Newsroom

Newsroom

Ελ Σαλβαδόρ: Τέλος στην αμφιλεγόμενη διάταξη που επέτρεπε σε έγκυες ανήλικες να παντρεύονται

Kαταργήθηκε από τα μέλη τα μέλη του Κογκρέσου του Ελ Σαλβαδόρ η διάταξη η οποία είχε θεσπιστεί πριν από 23 χρόνια και επέτρεπε σε άνδρες να παντρεύονται ανήλικα κορίτσια σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης.

5997cfae1dc5248c148b4567

Παρότι είναι παράνομο να τελούνται γάμοι προσώπων κάτω των 18 ετών στο Ελ Σαλβαδόρ, η εξαίρεση αυτή ίσχυε από το 1994, επιτρέποντας σε ανήλικα κορίτσια που κυοφορούσαν να παντρεύονται, με την έγκριση των κηδεμόνων τους.

Ακτιβιστές και ακόμη και η κυβέρνηση όμως έκριναν ότι αυτή η νομική διάταξη αποδείχθηκε προβληματική, καθώς στην ουσία κάλυπτε τους βιαστές που προχωρούσαν σε σεξουαλική κακοποίηση σε κορίτσια, ενώ στην συνέχεια για να χρυσώσει το χάπι…της αποτρόπαιης πράξης τους, η νομοθεσία έδινε την ευκαιρία στις ντροπιασμένες οικογένειες να τις παντρεύουν με τους βιαστές για να μην μεγαλώνουν τα παιδιά μόνα τους.

Αυτή η νομική διάταξη καταργήθηκε, ενώ η νόμιμη ηλικία γάμου δεν άλλαξε.

Για τη Μαρία ντε Μεχία, στέλεχος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), «αυτή η μεταρρύθμιση είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να αρχίσει μια αλλαγή συμπεριφοράς» στη χώρα. «Πρόκειται για ένα ζήτημα κουλτούρας, που έχει τις ρίζες τους στις πατερναλιστικές πολιτικές διακρίσεων έναντι των κοριτσιών» στο Ελ Σαλβαδόρ, έκρινε η ίδια.

Στη χώρα αυτή 22.000 ανήλικες ή ανήλικοι έχουν παντρευτεί ή συζούν με τον ή την σύντροφό τους, κατά κυβερνητικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UNICEF, έγιναν πάνω από 25.000 γεννήσεις από ανήλικες μητέρες στο Ελ Σαλβαδόρ το 2015.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…