ΓΚ

Γιώργος Καπόπουλος

Εκτός κανονικότητας

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία έδωσε ξανά στον Ερντογάν μια περίοδο χάριτος, άγνωστης διάρκειας, στην εσωτερική πολιτική σκηνή

5da0184f20000069054ffdd4 1

Η εισβολή της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία, όποια και αν είναι η έκβασή της στο πεδίο της μάχης και στις διπλωματικές διαβουλεύσεις, έδωσε ξανά στον Ερντογάν μια περίοδο χάριτος, άγνωστης διάρκειας, στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Εκ των πραγμάτων η αποχώρηση του πρώην «τσάρου» της οικονομίας Μπαμπατζάν και του πρώην πρωθυπουργού Νταβούτογλου αλλά και συνολικά το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ περνούν σε δεύτερο πλάνο.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν μια σταθερά των πολιτικών ισορροπιών της Τουρκίας από την επόμενη μέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στα μέσα του Ιουλίου του 2016.

Ο Ερντογάν αμύνεται στη φθορά της μακράς εξάσκησης της εξουσίας με το αφήγημα της συνωμοσίας των εχθρών της Τουρκίας εντός και εκτός συνόρων. Το αφήγημά του είναι γνωστό: ότι προσπάθησε να δώσει στη χώρα τη γεωπολιτική ισχύ και βαρύτητα που να αντιστοιχεί στην οικονομική της ισχύ και ανάπτυξη.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τη ρητορική του, μπήκε στο στόχαστρο των νέων σταυροφόρων της Δύσης, που επιβουλεύονται την ακεραιότητα της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν κινείται μέσα σε ένα σκηνικό πολιορκημένου φρουρίου, εκτός κανονικότητας. Ετσι έχουν διαψευσθεί όλα τα σενάρια που προέβλεπαν την επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα μετά το δημοψήφισμα για την εγκαθίδρυση του προεδρικού καθεστώτος, την προεδρική εκλογή και τις βουλευτικές εκλογές, με τις προσδοκίες για ομαλότητα στην πολιτική ζωή να διαλύονται μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Στη λογική του αφηγήματος που παρουσιάζει τη χώρα ως πολιορκημένο φρούριο, ο Ερντογάν μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρουσιάσει την αρνητική οικονομική συγκυρία ως αποτέλεσμα συνωμοσίας της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ.

Οι ολοένα συχνότερες απειλές του Τραμπ ότι θα καταστρέψει την οικονομία της Τουρκίας στηρίζουν εκ των πραγμάτων το αφήγημα της διεθνούς συνωμοσίας του Ερντογάν.

Εκτός κανονικότητας για τρία και πλέον χρόνια ο Ερντογάν, δεν θέλει και δεν μπορεί να εγκαταλείψει μια επιθετική ρητορική απέναντι στη Δύση. Είναι φανερό ότι προωθεί έτσι τη δυναμική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, καθώς αναδεικνύει το καθεστώς του ως παράγοντα μιας συνολικής αποσταθεροποίησης, χωρίς ορίζοντα επιστροφής σε κάποια κανονικότητα.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr