Newsroom

Newsroom

Ελεύθερη η Ρωσίδα δημοσιογράφος για την αντιπολεμική παρέμβασή της

Πρόστιμο 30.000 ρουβλίων (255 ευρώ) επέβαλε ρωσικό δικαστήριο στην Μαρίνα Οβσιανίκοβα, τη δημοσιογράφο του Channel One, που έκανε διαμαρτυρία κατά του πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα του δελτίου ειδήσεων. 

marina ovsyakinova

Ένοχη για παραβίαση της νομοθεσίας περί διαμαρτυρίας, έκρινε την δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιανίκοβα το ρωσικό δικαστήριο, αναφορικά με την χθεσινή αντιπολεμική παρέμβασή της κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti το ρωσικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο  30.000 ρουβλίων (255 ευρώ)

 

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν ερωτηματικά σχετικά με την κατηγορία που αντιμετώπιζε η  Μ. Οβσιανίκοβα καθώς αρχικά, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι υπήρχε περίπτωση να διωχθεί με βάση το νέο ρωσικό νόμο για τα fake news ο οποίος θα μπορούσε να επισύρει ποινή έως και 15 χρόνια.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα η δημοσιογράφος τη κρατικής τηλεόρασης να αφεθεί ελεύθερη, αφού κατέβαλε το σχετικό πρόστιμο.

Η ίδια, μετά την δικαστική απόφαση φέρεται να δήλωσε μεταξύ άλλων ότι είχε «αποκοπεί από τον κόσμο για 14 ώρες», χωρίς να έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας με δικηγόρους ή με τα αγαπημένα της πρόσωπα.

«Ήταν η αντι-πολεμική μου απόφαση. Πήρα αυτή την απόφαση μόνη μου γιατί δεν μου αρέσει η εισβολή από τη Ρωσία. Ήταν πραγματικά τρομερό», δήλωσε η Μαρίνα Οβσιανίκοβα έξω από το δικαστήριο

Η ίδια, σύμφωνα με το BBC ευχαρίστησε όλους για την υποστήριξη που έλαβε και πρόσθεσε ότι «οι τελευταίες, ήταν από τις πολύ δύσκολες μέρες στη ζωή μου. Πέρασα δύο μέρες χωρίς ύπνο. Με ανέκριναν για πάνω από 14 ώρες».

Παράλληλα, η δημοσιογράφος κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι αρχικά της αρνήθηκαν νομική βοήθεια, ενώ σύμφωνα πάντα με το BBC οι δικηγόροι της το κατέθεσαν και στο δικαστήριο.

«Δεν μου επέτρεψαν να έρθω σε επαφή με στενούς και συγγενείς. Δεν επέτρεψαν καμία νομική βοήθεια. Ήμουν σε δύσκολη κατάσταση», είπε η Οβσιανίκοβα και πρόσθεσε ότι στην απόφασή της να διαμαρτυρηθεί δεν ενεπλάκη άλλο άτομο.

 

Μετά τη διαμαρτυρία, μέσω της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD- Info δημοσιεύθηκε μήνυμα που είχε μαγνητοσκοπήσει η Οβσιανίκοβα προτού προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια. 

«Δυστυχώς, για αρκετά χρόνια εργαζόμουν στο Channel One και δούλευα πάνω στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου, ντρέπομαι πολύ για αυτό τώρα. Ντρέπομαι που επέτρεψα να λέγονται ψέματα από την οθόνη της τηλεόρασης. Ντρέπομαι που επέτρεψα να εξαπατηθούν οι Ρώσοι. Ήμασταν σιωπηλοί το 2014, όταν αυτό μόλις ξεκινούσε. Δεν βγήκαμε έξω να διαμαρτυρηθούμε όταν το Κρεμλίνο δηλητηρίασε τον Ναβάλνι», ανέφερε στο μήνυμά της. 

«Είμαστε απλά σιωπηλοί παρακολουθώντας αυτό το απάνθρωπο καθεστώς. Και τώρα όλος ο κόσμος μας έχει γυρίσει την πλάτη και οι επόμενες δέκα γενιές δεν θα μπορέσουν να βγάλουν την ντροπή αυτού του αδελφοκτόνου πολέμου», συμπλήρωσε. 

Στο μήνυμα, η Οβσινίκοβα ανέφερε ότι ο πατέρας της είναι Ουκρανός και η μητέρα της Ρωσίδα και «ποτέ δεν ήταν εχθροί». «Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ένα έγκλημα και η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος. Η ευθύνη για αυτή την επιθετικότητα πέφτει στους ώμους ενός μόνο ανθρώπου: του Βλαντιμίρ Πούτιν», τόνισε. 

Επίσης, κάλεσε τους Ρώσους να μετάσχουν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις, προκειμένου να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση. «Μόνο εμείς έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε αυτή την τρέλα. Πηγαίνετε στις διαδηλώσεις. Μην φοβάστε τίποτα. Δεν μπορούν να μας φυλακίσουν όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευχαρίστησε την Οβσιανίκοβα για τη διαμαρτυρία της κατά του πολέμου. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα της προσφέρει διπλωματική προστασία και άσυλο, ενώ συμπλήρωσε ότι θα συζητήσει την υπόθεση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όσο για το Κρεμλίνο, σχολίασε ότι οι ενέργειες της Οβσιανίκοβα ισοδυναμούν με «χουλιγκανισμό». 

 

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Screenshot 2024 05 04 211220

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Ο ηθοποιός, Θανάσης Ευθυμιάδης, αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου δημοσιεύοντας μια φωτογραφία τους από τα γυρίσματα…