El Peso Hero: Ένα κόμικ για τους πραγματικούς ήρωες των ΗΠΑ μέσα στην πανδημία

Το κόμικ που έγινε διάσημο το 2015 όταν ο El Peso Hero εμφανιζόταν να δίνει μία γροθιά στον τότε υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποδίδει φόρο τιμής στους εκατομμύρια μετανάστες που ήταν εργαζόμενοι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας

el peso hero

Από τη μάχη ενάντια στους κακούς των καρτέλ των ναρκωτικών στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού μοιράζοντας μάσκες: ένας δημοφιλής Λατίνο υπερήρωας των κόμικς άλλαξε αποστολή για να υπογραμμίσει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι μετανάστες που εργάζονται χωρίς προστασία σε χωράφια και άλλες γεωργικές εργασίες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο El Peso Hero –ο οποίος στις συνήθεις ιστορίες χρησιμοποιεί τις υπερφυσικές του δυνάμεις για να σταματήσει εγκληματίες και να σώσει μετανάστες από τις αρχές–αναλαμβάνει άλλου είδους δράση στο τελευταίο τεύχος με τις περιπέτειές του, βοηθώντας μία νοσοκόμα να διανείμει μάσκες και να συνδράμει τους εργάτες στις καλλιέργειες να φορτώνουν τα φορτηγά.

Ο δημιουργός του κόμικ Έκτορ Ροδρίγες τονίζει πως η δουλειά του –που χρησιμοποιεί εναλλάξ ισπανικό και αγγλικό λεξιλόγιο– στόχο έχει να καταπολεμήσει τα στερεότυπα που δημιουργούνται γύρω από τους μετανάστες, ιδίως στο νεανικό κοινό.

“Επιδίωξή μας είναι να περιγράψουμε την κοινότητά μας υπό ένα θετικό πρίσμα, να αναδείξουμε την κοινότητά μας”, δήλωσε ο 37χρονος δημιουργός στο Thomson Reuters Foundation. “Οι ιστορίες μας έχουν σημασία”.

Οι δυστυχίες εκατομμυρίων εργατών, που χαρακτηρίσθηκαν εργαζόμενοι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας — από τους χειρώνακτες στα αγροκτήματα έως τους υπαλλήλους παντοπωλείων και τους οδηγούς στις παραδόσεις– έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, με αμερικανούς βουλευτές να απαιτούν τον Απρίλιο να τους δοθούν καλλίτερες αμοιβές, παροχές για την υγεία και ασφαλιστική κάλυψη.

Οι Μεξικανοί εργάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται υπό ανθυγιεινές συνθήκες, χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τους ίδιους και τις οργανώσεις αρωγής. Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους έχουν προσωρινή βίζα εργασίας, ενώ άλλοι δεν διαθέτουν έγγραφα και όπως δηλώνουν φοβούνται την απέλαση.

Στο κόμικ του Ροδρίγκες –που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο αυτήν την εβδομάδα– οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι ένας απών συνάδελφός τους ενδέχεται να έχει απελαθεί ή να έχει προσβληθεί από την COVID-19. Όταν δε, έρχονται οι εθελοντές για να παραδώσουν προστατευτικές μάσκες προσώπου, οι εργάτες ανησυχούν μήπως έχουν έλθει οι υπηρεσίες μετανάστευσης για να τους συλλάβουν.

Σε προηγούμενες εκδόσεις του κόμικ, ο νεαρός, μυώδης ήρωας έσωζε τους μετανάστες από μια εγκατάσταση κράτησης και βοηθούσε ώστε να σωθούν άλλοι από ένα καρτέλ. Το κόμικ έγινε διάσημο το 2015 όταν ο El Peso Hero εμφανιζόταν να δίνει μία γροθιά στον τότε υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ροδρίγες τονίζει πως και του ίδιου η οικογένεια μετακινείτο ένθεν κακείθεν των συνόρων και πως πλέον διαμένει στο Ντάλας του Τέξας. Ο ίδιος εκφράζει τη λύπη του που δεν υπάρχουν πολλοί Λατίνο υπερήρωες, που εκδίδονται από τους μεγάλους εκδότες των κόμικς.

«Πάντα ήταν δευτεροκλασάτα, τριτοκλασάτα πολιτιστικά στερεότυπα”, τονίζει εμφατικά ο ίδιος.

Η επόμενη ιστορία του κόμικ θα αφορά την αστυνομική βαναυσότητα, αποκαλύπτει τέλος ο Ροδρίγες, κάνοντας έμμεση αναφορά στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου μαύρου που πέθανε ενώ τελούσε υπό κράτηση από αστυνομικούς στη Μινεάπολη την περασμένη εβδομάδα. Ο τρόπος του θανάτου του έχει προκαλέσει βίαιες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, που έχουν εξαπλωθεί σε δεκάδες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

pexels vung nguyen 17260100

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

Φαίνεται πως ο καιρός μας έκανε τη χάρη στο ένα απ' τα δυο συνεχόμενα τριήμερα

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…