Ελεύθεροι με εγγυήσεις Κολλίρης-Βασιλάκος για τα εξοπλιστικά

Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή Διαφθοράς Κώστα Σαριώτη, οι πρώην επικεφαλής της…

vasilakos

Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή Διαφθοράς Κώστα Σαριώτη, οι πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ Γιώργος Κολλίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος που κατηγορούνται για την υπόθεση προμήθειας του λεγόμενου «προγράμματος ηλεκτρονικού πολέμου».

Ο κ. Κολλίρης, στον οποίο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, καθώς και υποχρέωση καταβολής χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ, κατηγορείται για απιστία που αφορά την αγορά το 2001 από το υπουργείο Άμυνας, 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης που παρείχε τη δυνατότητα υποκλοπής εχθρικών επικοινωνιών και δημιουργίας αντιμέτρων.

Αντίστοιχα, επίσης για την κατηγορία της απιστίας, μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο κ. Βασιλάκος, αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την καταβολή χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ.

Στα κατηγορητήρια που έχουν συνταχθεί για την υπόθεση του «ηλεκτρονικού πολέμου» αναφέρεται ότι η επίμαχη σύμβαση, συνολικού ύψους σχεδόν 72 εκατ. ευρώ που υπεγράφη το 2001 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου με την εταιρία Sonak, ζημίωσε το Δημόσιο με το ποσό των 48.407.996 ευρώ πλέον των νόμιμων τόκων.

Από τα στοιχεία της ανάκρισης προκύπτει ότι το υπουργείο, με την υπογραφή της σύμβασης κατέβαλε το 50% του ποσού, ωστόσο δεν προχώρησε ποτέ η υλοποίηση της.

Η ανάκριση καταλογίζει πως ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών κ. Κολλίρης προέβη στην κατάρτιση σύμβασης «παρά το ότι η εταιρεία Sonak ΑΕΒΕ είχε παραβεί τον όρο που προέβλεπε ότι οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι, με δικές τους δαπάνες, να προσκομίσουν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων τα προσφερόμενα στη τεχνική τους προσφορά ανεξάρτητα ολοκληρωμένα συστήματα παρεμβολής και ακρόασης και ότι η μη διάθεση για δοκιμές πεδίου των ολοκληρωμένων συστημάτων, αποτελεί λόγο μη περαιτέρω αξιολόγησης και απόρριψης της προσφοράς…».

Επίσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «όπως προκύπτει από το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που επέβλεψε τις δοκιμές πεδίου, που έλαβαν χώρα κατά το διάστημα από 10-9-2001 έως 15-9-2001, η εταιρεία προσκόμισε σύστημα κατώτερο του προσφερόμενου και σε χαρακτηριστικά και σε δυνατότητες και κατά συνέπεια, κατ΄εφαρμογή του ως άνω όρου, θα έπρεπε να μην αξιολογηθεί η προσφορά και να απορριφθεί».

Μάλιστα από τα στοιχεία της ανάκρισης φαίνεται να προκύπτει πως το επίδικο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου απέτυχε στις δοκιμές πεδίου και δεν ανταποκρίθηκε στα σενάρια, γεγονός που έλαβε χώρα πριν την υπογραφή της υπό διερεύνηση σύμβασης.

Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για τον κ. Βασιλάκο αφορά την εμπλοκή του στην διαδικασία διαπραγματεύσεων με την εν λόγω εταιρία για την υλοποίηση της επίμαχης σύμβασης, η οποία επεκτείνεται έως το 2006. Η ανάκριση καταλογίζει στον πρώην Διευθυντή Εξοπλισμών ότι προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο όταν εξέδωσε εντολή για την διακοπή «των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που είχε συσταθεί με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αφορούσε τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με την εταιρία Sonak και την χωρίς βλάβη του Δημοσίου συμφέροντος αμοιβαία συμφωνία και καθορισμό των θεμάτων σχετικά με την τρίτη κατά σειρά δοκιμή των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου».

Η ενέργεια του αυτή, σύμφωνα με την δικογραφία, είχε ως αποτέλεσμα «να ματαιωθούν οι τρίτες δοκιμές και αντί να διαπιστωθεί η – δεδομένη – πλήρης αδυναμία της αντισυμβαλλόμενης εταιρίας να προμηθεύσει τον Ελληνικό Στρατό με τα υλικά με τις συμφωνημένες ιδιότητες και δυνατότητες, να καταστεί το Ελληνικό Δημόσιο υπερήμερο ως προς τις υποχρεώσεις του ως δανειστής και να ματαιωθεί η δυνατότητα του τελευταίου να κηρύξει την εταιρία έκπτωτη από τη σύμβαση…». Ενώπιον του ανακριτή, ο κ. Βασιλάκος φέρεται, μεταξύ άλλων, να υποστήριξε ότι δεν κηρύχθηκε έκπτωτη η εταιρία, καθώς βάση της σύμβασης μόνο αν καθυστερούσε να παραδώσει υλικά μπορούσε να γίνει αυτό.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…