Newsroom

Newsroom

Εκτόξευση ανεργίας παρά το «κόλπο» της ΕΛΣΤΑΤ

Καμπάνες, ηχούν στον τομέα της οικονομίας – εργασίας, και ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται κι από άλλους παράγοντες όπως η διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού με την ταυτόχρονη ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ να αποφεύγουν οι πολίτες της χώρας αυτής την Ελλάδα. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η αιφνίδια -αλλά αναμενόμενη για όσους σχεδίαζαν την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία- επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα, ένα πρόβλημα που είναι στο εντελώς αρχικό του στάδιο και ουδείς μπορεί να προσδιορίσει πόσα ακόμη επεισόδια θα έχει και σε τι βάθος χρόνου…

homeless 212591 1920

Ξεκινώντας από την ανεργία, στο 17% σκαρφάλωσε η ανεργία το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, ποσοστό που είναι το υψηλότερο ποσοστό το τελευταίο 9μηνο.

Η κατάσταση είναι περισσότερο ανησυχητική στους νέους 15- 24 χρόνων, με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 37,5% έναντι 32,2% τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Ωστόσο, τα πράγματα μοιάζουν… χειρότερα, καθώς είχαν προηγηθεί τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που έδειξαν τον Ιούνιο, στην καρδιά του καλοκαιριού και της εποχικής απασχόλησης, αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 1,1 εκατ. άτομα μέσα σε ένα χρόνο.

 Ενώ, όπως δήλωσε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, «σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ για το εργατικό δυναμικό της χώρας και τον μήνα Μάιο 2020, η καταγεγραμμένη ανεργία στην πατρίδα μας αυξήθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Απρίλιο 2020! Πιο συγκεκριμένα, όπως ομολογείται στην 1η σελίδα της Έκθεσης, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 48.444 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, δηλαδή επήλθε αύξηση 6,8%».

Οι αριθμοί γίνονται σοκαριστικοί, αν μιλήσουμε για ανθρώπους, και όχι για ποσοστά και σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» και της Ρούλας Σαλούρου, η ΓΣΕΕ εκτιμά πως οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι δραματικές στην αγορά εργασίας, καθώς «εφόσον η ύφεση κυμανθεί πέριξ του 8%, έως το τέλος του χρόνου θα χαθούν 153.000 θέσεις εργασίας».

Στο σημείο αυτό δε, να επικαλεστούμε την ανακοίνωση του Αλέξη Μητρόπουλου και της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ):

«Τον Μάιο του 2019 οι άνεργοι συμπολίτες μας ανέρχονταν σε 4.014.057 (817.308 άνεργοι + 3.196.749 ‘οικονομικά μη ενεργοί’), ενώ τον Μάιο του 2020 σε 4.166.908 (764.912 άνεργοι + 3.401.996 ‘οικονομικά μη ενεργοί’). Όμως η κυβέρνηση και η ΕΛΣΤΑΤ, με την …εφεύρεση κατά πρώτον των ‘οικονομικά μη ενεργών’ συμπολιτών μας και την παράβλεψή τους κατά δεύτερον, αναγράφουν μόνο τη …μείωση των δηλωθέντων (καταγεγραμμένων ανέργων) και πανηγυρίζουν ότι δήθεν η ανεργία μειώθηκε σε σχέση με τον Μάιο του 2019, όπως αναγράφεται στην 1η σελίδα της Έκθεσης, κατά 52.396 άτομα!!».

Με το… κόλπο αυτό, επισημαίνει ο Α. Μητρόπουλος, «κυβέρνηση και ΕΛΣΤΑΤ αγνοούν την αύξηση των ‘οικονομικά μη ενεργών’ από 3.196.749 σε 3.401.996, δηλαδή το γεγονός ότι 205.247 επιπλέον συμπολίτες μας, όντας ‘μη ενεργοί οικονομικά’ βρίσκονται σε πλήρη ένδεια!!», γεγονός που θέτει, εκ των πραγμάτων, θέμα αξιοπιστίας της ΕΛΣΤΑΤ. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, άλλα στοιχεία δίνει στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ, υποστηρίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ: «Ο ΟΑΕΔ στην από 19-6-2020 ανακοίνωσή του αναγγέλλει 1.162.955 ανέργους, δηλαδή 398.043 άτομα περισσότερα από την ΕΛΣΤΑΤ! Πρόκειται περί εμπαιγμού της νοημοσύνης του λαού!! Πότε επιτέλους θα συγκλίνουν οι δύο κρατικοί Οργανισμοί;; Ποιόν από τους δύο να πιστέψουν οι πολίτες;».

Φαίνεται πάντως πως η ανεργία είναι μόνο η εκδήλωση του προβλήματος: όπως αναδεικνύει το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», οι εξαγωγές βουλιάζουν, καθώς παρατηρήθηκε βουτιά 2 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2020, ήταν, μάλιστα, πτωτικός, και ο Ιούλιος παρά την άρση του lockdown.  Σε πτώση και η βιομηχανική παραγωγή, που μειώθηκε κατά 4,9% τον Ιούνιο.

Σε όλα αυτά πώς απαντά η κυβέρνηση; Η προστασία των εποχικών εργαζομένων είναι συχνά πυκνά στη φρασεολογία της, ενώ ήδη εκπονείται σχέδιο από το οικονομικό επιτελείο για τη στήριξη της απασχόλησης αφενός, τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων αφετέρου, με ορόσημο των ανακοινώσεων την ομιλία του πρωθυπουργού στους παραγωγικούς φορείς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται αντιμέτωπο, όμως, με δυο εγγενή προβλήματα:

Πρώτον, ουδείς μπορεί να …μαντέψει τι θα γίνει με τον κορονοϊό στη χώρα και τον πλανήτη από εδώ και πέρα.

Και δεύτερον, οι Κοινοτικοί πόροι δεν πρόκειται να φθάσουν πριν τον ερχόμενο Ιανουάριο (στην καλύτερη περίπτωση), ως εκ τούτου η χρονιά πρέπει να βγει με ίδιους πόρους. Είναι, ίσως, η ώρα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποδεχθεί τη χρησιμότητα του «μαξιλαριού» του ΣΥΡΙΖΑ που τόσο αμφισβητήθηκε, και πρόσφατα, τόσο από υπουργούς του οικονομικού επιτελείου, όσο όμως και από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα προτιμούσαν να άφηνε η κυβέρνησή τους λιγότερα «καύσιμα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη…
 

Πηγή:Libre.gr

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…