Newsroom

Newsroom

Εκτός Κύπρου η Exxon μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2021 λόγω πανδημίας

Η Λευκωσία αναμένει αντίστοιχες αποφάσεις από ΕΝΙ και TOTAL - Καθυστερούν τα σχέδια Κύπρου, Ισραήλ και Ελλαδας

oil platform 484859 1920

Η Exxon Mobil αποφάσισε να “παγώσει” τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 λόγω της παγκόσμιας πανδημίας και των παρενεργειών της στην τιμή του πετρελαίου. Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας και των άλλων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr

Tην είδηση επιβεβαίωσε στη Real.gr ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας ,Γιώργος Λακκοτρύπης,  ο οποίος έλαβε  προ ημερών επιστολή από την αμερικανική εταιρεία που τον ενημέρωναν για τις προθέσεις της. «Μας ειδοποίησαν (η Exxon Mobil ) πριν μερικές ημέρες ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε ό,τι αφορά και την πανδημία  και την  κατάσταση στις διεθνείς αγορές ότι από την μια είναι αναγκασμένοι να αναβάλουν την γεώτρηση για 12 μήνες,  από την άλλη όμως το ευχάριστο είναι ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην Κύπρο». 

Σε ερώτηση αν η εξέλιξη αυτή καθυστερεί τα σχεδια Κύπρου, Ισραήλ και Ελλαδας σχετικά με τον αγωγό East Med αλλα και γενικότερα τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή  ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε καταφατικά αποκαλύπτοντας ότι αναμένει ότι η πανδημια  θα επηρεάσει και το υπόλοιπο πρόγραμμα των γεωτρήσεων  στην κυπριακή ΑΟΖ  που έχουν αναλάβει οι ευρωπαικές εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL.

«Σίγουρα θα δούμε μια καθυστέρηση γιατί μην ξεχνάμε ότι στην Κύπρο ειχαμε προγραμματίσει έως και 5 γεωτρήσεις για εφέτος και θα μπορούσε και τα επόμενα δύο χρόνια εως και 9 γεωτρήσεις. Αρχής γενομένης, είναι στον προγραμματισμό ότι θα άρχιζε η ΕΝΙ και η ΤΟΤAL τέλος Απριλίου την πρώτη τους γεώτρηση, 3 για εφέτος και  6  στο σύνολο. Αναμένω ότι και εκείνο το πρόγραμμα θα επηρεαστεί λόγω του κορωνοιού γιατί  είναι πολύ δύσκολο για τα πληρώματα των πλοίων να μετακινούνται» είπε ο κ.Λακκοτρύπης.

Μειώνουν κατά 9,7 δισεκατομμύρια βαρέλια την παραγωγή πετρελαίου

Η αποκάλυψη της εξέλιξης αυτής έρχεται μία μόλις ημέρα μετά τη συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC+ να μειώσουν κατά  9,7 δισεκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την παραγωγή πετρελαίου, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να αυξήσει κάθετα τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως οι οποίες είχαν πέσει τους τελευταίους μήνες.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών, η Ρωσία και άλλες χώρες (OPEC+), συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή του μαύρου χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ που φτάνουν το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, όπως ανέφεραν πολλοί υπουργοί που συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ανέφερε χθες το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σε τηλεγράφημά του.

Οι χώρες συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 9,7 δισεκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου, ώστε να στηρίξουν την τιμή του πετρελαίου εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους υπουργούς Πετρελαίου του Κουβέιτ και του Ιράν η συμφωνία αυτή κατέστη δυνατή αφού επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός με το Μεξικό. Ο Μεξικανός υπουργός Ενέργειας Ρόσιο Νάλε, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τα μέλη του OPEC+ για τη στήριξή τους.

Τα μέτρα για την επιβράδυνση της πανδημίας έχουν μειώσει τη ζήτηση των καυσίμων, με αποτέλεσμα να κατακρημνιστεί η τιμή του πετρελαίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε τη Σαουδική Αραβία με δασμούς στο πετρέλαιο και άλλα μέτρα αν δεν διόρθωνε το πρόβλημα της υπερπροσφοράς, επειδή οι χαμηλές τιμές επιβαρύνουν σημαντικά την αμερικανική πετρελαιοβιομηχανία.

Η υπογραφή της συμφωνίας καθυστερούσε επειδή το Μεξικό δίσταζε να προχωρήσει στην περικοπή της παραγωγής που του ζητήθηκε. Την Παρασκευή, ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι ο Τραμπ προσφέρθηκε να κάνουν οι ΗΠΑ μεγαλύτερη μείωση εκ μέρους του, μια ασυνήθιστη πρόταση για τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ο οποίος συχνά καταφέρεται εναντίον του ΟΠΕΚ. Ο ίδιος ο Τραμπ είπε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει το Μεξικό αναλαμβάνοντας “ένα μέρος της διαφοράς” και θα αποζημιωθεί αργότερα, όμως δεν διευκρίνισε το πώς θα γίνει αυτό.

Η παγκόσμια ζήτηση εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, αφού πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας.

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…