"Εlectra" του Πέτρου Σεβαστίκογλου στην Ταινιοθήκη

Η Electra είναι μια νεαρή κοπέλα, ξένη στη χώρα της, όπως και στις άλλες χώρες. Από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη, η…

electra 2

Η Electra είναι μια νεαρή κοπέλα, ξένη στη χώρα της, όπως και στις άλλες χώρες. Από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη, η ταινία είναι ένα παζλ που συνθέτει την ταυτότητά της. Το νήμα της ιστορίας αυτής της σύγχρονης Ηλέκτρας δεν ακολουθεί μια χρονολογική πορεία, αλλά τις συναισθηματικές της συνδέσεις. Η Ηλέκτρα ανασυνθέτει στην ταινία τα «κομμάτια» του παρελθόντος της, για να κατανοήσει το παρόν και να μπορέσει να οραματιστεί το μέλλον της. Το ταξίδι της Ηλέκτρας  είναι η ίδια της η χώρα.

Η ταινία περιέχει διαλόγους σε πολλές γλώσσες που δεν υποτιτλίζονται, γιατί αποτελούν μέρος της ηχητικής και μουσικής υπόκρουσης.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Το σενάριο της ταινίας περιέχει στοιχεία από τον αρχαίο μύθο της Ηλέκτρας. Η ιστορία μεταφέρεται στην εποχή μας με αφετηρία την Αφρική και συνεχίζεται στην Ελλάδα. Από τον μύθο της Ηλέκτρας εστιάσαμε στη σύγκρουση, την αποξένωση της Ηλέκτρας από τη μητέρα της, την ανάγκη της να βρει τον αδελφό της σε μια προσπάθεια να ορίσει την ταυτότητά της. Αυτή η σύγχρονη Ηλέκτρα δεν περιμένει την άφιξη του αδελφού της, αλλά φεύγει και τον αναζητά. Η πορεία της που τη φέρνει σε σύγκρουση με το ξένο, το διαφορετικό τής επιτρέπει να τοποθετήσει τη δική της ιστορία στο πλαίσιο της ιστορίας ενός ευρύτερου κόσμου.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε διάρκεια δυο ετών. Ως σκηνοθέτης – καμεραμάν δούλεψα στη μεγαλύτερη διάρκεια των γυρισμάτων χωρίς κανένα συνεργείο πάνω σε έναν συνεχόμενο αυτοσχεδιασμό με τους ηθοποιούς. Το σενάριο «γράφτηκε» ουσιαστικά με την κάμερα, εκπληρώνοντας εν μέρει το όραμα των κινηματογραφιστών της «κάμερας-στυλό», που αποδεσμευμένη από τις συμβάσεις του συμβατικού παραγωγικού μοντέλου, εξερευνά τη γλώσσα της εικόνας.

Πρόταση για έναν εναλλακτικό τρόπο διανομής

Η ταινία θα προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τον Δεκέμβρη 2014 και τον Ιανουάριο 2015, με δύο προβολές την εβδομάδα, Δευτέρα και Παρασκευή. Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό και τους δημιουργούς της ταινίας ή με καλεσμένους καλλιτέχνες, γιατί η τέχνη πρέπει να είναι ένας τόπος συνάντησης και δημιουργίας νέων ιδεών.

Η Φαντασία Οπτικοακουστική και η Ταινιοθήκη επέλεξαν έναν εναλλακτικό τρόπο διανομής που διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με 2 προβολές την εβδομάδα, σαν ένα πείραμα που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τη διανομή πολλών ελληνικών ταινιών.

Βιογραφικά

Πέτρος Σεβαστίκογλου

Σπούδασε κοινωνιολογία στο Παρίσι και σκηνοθεσία κινηματογράφου στις H.Π.A. Σκηνοθέτησε τις ταινίες μεγάλου μήκους: Άνεμος στην πόλη, Τρεις Στιγμές, Attractive Illusion, Electra. Στο θέατρο σκηνοθέτησε παραστάσεις για το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και στο εξωτερικό. Δίδαξε σκηνοθεσία κινηματογράφου στο μεταπτυχιακό της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, στο τμήμα κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου και υποκριτική κινηματογράφου στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Σοφία Κόκκαλη

Η Σοφία Κόκκαλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988 και αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 2012. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με την ομάδα BLITZ στην τετράωρη παράσταση Γαλαξίας, (που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και παίχτηκε με Γερμανούς ηθοποιούς στην περίφημη Schaübuhne του Βερολίνου, την άνοιξη του 2012) και στην παράσταση Late Night, που πέρασε τα εθνικά σύνορα και περιόδευσε σε πόλεις της Γαλλίας. Η πρώτη της γνωριμία με τον κόσμο του κινηματογράφου έγινε πριν 3 χρόνια με την Electra, όταν – σπουδάστρια ακόμα στη σχολή του Εθνικού -, ο Πέτρος Σεβαστίκογλου την εμπιστεύτηκε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ηλέκτρας. Πέρσι, η ερμηνεία της ως Μόσχα στη Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη της χάρισε διθυραμβικές κριτικές και υποψηφιότητα για το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη 

Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη είναι μία από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, που μετρά πολυάριθμες συνεργασίες στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ιστορικής θεατρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης Πειραματική Σκηνή της Τέχνης και στέλεχος του Ανοιχτού Θεάτρου (από το 1984 μέχρι το 1992), ερμηνεύοντας ρόλους σε έργα-σταθμούς του κλασικού ρεπερτορίου.

Το 1984 έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με την ταινία Ο έρωτας του Οδυσσέα του Βασίλη Βαφέα, με τον οποίο συνεργάστηκε ξανά στο 120 ντεσιμπέλ το 1987, ενώ συμμετείχε στον Μελισσοκόμο του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1986) και στο Πέρασμα της Βασιλικής Ηλιοπούλου (1989). Ο ρόλος της Μάρθας στην τηλεοπτική σειρά Βαμμένα κόκκινα μαλλιά (1992-93) έφερε την καθολική αποδοχή και τη δημοσιότητα, καθώς και τον επόμενο πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά Το τελευταίο αντίο, την αμέσως επόμενη χρονιά.

Από το 1994 και μετά – και ενώ ακολουθούν μεγάλες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές επιτυχίες, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη καταξιώνεται στο χώρο του αρχαίου δράματος, κυρίως μέσα από τη συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, ερμηνεύοντας με μεγάλη επιτυχία τους ρόλους της Ηλέκτρας, της Μήδειας και της Αντιγόνης.

Η Electra του Πέτρου Σεβαστίκογλου είναι η νέα της κινηματογραφική δουλειά, μετά τη συμμετοχή της στη μικρού μήκους του Τάσου Γουδέλη Ευαγγελισμός (2010) και Sevgilim Istanbul / Kωνσταντινούπολη αγάπη μου της Σετσκίν Γιασάρ, που γυρίστηκε το 1999, αλλά λόγω προβλημάτων στην παραγωγή, βγήκε στις αίθουσες το 2007.

Αντώνης Δαγκλίδης

Ο Αντώνης Δαγκλίδης, σταθερός συνεργάτης του Πέτρου Σεβαστίκογλου (Άνεμος στην πόλη και Τρεις στιγμές), είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνογράφους του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννημένος στο Κάιρο της Αιγύπτου και με σπουδές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ο Αντώνης Δαγκλίδης μετρά σημαντικές συνεργασίες σε περισσότερες από ενενήντα παραστάσεις. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή και με τους σκηνοθέτες Στέλλα Θεοδωράκη, Νίκο Κορνήλιο, Γιώργο Τσεμπερόπουλο, Αντώνη Καφετζόπουλο, Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Σκηνογραφίας (Ισημερία, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1991), με το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας- Σκηνογραφίας (Άνεμος στην πόλη, 1996), ενώ η συνεργασία του πέρσι με τον Παντελή Βούλγαρη στη Μικρά Αγγλία, του χάρισε το Α’ βραβείο σκηνογραφίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Από τον Ιούνιο 2010, ο Αντώνης Δαγκλίδης έχει εκλεγεί Επίκουρος Καθηγητής Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας του Τμήματος Κινηματογράφου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Electra

Η νέα ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου

 

 

Έγχρωμη, 90 λεπτά, 2014, Ελλάδα

 Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Βουλγάρικα, Γαλλικά, Γουόλοφ

 

 

Πρωταγωνιστούν:

Σοφία Κόκκαλη

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

 

 

Με τον πρωτότυπο ηχητικό σχεδιασμό των:

Χρήστου Γούσιου – Θοδωρή Παπαδημητρίου

(Prefabricated Quartet)

ΑΠΟ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Electra

Έγχρωμη, 90 λεπτά, 2014, Ελλάδα

Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Βουλγάρικα, Γαλλικά, Γουόλοφ

Credits

Παραγωγή: Φαντασία Οπτικοακουστική, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Babagarage community of Senegal

Σκηνοθεσία – Σενάριο – Κάμερα: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κρις Ραντάνοφ, Modou Ndiaye, Omar Fall, Λάμπρος Κτεναβός, Χρύσα Μορφούλη, Maria Ohilebo, Tiemoko Haidara

Μοντάζ – Σχεδιασμός Ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος

Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης

Μουσική: Χρήστος Γούσιος – Θοδωρής Παπαδημητρίου

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης

 

 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους