«Ελεγχόμενη» η κατάσταση στις φυλακές Διαβατών, κατά την Σοφία Νικολάου-«Πυρά» από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Ελεγχόμενη » χαρακτήρισε την κατάσταση στις φυλακές Διαβατών η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν εντοπιστεί 66 κρούσματα.-«Παταγώδης κυβερνητική αποτυχία σχετικά με τα τεστ στους κρατούμενους»

pexels enrico hänel 5369188 1

Την ίδια στιγμή πάντως ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τεστ έχουν γίνει σε μόλις σε 150 από τους 560 κρατουμένους αλλά και ότι το σωφρονιστικό κατάστημα να μην έχει καν γιατρό.

«Η κατάσταση είναι, παρόλο που σας φαίνεται παράξενο και παράταιρο, ελεγχόμενη» υποστήριξε χαρακτηριστικά κατά την επίσκεψή της στις φυλακές η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία μέχρι χθες τηρούσε σιγή ιχθύος για το θέμα, παρά το γεγονός ότι οι κρατούμενοι είχαν στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης από τις 27 Οκτωβρίου, για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές.

Η κ. Νικολάου υποσχέθηκε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν καθολικά τεστ, τόσο στους κρατούμενους όσο και στο προσωπικό. Είπε επίσης ότι γίνονται απολυμάνσεις κάθε μέρα, καθώς και ότι ήδη έχει χορηγηθεί υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι οι κρατούμενοι τόνιζαν πως μέχρι πρόσφατα στις φυλακές δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας για τους ίδιους, ενώ μόλις προχθές τους έδωσαν μια χάρτινη μάσκα μιας χρήσης και ένα ζευγάρι χειρουργικά γάντια.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά της κ. Νικολάου στην αύξηση των κρουσμάτων στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης, την οποία επιχείρησε να συνδέσει με τα περιστατικά μολύνσεων εντός των φυλακών, αγνοώντας τα αυστηρά μέτρα προστασίας που πρέπει να ισχύουν σε αυτές τις δομές: «Στη φυλακή εργάζονται και περίπου 250 άνθρωποι, οι οποίοι είναι από την κοινωνία κι έρχονται να εργαστούν εδώ. Όταν “κοκκινίζει” η Θεσσαλονίκη περιμένεις να σου “κοκκινίσει” το κατάστημα κράτησης στην πόλη αυτή», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Παταγώδης κυβερνητική αποτυχία σχετικά με τα τεστ στους κρατούμενους

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολιτη, Διονύσης Καλαματιανός, εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές Διαβατών και τις μεγάλες ευθύνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«H σημερινή, «κατόπιν εορτής» επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τον εντοπισμό 66 κρουσμάτων κορωνοϊού, τα 59 των οποίων σε κρατούμενους, επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στο θέμα αυτό και την ανικανότητά της να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Φαίνεται ότι ο «εφιάλτης» που ζουν οι υπάλληλοι και οι κρατούμενοι δεν αγγίζει το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη»!.

Η προκλητική αδράνεια στην έγκαιρη λήψη μέτρων ελέγχου της πανδημίας στις φυλακές, αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αγνόησε επανειλημμένα αιτήματα σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων για διενέργεια μαζικών τεστ, εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες, αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας ζήτησε την λήψη σοβαρών μέτρων προστασίας και γενναίες αποφάσεις.

Το πιο εξωφρενικό είναι ότι η κ. Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής, έσπευσε να χαρακτηρίσει «ελεγχόμενη» την κατάσταση στα Διαβατά, παρότι όπως παραδέχθηκε, τόσες ημέρες μετά την έξαρση των κρουσμάτων, δεν έχει υποβληθεί ακόμη σε τεστ το σύνολο των κρατουμένων! Τα 66 κρούσματα είναι άραγε λίγα; Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι είναι ένας μικρός αριθμός σε σχέση με το σύνολο των κρατουμένων και των εργαζομένων; Ποιος καθορίζει τα μεγέθη των αριθμών σε μικρά και μεγάλα, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε κλειστές δομές όπως οι φυλακές, έχοντας να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο εύκολα μεταδιδόμενο και άκρως θανατηφόρο ιό;», σημειώνουν οι κ.κ Ξανθόπουλος και Καλαματιανός.

«Καλούμε την κυβέρνηση να επιδείξει επιτέλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να σταματήσει να αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο για την δημόσια υγεία ζήτημα στα σωφρονιστικά καταστήματα, αποκλειστικά με όρους απ’ ευθείας αναθέσεων και περιορισμού δικαιωμάτων. Και να λάβει έστω και τώρα, όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές της χώρας», καταλήγει η δήλωσή τους.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…