεται να βρεθούν.

«Εκτός των συνήθως περιοριστικών όρων, που φυσικά και δεν θα έπρεπε να επιβληθούν, διότι από όλα τα βίντεο και τις φωτογραφίες που προσκομίσαμε και θέσαμε υπόψιν της ανακρίτριας και του εισαγγελέα προκύπτει αυτόματα η αθωότητα των κατηγορουμένων και η ενοχή των αστυνομικών για κακούργημα, η διαδικασία κατέληξε στην επιβολή επιπλέον όρων, εκ των οποίων ο χειρότερος είναι η απαγόρευση συμμετοχής σε συγκεντρώσεις» δηλώνει η δικηγόρος των συλληφθέντων, Αντωνία Λεγάκη, τονίζοντας πως ένας τέτοιος περιοριστικός όρος, παραβιάζει βασικά δικαιώματα των κατηγορούμενων, δημιουργώντας ένα οδυνηρό προηγούμενο.

«Αυτού του είδους ο περιοριστικός όρος παραβιάζει το θεμέλιο του πολιτεύματος και σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη και σε ό,τι αφορά το καθήκον, όπως περιγράφεται από το Σύνταγμα, των δικαστικών λειτουργών. Το καθήκον των λειτουργών είναι η εγγύηση των δικαιωμάτων. Το καθήκον τους λοιπόν είναι να εγγυηθούν το δικαίωμα των κατηγορουμένων στη διαδήλωση, ακόμα κι αν αυτό επιχειρείται από τη μεριά των κυβερνώντων να καταργηθεί. Σήμερα λοιπόν αυτός ο δικαστικός μηχανισμός απαγορεύει την άσκηση του δικαιώματος στη διαδήλωση, τυφλά, ολοκληρωτικά, χωρίς καμιά δικαιολογία, είτε νομική, είτε πραγματική» δηλώνει ακόμα η δικηγόρος, ενώ προαναγγέλλει την προσφυγή των κατηγορούμενων εναντίον της απόφασης.

«Είναι προφανές ότι αυτό δεν θα γίνει στο τέλος δεκτό, είναι προφανές ότι θα επανέλθουμε με νόμιμα μέσα, αλλά είναι και προφανές ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους κατηγορούμενους, αφορά τους πολίτες, Έλληνες και ξένους, που ζουν σε αυτήν την Επικράτεια» προσθέτει.

Σημειώνεται, όπως μεταφέρει το thepressproject.gr, πως στο πλαίσιο της απόφασης των απαγορεύσεων συμμετοχής σε συγκεντρώσεις και παρουσίας στα Εξάρχεια, οι δικαστικές αρχές εξέδωσαν ντιρεκτίβα για περιοχές στις οποίες απαγορεύεται να κυκλοφορούν, με ότι αυτό συνεπάγεται για έναν κωμικό και έναν μουσικό, που εργάζονται σε μαγαζιά της Αττικής.

«Υπάρχει επίσης η πρωτοφανής απαγόρευση εισόδου σε περιοχή της Αθήνας, στην πραγματικότητα σε όλο το κέντρο. Ένα από τα παιδιά μάλιστα δουλευεί σε μαγαζιά του κέντρου, στα οποία πλέον δεν μπορεί να δουλέψει» υπογραμμίζει η δικηγόρος.

Δείτε το απόσπασμα της απόφασης:

απγγγγοοοοο 1