Έλενα Τοπαλίδου: «Ο Παπαδιαμάντης ήταν εκατό χρόνια μπροστά»

Μια συζήτηση με τη δημοφιλή ηθοποιό για τον χαρακτήρα που υποδύεται στη «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα που κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες.

τοπαλιδου

Στη «Φόνισσα», που βασίζεται στη νουβέλα-ορόσημο της ελληνικής λογοτεχνίας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Ελενα Τοπαλίδου υποδύεται τη μεγαλύτερη κόρη της Χαδούλας Φραγκογιαννού. Η γνωστή ηθοποιός μίλησε στο Documento για τον ρόλο και την εμπειρία της συμμετοχής της στη φιλόδοξη παραγωγή της Εύας Νάθενα.

Αρχικά πείτε μας μερικά πράγματα για τον χαρακτήρα που υποδύεστε.

Η Αμέρσα είναι η μεγαλύτερη κόρη της Χαδούλας Φραγκογιαννού, η οποία αρνήθηκε να παντρευτεί. Θεωρώ ότι είναι δική της επιλογή να μην παντρευτεί επειδή προτίμησε να είναι ελεύθερη. Ελεύθερη για τον εαυτό της, ελεύθερη για τις σκέψεις της, ελεύθερη για τον αργαλειό της και νομίζω ότι αυτό είναι που με γοητεύει περισσότερο σε αυτήν. Εχει τρομερή εσωτερική δύναμη και ένας είδος έκτης αίσθησης, που τη βοηθά να παίρνει σωστές αποφάσεις στη ζωή της και να μη βαραίνει το μυαλό και την ψυχή της με πράγματα για τα οποία θα μετανιώσει αργότερα όπως συμβαίνει με τις περισσότερες γυναίκες στο χωριό.

Μπορείτε να πείτε δηλαδή πως είναι μια γυναίκα που βρίσκεται μπροστά από την εποχή της;

Φυσικά. Πιστεύω ότι είναι μια γυναίκα η οποία την ώρα που φτιάχνει τον αργαλειό της κάνει σκέψεις που καμιά άλλη γυναίκα δεν έχει τολμήσει ή φανταστεί να κάνει.

Είχατε διαβάσει το βιβλίο του Παπαδιαμάντη;

Πολύ παλιά. Είμαι βιβλιοφάγος και όταν ήμουν νέα ο Παπαδιαμάντης ήταν από τους αγαπημένους μου συγγραφείς επειδή με συγκινούσε πολύ. Η δουλειά που έκαναν μετά η Εύα Νάθενα με την Κατερίνα Μπέη και χώρεσαν όλους τους χαρακτήρες μέσα στο φιλμ χωρίς να χαθούν η αύρα του Παπαδιαμάντη ή η δύναμη του βιβλίου είναι συγκλονιστική.

Τι σας συγκινεί περισσότερο στον Παπαδιαμάντη;

Η γλώσσα του. Πραγματικά με μαγεύει. Οταν το πολυτονικό σύστημα καταργήθηκε στα σχολεία ήμουν στο δημοτικό –πέμπτη ή έκτη τάξη πρέπει να πήγαινα– κι έκλαιγα για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο όταν το έμαθα! Τόσο πολύ με συγκινούσαν οι τόνοι. Επίσης εκείνο που με αναστατώνει στα έργα του είναι πως όσα περιγράφει γίνονταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή του. Μέχρι και εκατό χρόνια μετά.

Τι σας μένει από το ταξίδι αυτό;

Η αγωνία της Εύας να μας πάρει όλους μαζί της. Ηταν συγκινητική η αφοσίωσή της στο έργο αυτό και ήταν πολύ δύσκολο να καταφέρνει να μας ενώσει όλους που ερχόμασταν από άλλες δουλειές σε θέατρο ή τηλεόραση, τρεξίματα, άγχη της καθημερινότητας κ.λπ. και να μας βάλει σε ένα ενιαίο σύνολο. Τα κατάφερε περίφημα, αλλά για να το κάνει αυτό χρειάστηκε να αφήσει κομμάτια του εαυτού της στη «Φόνισσα», που θεωρώ ότι για εκείνη είναι έργο ζωής.

