Ελευθερία Κουμάντου

Ελευθερία Κουμάντου: Η πιο σημαντική διαπίστευση της δημοσιογραφικής μου πορείας

Η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου γράφει αποκλειστικά στο Κουτί της Πανδώρας για το πώς βίωσε την ενασχόλησή της με τη δίκη της Χρυσής Αυγής

5160609 1

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.  
Η ημέρα μηδέν για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.  

Ένας κύκλος 5,5 χρόνων  σχεδόν καθημερινής ενασχόλησης με τη συγκεκριμένη διαδικασία θα κλείσει.  
Όλα αυτά τα χρόνια διάβασα πολύ. Χιλιάδες σελίδες με λεπτομέρειες που πολλές φορές δεν μπορείς να τις διαχειριστείς ούτε  όταν αναφέρονται σε μυθιστορήματα.. Όχι όταν ξέρεις ότι δεν είναι μυθοπλασία, αλλά περιγράφουν δολοφονίες, επιθέσεις,  καταστάσεις που  έζησαν άνθρωποι που γνώρισες την οικογένειά τους, ή  τους ίδιους. Λεπτομέρειες που πολλά βράδια με άφησαν ξάγρυπνη.  

Όλα αυτά τα χρόνια είδα πολλά βίντεο, πολλές φωτογραφίες , με καθόλου ευχάριστο περιεχόμενο. Με νέους άντρες που πείσθηκαν από τη ρητορική της Χρυσής Αυγής, ενσωματώθηκαν σε αυτή και έγιναν τα Τάγματα Εφόδου της. Τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες και τα… καθαρά χέρια… που μπορεί να μην έχουν κλέψει, όπως έλεγε ο Αρχηγός τους, αλλά είναι λερωμένα με το αίμα ανθρώπων, όπως προκύπτει από τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το δικαστήριο.  

Την άνοιξη του 2011 πήγα για πρώτη φορά να κάνω ρεπορτάζ στον Άγιο Παντελεήμονα, για άσχετο θέμα. Με όποιον – α μιλούσα από την περιοχή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με θετικό ή αρνητικό πρόσημο “έπεφτα” πάνω στη Χρυσή Αυγή. Επέστρεψα στον σταθμό και ενημέρωσα τους υπεύθυνους ρεπορτάζ για την κατάσταση στην περιοχή . Και έτσι άρχισα να κάνω ρεπορτάζ για την οργάνωση. Πολλά ξάγρυπνα βράδια ακολούθησαν όταν κάτοικοι μου είχαν πει ότι το ΕΚΑΒ παραλαμβάνει τουλάχιστον 3-4 φορές κάθε νύχτα τραυματισμένους μετανάστες.

Νωρίς το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τη λήξη της απεργίας της ΕΣΗΕΑ, μιλούσα στο τηλέφωνο με έναν συνάδελφο από τον Πειραιά. Και μου είπε: “Σκότωσαν φασίστες ένα παλικάρι στο Κερατσίνι”.  
Ένας νέος κύκλος ρεπορτάζ άρχισε. Με αποκαλύψεις  για τη δράση της Χρυσής Αυγής σε όλη τη χώρα. Έγιναν οι συλλήψεις και εκείνη την ημέρα είδα δικηγόρο  της ΧΑ μετά την επίσκεψη στον Αρχηγό μέσα στη ΓΑΔΑ, να περνάει απέναντι στους συγκεντρωμένους , να στοιχίζεται μαζί τους και να τραγουδά μαζί τους τον ύμνο της οργάνωσης. Και φτάσαμε στις διώξεις. Και στην αρχή της δίκης. Θυμάμαι την αγωνία της πρώτης δικασίμου στον Κορυδαλλό. Μια τεράστια συγκέντρωση έξω από τις φυλακές και μαζί με συναδέλφους μπήκαμε μέσα για την έναρξη της πιο σημαντικής δίκης μετά τη δίκη των χουντικών.   

Την Τετάρτη στο Εφετείο αυτή την φορά,  θα υπάρχει πάλι μια μεγάλη συγκέντρωση.  Θα έχω την ευκαιρία να είμαι μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου όταν θα ανακοινώνεται η απόφαση. 
Το τελευταίο διάστημα  τσεκάρω δυο και τρεις φορές την κίτρινη διαπίστευση  πάνω στο γραφείο, με την συνεχή υπενθύμιση να μην ξεχάσω να την πάρω… να μην ξεχάσω να την πάρω. Να μην ξεχάσω να πάρω την πιο σημαντική διαπίστευση της έως τώρα δημοσιογραφικής μου πορείας.

* Η Ελευθερία Κουμάντου είναι δημοσιογράφος στον ρ/σ Αθήνα 984 και μέλος του Golden Dawn Watch

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης