Ελεύθερες από αιολικά Ίος, Αστυπάλαια, Αμοργός και Ανάφη – Ακύρωση άδειας παραγωγής αιολικού εργοστασίου

Η ακύρωση του έργου έγινε επειδή η εταιρεία δεν προσκόμισε εγγυητική επιστολή βεβαίωσης παραγωγού μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Ο μεγάλος αγώνας πάντως που δόθηκε ενάντια στην καταστροφική αυτή επένδυση έπαιξε σίγουρα το ρόλο του.

amorgos 22

Ακυρώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το ασύλληπτου μεγέθους αιολικό εργοστάσιο που σχεδίαζε να κατασκευάσει η κρατική γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF, μέσω της θυγατρικής NIATA AIOLOS, σε Αμοργό, Αστυπάλαια, Ιο και Ανάφη.

Η είδηση έρχεται από την “Κίνηση Προστασίας των Νησίδων”. Γιατί ακυρώθηκε η άδεια; σύμφωνα με ανακοίνωση της ΡΑΕ στις 22/07/2022, οι κάτοχοι αδειών παραγωγής σταθμών ΑΠΕ έπρεπε να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή βεβαίωσης παραγωγού μέχρι τις 15/04/2022, προκειμένου οι άδειες αυτές να διατηρηθούν σε ισχύ.

Σύμφωνα με το σχεδιαζόμενο έργο, στα τέσσερα νησιά δρομολογούνταν η εγκατάσταση συνολικά 138 ανεμογεννητριών, ύψους 150 μέτρων, με διάμετρο ρότορα 71 μέτρα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 317,4 ΜW.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τάσου Σαραντή στην efsyn.gr, επρόκειτο για ένα ακόμα φαραωνικό έργο, δεδομένης της μικρής έκτασης και του χαμηλού υψομέτρου των νησιών. Στην Ιο των περίπου 109 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με ψηλότερη κορυφή στα 714 μέτρα για παράδειγμα, προβλεπόταν η εγκατάσταση και λειτουργία 47 ανεμογεννητριών.

Η εγγυητική επιστολή δύναται να εκδίδεται από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα ή ασφαλιστικές επιχειρήσεις και έχει ύψος 35.000 ευρώ ανά MW. Σκοπός αυτής της ρύθμισης ήταν να λειτουργήσει ως «φίλτρο» για την οικονομική φερεγγυότητα των επενδυτών που δρομολογούν έργα ΑΠΕ. Συνολικά, λόγω αυτής της διαδικασίας έπαψαν να ισχύουν οι άδειες συνολικά 539 σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όλων των τύπων (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά) σε όλη τη χώρα.

Πρακτικά η μη κατάθεση μιας τέτοιας εγγυητικής επιστολής εκ μέρους μιας εταιρείας σημαίνει την εγκατάλειψη ενός έργου, γράφει η efsyn.gr.

Αν και είναι άγνωστες οι βουλές μιας πολυεθνικής όπως η EDF, είναι βέβαιο ότι ο μεγάλος αγώνας πάντως που δόθηκε ενάντια στην καταστροφική αυτή επένδυση έπαιξε σίγουρα το ρόλο του. Δραστικό ρόλο έπαιξαν και οι σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου στην Αιγιάλη και τη Χώρα της Αμοργού, στην Αστυπάλαια και την Ανάφη.

amorgos 22
Έτσι θα ήταν το τοπίο γύρω από τη Χώρα της Αμοργού σε περίπτωση υλοποίησης του έργου

Δείτε τη σχετική ανάρτηση

Η άδεια παραγωγής του αιολικού εργοστασίου της EDF ακυρώθηκε!

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη στον αγώνα για τη διάσωση του Αιγαίου. Το αιολικό εργοστάσιο που σχεδίαζε να κατασκευάσει η γαλλική εταιρεία EDF (μέσω της θυγατρικής NIATA AIOLOS) σε 4 νησιά του Αιγαίου (Αμοργός, Αστυπάλαια, Ίος, Ανάφη) ακυρώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η πληροφορία αυτή μπορεί εύκολα να διασταυρωθεί στο γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ, όπου το έργο πλέον απεικονίζεται στα απορριφθέντα: https://geo.rae.gr/

Σημειώνουμε εδώ ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΡΑΕ στις 22/07/2022, οι κάτοχοι αδειών παραγωγής σταθμών ΑΠΕ έπρεπε να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή βεβαίωσης παραγωγού μέχρι τις 15/04/2022, προκειμένου οι άδειες αυτές να διατηρηθούν σε ισχύ. Δείτε την ανακοίνωση εδώ: https://www.rae.gr/anakoinoseis/43331/

Όσες εταιρείες δεν προσκόμισαν την εγγυητική αυτή επιστολή, απώλεσαν τις άδειες παραγωγής (ή βεβαιώσεις παραγωγού) τους. Συνολικά, λόγω αυτής της διαδικασίας έπαψαν να ισχύουν οι άδειες συνολικά 431 σταθμών ΑΠΕ όλων των ειδών (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά) σε όλη τη χώρα.

Η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής θεσπίστηκε με το άρθρο 137 του ν. 4819/2021 και η μορφή της καθορίστηκε ειδικότερα με σχετική απόφαση της ΡΑΕ. Δείτε εδώ: https://energypress.gr/…/ti-provlepetai-gia-ti-nea…. Η εγγυητική επιστολή αυτή δύναται να εκδίδεται από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα ή ασφαλιστικές επιχειρήσεις και έχει ύψος 35.000 Ευρώ/MW. Σκοπός της ρύθμισης αυτής ήταν να λειτουργήσει ως «φίλτρο» για την οικονομική φερεγγυότητα των επενδυτών που δρομολογούν έργα ΑΠΕ.

Πρακτικά η μη κατάθεση μιας τέτοιας εγγυητικής επιστολής εκ μέρους μιας εταιρείας σημαίνει εγκατάλειψη ενός έργου. Θεωρούμε ότι ο αγώνας που δόθηκε ενάντια στην καταστροφική αυτή επένδυση στα εν λόγω νησιά και όχι μόνο σίγουρα έπαιξε κι αυτός το ρόλο του σε αυτό. Δύο εικόνες που αναρτούμε είναι από τις εκδηλώσεις ενημέρωσης, που πραγματοποίησαμε για τους σχεδιασμούς των εταιρείων αιολικής ενέργειας στην Αιγιάλη και τη Χώρα της Αμοργού τον Ιούνιο του 2020. Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αστυπάλαια και την Ανάφη, ενώ και το ρεπορτάζ του ARD για την αιολική ενέργεια στο Αιγαίο βοήθησε τα μέγιστα ώστε το θέμα να πάρει διαστάσεις και στο εξωτερικό. Στην πρώτη εικόνα φαίνεται πώς θα διαμορφωνόταν το τοπίο γύρω από τη Χώρα της Αμοργού σε περίπτωση υλοποίησης του έργου.

Οπωσδήποτε όμως, πρόκειται κυρίως για μεγάλη επιτυχία των αγωνιζόμενων κατοίκων και συλλόγων των νησιών αυτών!

Οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα! Ας μην το ξεχνάμε ποτέ! Οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι όσοι δε δόθηκαν ποτέ!

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΗΣΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ – ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

Πηγή φωτογραφίας: Facebook