15 Fonissa Marilena Anastasiadou Photography
«Η Καρυοφυλλιά είναι η ίδια η Φόνισσα. Δεν μπορώ να περιγράψω τι θαυμάσια που αντιμετώπισε όλο αυτό τον τόσο απαιτητικό ρόλο», λέει στο Documento η Έλενα Τοπαλίδου

Ας πάμε και στη συνεργασία σας με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Καλά, η γυναίκα είναι απίστευτη. Δεν μπορώ να περιγράψω τι θαυμάσια που αντιμετώπισε όλο αυτό τον τόσο απαιτητικό ρόλο. Πολύ απλά, η Καρυοφυλλιά είναι η ίδια η Φόνισσα.

Εχετε κάποιο στιγμιότυπο από τα γυρίσματα να μας περιγράψετε;

Θα σας πω κάτι που με εντυπωσίασε κι έχει να κάνει και πάλι με την Καρυοφυλλιά. Ηταν ύστερα από ένα γύρισμα που κάναμε στην Αθήνα. Την αναζήτησα για να κάνουμε την πρόβα μας στη σκηνή που είχαμε μαζί και τη βρήκα μόνη της σε ένα δωμάτιο να διαβάζει το βιβλίο του Παπαδιαμάντη. Και μου λέει: «Κάτσε να σου διαβάσω τι γράφει για τη σκηνή αυτή ο Παπαδιαμάντης». Και τότε σκέφτηκα από μέσα μου ότι είναι τόσο αφοσιωμένη σε αυτό που κάνει ώστε το έχει κυκλώσει μέσα της από παντού! Είναι πραγματικά θαυμάσια.

Είναι πολύ σκληρή η ταινία. Δεν ξέρω αν συνέβη κάτι στα γυρίσματα που ελάφρυνε κάπως το κλίμα.

Την εξαιρετική δουλειά με τα μαλλιά και τις περούκες έκανε ο Χρόνης Τζήμος. Μαζί με τη θαυμάσια βοηθό του έπλεκαν κάθε μέρα για πολλές ώρες τις δύο κοτσίδες που είχαμε όλες μας στα αριστερά και τα δεξιά. Ξέρεις, μας βάζανε μαλλιά τα οποία μετά τα πλέκανε. Κάποιες μέρες ήταν πολύ εξαντλητικά τα γυρίσματα. Δέκα ώρες με κρύο, κόπο, μαλλιά και κάποια στιγμή ο Χρόνης δεν άντεξε άλλο και είπε: «Οποιος δεν έχει κάτι να κάνει σήμερα ας έρθει να μας βοηθήσει πλέκοντας κοτσίδες»!

Σε σχέση με τα γυρίσματα των «Μαγνητικών πεδίων» προφανώς τα γυρίσματα στη «Φόνισσα» ήταν πιο απαιτητικά, έτσι δεν είναι;

Καλά, ήταν άλλος πλανήτης. Καμιά σχέση.

Από την τελευταία φορά που μιλήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι έχει αλλάξει η ζωή σας;

Δεν μπορώ να σας περιγράψω όλα όσα μου έχουν συμβεί αυτό το διάστημα. Κυριολεκτικά βρέθηκα σε μια κατάσταση που δεν πιστεύω ακόμη και τώρα που το συζητάμε πόσο πολύ άλλαξε τη ζωή μου. Είναι τρομερό πώς μπορούν να έρθουν τα πάνω κάτω στη ζωή ενός ανθρώπου από τη μια στιγμή στην άλλη.

Εχετε πολλές δουλειές αυτή την εποχή;

Δεν γινόταν να τις προλάβω όλες και αρνήθηκα πριν από δύο μήνες μια πρόταση που μου έγινε στο θέατρο. Ετοιμάζω τρεις ταινίες το επόμενο διάστημα –η μία είναι σε σκηνοθεσία του Χάρη Ραγκούση, όπου ο ρόλος μου είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι έχω κάνει μέχρι σήμερα. Τα γυρίσματα ξεκινούν μες στον Νοέμβρη. Επίσης έχω σχεδόν καθημερινά τα γυρίσματα των τηλεοπτικών «Πανθέων».

INF0
H «Φόνισσα» έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα της στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και κυκλοφορεί στις αίθουσες από τις 30 Νοεμβρίου σε διανομή Tanweer

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

filaki

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

Ενώπιον του ανακριτή οι κατηγορούμενος αρνήθηκαν τα όσα καταλογίζονται σε βάρος τους