Newsroom

Newsroom

ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ "Φύγε µε αξιοπρέπεια"

Εκκληση στον Μουµπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία από τον νοµπελίστα διπλωµάτη που πραγµατοποίησε ηγετική εµφάνιση στη χθεσινή µεγάλη διαδήλωση…

Εκκληση στον Μουµπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία από τον νοµπελίστα διπλωµάτη που πραγµατοποίησε ηγετική εµφάνιση στη χθεσινή µεγάλη διαδήλωση στην Πλατεία Ταχρίρ
Στην κόπωση των διαδηλωτών και στον κατακερµατισµό της αντιπολίτευσης φαίνεται να ποντάρει ο Χόσνι Μουµπάρακ για να εξασφαλίσει την επιβίωση του ιδίου και του καθεστώτος του, παρά τις πιέσεις που δέχεται από παντού να παραιτηθεί. Ο στρατός παρεµβαίνει µόνο για να αποτρέψει µια εµφύλια σύγκρουση, δεν συντάσσεται όµως µε την απαίτηση της αντιπολίτευσης για µετάβαση στη δηµοκρατία χωρίς τον Μουµπάρακ. Τεράστιες και µαχητικές συγκεντρώσεις πραγµατοποιήθηκαν πάντως και χθες τόσο στο Κάιρο όσο και στην Αλεξάνδρεια και άλλες πόλεις.

«Φεύγει, φεύγει, φεύγει!» άρχισαν να φωνάζουν ρυθµικά στην Πλατεία Ταχρίρ, αµέσως µόλις ολοκληρώθηκε η προσευχή της Παρασκευής, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Το διήµερο της ενορχηστρωµένης βίας εις βάρος τους από τραµπούκους του καθεστώτος Μουµπάρακ δεν τους πτόησε. Η Πλατεία Ταχρίρ, το σύµβολο της εξέγερσης στην Αίγυπτο, γέµισε ξανά χθες το µεσηµέρι από µουσικές και συνθήµατα – «Σήµερα είναι η τελευταία µέρα», «Κάτω ο Μουµπάρακ», «Ο Θεός είναι µεγάλος», «Ο Χόσνι Μουµπάρακ είναι µπαάτελ, έκνοµος», «Οι δολοφόνοι είναι µπαάτελ». Η ατµόσφαιρα ήταν πανηγυρική. Από το πρωί, ο στρατός, ο ίδιος στρατός που είχε µείνει να παρακολουθεί αµέτοχος, ειδικά την Τετάρτη, τις βιαιότητες εναντίον των διαδηλωτών, είχε στήσει σηµεία ελέγχου σε όλες τις εισόδου της πλατείας· όσοι εισέρχονταν ελέγχονταν εξονυχιστικά για όπλα, κατόπιν ελέγχονταν µια δεύτερη φορά από πολίτες εθελοντές.

Γύρω από την πλατεία όµως η εικόνα ήταν διαφορετική, δεν έλειπαν οι αναφορές για αψιµαχίες. Προσπαθώντας να φτάσει στο «σηµείο µηδέν» της εξέγερσης, ο Πίτερ Μπόµοντ, ο ανταποκριτής της «Guardian» και ο συνάδελφός του Τζακ Σένκερ ακινητοποιήθηκαν από τον στρατό, υποχρεώθηκαν να γονατίσουν µε το πρόσωπο στον τοίχο και ανακρίθηκαν. ∆ύο ώρες τους κράτησαν, κατόπιν τους άφησαν ελεύθερους, έπεσαν όµως πάνω σε παραστρατιωτικούς µε µατσέτες: «Μας προειδοποίησαν πως αν ξαναπλησιάζαµε την Πλατεία Ταχρίρ, τα πράγµατα θα είχαν άσχηµη κατάληξη». Λίγο αργότερα, το Αλ Τζαζίρα κατήγγειλε πως «συµµορίες τραµπούκων» εισέβαλαν στο γραφείο του στο Κάιρο και έβαλαν φωτιά στον εξοπλισµό. Ολα αυτά, έπειτα από τη διεθνή θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν την Πέµπτη οι επιθέσεις εναντίον ξένων δηµοσιογράφων, καθώς και την προσωπική δέσµευση του αιγύπτιου πρωθυπουργού πως «ο στρατός θα διευκολύνει το έργο των ξένων µέσων».

«Είναι ώρα για τον Μουµπάρακ να φύγει», δήλωσε ο ντε φάκτο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Μοχάµεντ ελ Μπαραντέι. «Είναι ώρα να εισακού σει τα αιτήµατα του λαού του. Φύγε µε αξιοπρέπεια… Θα διασφαλίσουµε την έξοδό σου…». Λίγο αργότερα, ο Μπαραντέι φερόταν να δηλώνει σε µια αυστριακή εφηµερίδα ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, για να το διαψεύσει αµέσως µετά µε δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα. Ενδιαφέρον για την προεδρία εξέφρασε και ο Αµρ Μούσα, σύµφωνα µε τον οποίο ο Μουµπάρακ πρέπει να µείνει στην προεδρία µέχρι να λήξει η θητεία του, στα τέλη Αυγούστου.

Ο ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ έδωσε το «παρών» στην Πλατεία Ταχρίρ, το ίδιο και ο γενικός γραµµατέας του Αραβικού Συνδέσµου και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αµρ Μούσα.

Ενας καθολικός καρδινάλιος εθεάθη χέρι χέρι µε έναν µουσουλµάνο ιερωµένο. Ανθρωποι κάθε δόγµατος, κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικής τάξης ανέµιζαν σηµαίες της Αιγύπτου και τραγουδούσαν όλοι µαζί τον εθνικό ύµνο. Εικόνες από την πλατεία µετέδωσε, παραδόξως, και η αιγυπτιακή τηλεόραση. Οπως επεσήµαιναν όµως διαδηλωτές στο twitter, µιλούσε για «διαδηλώσεις υπέρ της σταθερότητας» – «η κρατική τηλεόραση ζει σε µια εναλλακτική πραγµατικότητα», σχολίαζαν.

ΜΕΓΑΛΕΣ ∆ΙΑ∆ΗΛΩΣΕΙΣ έγιναν και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου και συγκεκριµένα στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ, το Πορτ Σάιντ και το Ασουάν. «Ο πρόεδρος έχει χάσει την επαφή µε την πραγµνατικότητα», επισηµαίνει στο Αλ Τζαζίρα ο αιγύπτιος καθηγητής Μαµούν Φάντι. «Είναι κλεισµένος στο παλάτι του και δεν µπορεί να καταλάβει ότι δεν θεωρείται πλέον ένας µείζων παίκτης στη Μέση Ανατολή». Πληροφορίες των «New York Times» θέλουν την κυβέρνηση Οµπάµα να κινείται πλέον σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης µε τον επί 29 έτη σύµµαχό της, διεξάγοντας διαπραγµατεύσεις τόσο µε τον νεοδιορισµένο αντιπρόεδρο της Αιγύπτου, τον Οµάρ Σουλεϊµάν, όσο και µε άλλους «ανώτερους αξιωµατούχους».

Μεταξύ των προτάσεων, και ένα σχέδιο να παραιτηθεί αµέσως ο Μουµπάρακ παραδίδοντας την εξουσία σε µια προσωρινή κυβέρνηση µε τη στήριξη του στρατού υπό τον Σουλεϊµάν, που είναι και επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ, πληροφορίες του BBC θέλουν το σχέδιο αυτό να έχει ήδη απορριφθεί στην Αίγυπτο, και την Ουάσιγκτον να έχει εκπλαγεί από τη στάση τόσο του στρατού όσο και του Σουλεϊµάν. Επιπλέον, έλεγε χθες ο ανταποκριτής του στην Ουάσιγκτον, οι Αµερικανοί πιστεύουν πως ο Σουλεϊµάν, που έκανε προχθές άνοιγµα σε όλες τις πολιτικές δυνάµεις, συµπεριλαµβανοµένων των Αδελφών Μουσουλµάνων, ήταν ενήµερος για την εκστρατεία εκφοβισµού της αντιπολίτευσης που τέθηκε σε εφαρµογή την Τετάρτη και την Πέµπτη – δεν είναι λοιπόν πια βέβαιοι αν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να ηγηθεί µιας µεταβατικής κυβέρνησης.

«Ιναάρντα, έχνα κουλένα Μασριγίν!»*
ΤΗΕ NEW YORK TIMES , ΤΟΥ NICHOLAS D. KRISTOF

Στην Πλατεία Ταχρίρ,την Πέµπτη, συνάντησα έναν ξυλουργό ονόµατι Μαχµούντ· το αριστερό του χέρι ήταν δεµένο,το πόδι του ήταν σε γύψο, εθελοντές τοποθετούσαν επιδέσµους στο κεφάλι του στο µικρό αυτοσχέδιο νοσοκοµείο που έχει στηθεί από το δηµοκρατικό κίνηµα. Αυτή ήταν η έβδοµη φοράµέσα σε 24 ώρες που είχε χρειαστεί πρώτες βοήθειες για τραύµατα που υπέστη στα χέρια των καθεστωτικών τραµπούκων. Αλλά µόλις ο Μαχµούντ τελείωσε µε τους επιδέσµους, έφυγε ξανά για την πρώτη γραµµή. «Θα αγωνιστώ όσο αντέξω», µου είπε. Σάστισα.

Μου φάνηκε σαν ένα αξεπέραστο παράδειγµα αποφασιστικότητας, καθώς έκανα όµως πίσω για να βγάλω φωτογραφία τον Μαχµούντ, σκόνταψα στην αναπηρική καρέκλα του Αµρ. Ανακάλυψα πως ο Αµρ είχε χάσει τα πόδια του πριν από πολλά χρόνια σε δυστύχηµα, κύλησε όµως το αναπηρικό του καροτσάκι στην Πλατεία Ταχρίρ για να δείξει την αλληλεγγύη του. Ο Αµρ δεχόταν τις πρώτες βοήθειες για ένα τραύµα από πέτρα. Τον ρώτησα όσο πιο ευγενικά µπορούσα τι δουλειά είχε ένας ανάπηρος άνθρωπος σε µια µάχη σώµα µε σώµα, που περιελάµβανε βόµβες µολότοφ, µατσέτες, τούβλακαι σουγιάδες. «Εχω ακόµα τα χέρια µου», µου απάντησε υπερήφανα. Στο αυτοσχέδιο νοσοκοµείο, ο Μαγκίντ, ένας 64χρονος γιατρός, µου είπε πως δεν είχε αναµειχθεί νωρίτερα µε τις διαδηλώσεις, όταν όµως άκουσε για την επίθεση της κυβέρνησης εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, σηκώθηκε, έκανε τη διαθήκη του και οδήγησε 200 χιλιόµετρα µέχρι την Πλατεία Ταχρίρ. «∆εν µε νοιάζει αν δεν γυρίσω», µου είπε.

Αυτοί οι λεοντόκαρδοι Αιγύπτιοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους διεκδικώντας δηµοκρατία και ελευθερία και αξίζουν την πιο σθεναρή µας υποστήριξη. Ενα σύντοµο µάθηµα στην αιγυπτιακή καθοµιλούµενη: «Ιναάρντα, έχνα κουλένα Μασριγίν!».
* Σήµερα, είµαστε όλοι Αιγύπτιοι!
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ
http://www.tanea.gr

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…