ΜΖ

Μάνια Ζούση

Ελευσίνα, φτου και απ’ την αρχή

Η Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, έγινε Elevsis 2023 και χθες η νέα διοίκηση και η δημοτική αρχή παρουσίασαν τους άξονες του προγράμματος.

eleusina

Την ανάδειξη της παθογένειας ότι το κράτος σ’ αυτήν τη χώρα δεν έχει συνέχεια και η εκάστοτε κυβέρνηση ροκανίζει ό,τι έχει σχεδιάσει και πετύχει η προηγούμενη αναδεικνύει η ιστορία της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, αποδυναμώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την ενιαία εθνική εικόνα και γραμμή πλεύσης που χρειάζεται να υπάρχει σε τέτοιου είδους θεσμούς.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, πρώτης για τη νέα διοίκηση, καλλιτεχνική διεύθυνση και δημοτική αρχή της πόλης, τονίστηκε ότι η μετάθεση της ημερομηνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πραγματοποίηση του θεσμού το 2023, αντί του 2021, εξαιτίας της πανδημίας, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας. Καθώς, όπως εμφατικά δήλωσε ο δήμαρχος Αργύρης Οικονόμου, «η πρώτη παρακαταθήκη είναι οι υποδομές της Ελευσίνας και χωρίς αυτές ο θεσμός δεν θα πετύχει», εξηγώντας πως όταν ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, βρήκε «σε πάρα πολύ πρώιμο στάδιο τις εργασίες των υποδομών, ωστόσο διαμορφώθηκε ένα πεδίο ώριμων μελετών που σε συνδυασμό με τη χρονική μετατόπιση του θεσμού μας δίνουν την ελπίδα ότι το σύνολο των υποδομών ή το περισσότερο δυνατό θα έχουν υλοποιηθεί».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η πανδημία, όπως ομολόγησε, «έχει λειτουργήσει αρνητικά ως προς το ότι δεν μπορούν να επιταχυνθούν τα έργα».

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο Μαρία Παναγίδου, εκπονείται «νέα οικονομικοτεχνική μελέτη που θα ορίσει πώς θα κατευθυνθεί η πολιτιστική πρωτεύουσα σε οικονομικό επίπεδο και πώς θα είναι βιώσιμη».

Ερωτηθείς για τις υπάρχουσες μελέτες, ο δήμαρχος απάντησε ότι πάρα πολλές από αυτές ήταν «σε πρώιμο στάδιο», με αποτέλεσμα «να γίνουν επισημάνσεις, διορθώσεις» και να επαναπροσδιοριστεί ένας νέος σχεδιασμός υποδομών που όλοι εύχονται την έγκαιρη υλοποίησή τους, όπως υπογράμμισε. Αναφερόμενος στο εργοστάσιο  Ίρις, ο Αρ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι «βρίσκεται στο πλέον ωριμότερο στάδιο και αναμένεται πάρα πολύ σύντομα να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός».

«Έναν μικρό τόπο που συμπυκνώνει όλη την Ελλάδα» χαρακτήρισε την Ελευσίνα η πρόεδρος του Δ.Σ. Δέσποινα Γερουλάνου.

Το προσωπικό του όραμα για την Ελευσίνα, την «εσωτερική του διαδρομή για την αντίληψη της πόλης», όπως τη χαρακτήρισε, ανέπτυξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μιχαήλ Μαρμαρινός αναφερόμενος στους βασικούς άξονες και αφιερώνοντας δέκα λεπτά της ομιλίας του στην αναλυτική παρουσίαση της εκφοράς της λέξης Ελευσίνα και της αλλαγής που επήλθε για τις ανάγκες της νέας εταιρικής ταυτότητας, στη λατινική της ορθογραφία, όπου αντικαστάθηκε το U από το V, που «ταυτοποιεί την προφορά της» και καταδεικνύει το «πώς θα θέλαμε να εκφέρεται από τους ξένους» η λέξη. «Μας απασχολεί να μην κακοποιείται καλοπροαίρετα ο συνταρακτικός ήχος της λέξης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μ. Μαρμαρινός μιλώντας για το V ως «το μυθικό υπόστρωμα των δύο κόσμων, του πάνω και του κάτω, πάνω στους οποίους υφαίνεται ο μύθος της Ελευσίνας». «Η νεότερη εγγραφή στα μάτια μου αποκαλύπτει την ίδια την πόλη, την ουσία της» σχολίασε και πρόσθεσε ότι το σκεπτικό του σχεδιασμού του προγράμματος θα μπορούσε να έχει τον υπότιτλο «Κοινωνική γλυπτική, μια πολιτιστική παρέμβαση στο πλαίσιο της διευρυμένης έννοιας της τέχνης».

Χαρακτήρισε τον εαυτό του «επίμονο επισκέπτη που ερεθίζεται πάρα πολύ από όλη αυτή την περιέργεια που του ασκεί το ανεξήγητο, γιατί αυτό έχει αυτή η πόλη, είναι ένα ‘ωμό μουσείο’, άτυπο, εξαιρετικά ερεθιστικό, καθόλου τυπικό», «μια πόλη που τα έχει όλα, από Αισχύλο έως Καζαντζίδη».

Αναφέρθηκε τέλος στους άξονες τους προγράμματος, των δράσεων, των έργων και των παρεμβάσεων, που είναι πολιτισμός, άνθρωπος, πόλη και περιβάλλον. «Μια εικαστική και δραματουργική ανάδειξη της πόλης της Ελευσίνας, των μεγάλων ανθρώπινων παρεμβάσεων, των πληγών πάνω στο σώμα της, των εργοστασίων, δράσεις για την αποκάλυψη και ανάπτυξη της δυναμικής του τόπου, των ανθρώπων, των δεξιοτήτων τους, δράσεις υπέρ μιας υλικής και άυλης παρακαταθήκης που διασφαλίζουν την πολιτιστική συνέχεια και πολυπλοκότητα της Ελευσίνας ως ιστορικό τοπόσημο αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας».

Η διεθνής ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για νέα έργα και δράσεις στο Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα της Ελευσίνας για το 2022 και το 2023 έχει τίτλο «Μυστήρια μετάβασης», η έναρξη υποβολής προτάσεων γίνεται στις 11 Φεβρουαρίου και η ολοκλήρωση στις 31 Μαρτίου, ενώ η ανακοίνωση επιλογής θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου.

Πηγή: avgi.gr

 

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο