Newsroom

Newsroom

ΕΛ.ΑΣ: Μαζική παρακολούθηση με συσκευές αναγνώρισης προσώπου

Χιλιάδες φορητές συσκευές που θα επιτρέπουν την ταυτοποίηση πολιτών με τη χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου και λήψης δακτυλικού αποτυπώματος θα αποκτήσει η Ελληνική Αστυνομία μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

AP 19288708801093

Χιλιάδες φορητές συσκευές που θα επιτρέπουν την ταυτοποίηση πολιτών με τη χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου και λήψης δακτυλικού αποτυπώματος θα αποκτήσει η Ελληνική Αστυνομία μέχρι το καλοκαίρι του 2021, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της Κορίνας Πετρίδη για το Reporters United, σε συνεργασία με το Algorithm Watch και τη HomoDigitalis.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η διαδικασία της ανάθεσης, από την αρχική σύλληψη της ιδέας (2017) μέχρι και την υπογραφή της τελικής σύμβασης το 2019, υλοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το συνολικό κόστος του προγράμματος να υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο ανατέθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό στην Intracom Telecom τον Μάρτιο του 2019. (Η Intracom Telecom αποτέλεσε για δεκαετίες τον τηλεπικοινωνιακό βραχίονα του ομίλου Intracom, συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη. Το 2006 σημαντικό μερίδιό της πωλήθηκε στη ρωσικών συμφερόντων Sistema. Το 2014 οι δύο βασικοί μέτοχοι Intracom και Sistema πούλησαν ολόκληρα τα μερίδιά τους σε μη κατονομαζόμενους «επενδυτές από το Ντουμπάι». Σήμερα η εταιρεία ελέγχεται σε ποσοστό 100% από την Intracom Middle East FZ-LLC.)

Αρχικά η αστυνομία θα παραλάβει τουλάχιστον 1.000 φορητές συσκευές, υπάρχει όμως η πρόβλεψη για «κάλυψη  μελλοντικών αναγκών για διαχείριση 10.000 φορητών συσκευών».

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., σε τουλάχιστον «500 εξ’ αυτών θα πρέπει να είναι εφικτή η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων ή εναλλακτικά θα πρέπει να προσφερθούν για το σκοπό αυτό, στην τεχνική προσφορά, και τουλάχιστον 500 κατάλληλες πρόσθετες συσκευές».

Οι συσκευές θα έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης τουλάχιστον 1.500.000 φωτογραφιών. Ορίζεται, ακόμη, ότι η ληφθείσα φωτογραφία θα καταστρέφεται αυτόματα από το σύστημα με την πάροδο 7 ημερών από την ημερομηνία λήψης αυτής.

Σύμφωνα με όσα είπε αξιωματούχος της ΕΛΑΣ στο Reporters United, «οι έλεγχοι θα είναι οι ίδιοι, απλά θα αλλάξει ο τρόπος που γίνονται. Θα είναι πιο απλοί, πιο πρακτικοί. Και οι πολίτες θα διευκολύνονται. Σκεφτείτε πόσο άχαρο ήταν πριν να παίρνουμε κάποιον και να τον μεταφέρουμε στο ΑΤ. Τώρα δεν θα χρειάζεται αυτό».

Το νέο σύστημα προβλέπει διασυνδέσεις με 20 εθνικές αλλά και υπερεθνικές βάσεις δεδομένων όπως αυτές των υπουργείων Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Εσωτερικών και Εξωτερικών, καθώς και σε διεθνείς ευρωπαϊκές ή διεθνείς, όπως η Europol και η Interpol. Ανάμεσα στις βάσεις δεδομένων αναφέρεται και ο γνωστός Τειρεσίας, η διατραπεζική βάση δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς. (Ο Τειρεσίας είναι Ανώνυμη Εταιρεία η οποία έχει ως μετόχους τις τράπεζες. Τα δεδομένα που τηρούνται από την εταιρεία διέπονται από το τραπεζικό απόρρητο.) Εντύπωση προκαλεί τέλος η πρόβλεψη για τη διασύνδεση του νέου συστήματος με το FBI χωρίς να διευκρινίζεται για ποια συγκεκριμένα βάση δεδομένων της αμερικανικής υπηρεσίας πρόκειται.

Στις 27 Ιανουαρίου 2021, μία ημέρα πριν τη δημοσίευση του ρεπορτάζ από το Reporters United, η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε τη νέα της παγκόσμια εκστρατεία «για την απαγόρευση της χρήσης συστημάτων αναγνώρισης προσώπου». Κατά την οργάνωση πρόκειται για «μορφή μαζικής παρακολούθησης που ενισχύει τη ρατσιστική αστυνόμευση και απειλεί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία».

Η εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας στοχεύει αρχικά στην απαγόρευση της χρήσης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ενώ ήδη οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων έχουν επιτύχει την απαγόρευσή της σε πόλεις όπως το Όκλαντ, το Σαν Φρανσίσκο και το Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης.

Η εκστρατεία #BanTheScan, έπειτα από τη Νέα Υόρκη θα στοχεύσει την απαγόρευση στο Νέο Δελχί της Ινδίας και την Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας.

Πηγή: info-war.gr

Μανουσάκης: Παλαιότερα ο κόσμος άκουγε φωνές από το διπλανό διαμέρισμα και δεν έπαιρνε την αστυνομία (Video)

image 1 1

Μανουσάκης: Παλαιότερα ο κόσμος άκουγε φωνές από το διπλανό διαμέρισμα και δεν έπαιρνε την αστυνομία (Video)

Ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης μιλάει για την μυθοπλασία στην τηλεόραση, την τηλεθέαση, τα κοινωνικά…

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Σε διαφήμιση της BlackRock ο 20χρονος δράστης – Το προφίλ του δεν αποκαλύπτει τα κίνητρα (Video)

9918b900 black rock drastis

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Σε διαφήμιση της BlackRock ο 20χρονος δράστης – Το προφίλ του δεν αποκαλύπτει τα κίνητρα (Video)

Το βίντεο, διάρκειας 30 δευτερολέπτων που έγινε viral στα social media, αποσύρεται.

Ντόναλντ Τραμπ: Νέο βίντεο από την απόπειρα δολοφονίας του – Πολίτες έβλεπαν τον άνδρα να παίρνει θέση για να πυροβολήσει

Καταγραφή 10

Ντόναλντ Τραμπ: Νέο βίντεο από την απόπειρα δολοφονίας του – Πολίτες έβλεπαν τον άνδρα να παίρνει θέση για να πυροβολήσει

Αρκετή ώρα πριν την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ ο ένοπλος άνδρας έπαιρνε θέση για…

Κρήτη: Τράγος στρογγυλοκάθισε σε αυτοκίνητο τουριστών και έγινε viral – «Καταλαβαίνεις ότι είσαι διακοπές στην Ελλάδα…» (video)

ΤΡΑΓΟΣ

Κρήτη: Τράγος στρογγυλοκάθισε σε αυτοκίνητο τουριστών και έγινε viral – «Καταλαβαίνεις ότι είσαι διακοπές στην Ελλάδα…» (video)

Στο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου φαίνεται ο τράγος να κάθεται ατάραχος στο…