Ελάφρυνση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών εξήγγειλε ο Τσίπρας

Σε δηλώσεις που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας με τα από την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρέθεσε τους στόχους και τις παρεμβάσεις που προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για να ενισχύσει τον αγροτικό κόσμο.

2344835

Σε δηλώσεις που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας με τα από την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρέθεσε τους στόχους και τις παρεμβάσεις που προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για να ενισχύσει τον αγροτικό κόσμο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες δύσκολες συνθήκες για να ανοίξουμε δρόμους ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν, διασφαλίζοντας συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης», ενώ πρόσθεσε πως η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί κινητήριο μοχλό για την έξοδο από την κρίση.

«Δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά χωρίς ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμφωνώντας με τον προλαλήσαντα κ. Σγουρίδη.

Σχετικά με τη συμφωνία επισήμανε πως «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας, βάζοντας τέλος στην αβεβαιότητα», ενώ τόνισε πως οι θεσμοί έγιναν τέσσερις από τρεις, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να αναλάβει και πιο ενεργό ρόλο το Ευρωκοινοβούλιο στις διαπραγματευτικές διαδικασίες.

«Ελπίζουμε στο οριστικό τέλος της αβεβαιότητας. Η συμφωνία έχει αγκάθια και δεν πρέπει να τα παραγνωρίζουμε, πολιτικές που δεν είναι επιλογή μας, γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε αντίρροπα μέτρα για τις κοινωνικές ομάδες που βάλλονται» είπε και συμπλήρωσε πως «δεν θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε ακόμα και μετά τη συμφωνία».

Σχετικά με τους στόχους της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε πως πρέπει να συντονιστούν οι άμεσοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες. «Στοχεύουμε σε εξορθολογισμό και ενίσχυση πρωτογενή τομέα, που μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση» πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην εμπλοκή της νέας γενιάς σε αυτό το το πατροπαράδοτο επάγγελμα, με την κυβέρνηση να έχει ως άμεσο στόχο την παροχή κινήτρων. «Να αμβλύνουμε τις οξείες γωνίες αυτής της συμφωνίας, στοχεύοντας στη διάκριση των αγροτών σε κύριο επάγγελμα και μη» υπογράμμισε.

«Στόχος μας είναι να πετύχουμε φορολόγηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στο 13% και προκαταβολή φόρου 50% αντί του 100% που θα ισχύσει για τους υπόλοιπους», ενώ συμπλήρωσε πως στόχος είναι και η φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος, συνυπολογίζοντας σε αυτήν τα πάγια έξοδα.

Ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης σημείωσε πως «μπορούμε να δεσμευθούμε για τη θέσπιση νέων συλλογικών φορέων επαγγελματικής οργάνωσης που θα είναι κοιτίδες επαγγελματικής δραστηριότητας, με στόχο τις οριζόντιες μορφές κοινωνικής παραγωγής».

Επιπλέον, έκανε εκτενή αναφορά για την κτηνοτροφία στις βοσκήσιμες γαίες, όπου «είναι έτοιμος ο νόμος και θα δοθεί σε διαβούλευση», επισημαίνοντας και την αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων, την ορθολογικοποίηση των τιμών παραγωγού, αλλά και την τιμή καταναλωτή. Μάλιστα, ανέφερε πως για αυτό το ζήτημα θα υπάρχει συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, λέγοντας πως «αν και οι θεσμοί μας επέβαλαν λάθος εργαλειοθήκη».

«Σε συνθήκες λιτότητας απαράδεκτο να ανεβαίνουν οι τιμές» είπε και έκανε λόγο για εντατικοποίηση ελέγχων στις εισαγωγές και εξαγωγές για να εντοπιστούν “ελληνοποιήσεις”», επισημαίνοντας πως θα «σπάσουν» τα συμφέροντα που μονοπωλούν έργα κι εργασίες.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την αλιεία, εξηγώντας πως στο πλαίσιο του ΕΠΑΛ 2014-2020, το σύνολο των ευρωπαϊκών και των εθνικών πόρων θα φτάσει τα 500 εκατ., η αξιοποίηση των οποίων θα έχει στόχο την ενίσχυση των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών και των ηπειρωτικών όπου οι κάτοικοι εξαρτώνται από την αλιεία.

Το νέο πρόγραμμα αγρορτικής ανάπτυξης 2014 – 2020

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα αγρορτικής ανάπτυξης 2014 – 2020 που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση κι έχει θέσει προς διαβούλευση στην Κομισιόν. Οι κοινοτικοί μαζί με τους εθνικούς πόρους και την ιδιωτική συμμετοχή για το διάστημα αυτό θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η σωστή αξιοποίηση αυτού του προγράμματος είναι μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση και τη χώρα καθώς μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο αγροτο-διατροφικό μοντέλο. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει προϋποθέσεις για γενικότερη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της χώρας.

Οι γενικότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις γενικότερες πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Μίλησε για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην κτηνοτροφία, οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα κι όχι περαιτέρω μείωση των εισοδήμάτων. 

Έκανε ακόμη λόγο για αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού κι ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, δίνοντας κίνητρα στους νέους αγρότες.

Τόνισε την ανάγκη για αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων και την προστασία του περιβάλλοντος απέναντι στις συνθήκες που θέτει η κλιματική αλλαγή.

Σε κοινωνικό επίπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ενίσχυση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές, μέσω κινήτρων για βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά στη διαχείριση των πόρων, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει ποσοστό άνω του 30% των πόρων για τον πρωτογενή τομέα στις περιφέρειες. “Στόχος είναι η δημιουργία κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος”, είπε ο πρωθυπουργός. 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για “συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα αλλά και νοοτροπίες” με τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και εγγυήθηκε πως η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση που χρειάζεται για να γίνουν αυτές οι συγκρούσεις.

ΦΩΤΟ: ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, eurokinissi

Reuters: Σκέψεις της Ουκρανίας για πρόσκληση της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής

oukrania 51

Reuters: Σκέψεις της Ουκρανίας για πρόσκληση της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής

Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Ρωσίας σε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία