Εκτός Εθνικού ο Στάθης Λιβαθινός

 Η παραίτηση του ήταν κάτι που συζητιόταν επί μέρες, καθώς είχε προκύψει πλήθος καταγγελιών σε βάρος του για ταπεινωτικές και προσβλητικές συμπεριφορές.

4728336

Σε μια προσπάθεια εξυγίανσης φαίνεται ότι προχωρά το Εθνικό Θέατρο, με τα αποστήματα της Δραματικής Σχολής να ανοίγουν ένα ένα. Μετά την αποχώρηση Λιγνάδη και τις καταγγελίες σε βάρος του, σήμερα παραιτήθηκε και ο Στάθης Λιβαθινός. 

Η παραίτηση του ήταν κάτι που συζητιόταν επί μέρες, καθώς είχε προκύψει πλήθος καταγγελιών σε βάρος του για ταπεινωτικές και προσβλητικές συμπεριφορές. Η διευθύντρια της Σχολής, Δηώ Καγγελάρη, μιλώντας χθες στη «Lifo» έκανε γνωστή την παραίτηση που έφτασε επίσημα στη Δραματική Σχολή σήμερα το πρωί. «Ο Στάθης Λιβαθινός δεν έχει υποβάλει ακόμα την παραίτησή του, θα την υποβάλει αύριο το πρωί. Στην παραίτηση οδηγείται μετά από καταγγελίες των σπουδαστών για αυταρχική συμπεριφορά. Η διάσταση που δημιουργήθηκε μεταξύ των σπουδαστών και του κ. Λιβαθινού είναι αγεφύρωτη. Η Σχολή συνεχίζει τη λειτουργία της με διαφάνεια και σεβασμό προς τους καθηγητές και τους σπουδαστές και με ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου», ανέφερε

Η αρχή έγινε με την καταγγελία του Παναγιώτη Μπουγιούρη, ο οποίος σε ανάρτηση του κατονομάζοντας τον συγκεκριμένο καθηγητή και πρώην καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου [πριν τον Δημήτρη Λιγνάδη], έκανε λόγο για ταπεινωτικές και προσβλητικές, και για κλίμα ψυχολογικής βίας, τρομοκρατίας και ομοφοβίας. Η ανάρτηση του:   

«Επειδή έμαθα ότι κάποιοι νέοι συνάδελφοι θα ήθελαν να μιλήσουν για τα τραύματα που τους έχει προκαλέσει ένας άλλος μεγαλόσχημος «δάσκαλος-πατερούλης» αλλά διστάζουν θα μιλήσω εγώ!

Κύριε Λιβαθινέ, ήμουν μαθητής σας για τέσσερα χρόνια και σας υπηρέτησα πιστά και για άλλα τέσσερα ως απόφοιτος στην πειραματική σκηνή του Εθνικού μας Θεάτρου!

Ήσασταν χυδαίος , προσβλητικός, ακρωτηριαστικός, ευνουχιστικός, ταπεινωτικός και απόλυτα χειριστικός! Βέβαια όλα αυτά καλυμμένα πίσω από έναν μανδύα ψεύτικης ευγένειας και δήθεν ήθους!

Περιφερόσασταν ωσάν κοσμοκαλόγερος αλλά δεν ήσασταν τίποτα λιγότερο από ένας Ταρτούφος, (ίσως και γι αυτό αγαπούσατε τόσο πολύ αυτό το έργο), ένας γνήσιος Ρασπούτιν, επηρεασμένος ίσως από τα χρόνια σας στη Ρωσία, από την οποία όμως δυστυχώς δεν μας μεταλαμπαδεύσατε μόνο τις γνώσεις σας αλλά και μια σταλινική συμπεριφορά, ψυχολογικής βίας, χειρισμού, τρομοκρατίας και ομοφοβίας πολλές φορές στραμμένης και προς τον ίδιο σας τον εαυτό!

Σας ευχαριστώ για όσα έμαθα πλάι σας όλα αυτά τα χρόνια, σας φτύνω όμως κατάμουτρα για τον πόνο και το τραύμα που προκαλέσατε σε έναν νέο ηθοποιό που σας πίστεψε βαθιά!

Υ.γ. Δεν σας τιμά βέβαια να κρύβεστε θρασύδειλα πίσω από άλλους μαθητές , ζητώντας τους να βγουν μπροστά σύσσωμοι και να δηλώσουν τη θετική τους εμπειρία μαζί σας, αφήστε δε ότι σας εκθέτει περισσότερο ως νέος αυτόχειρας σκόρερ!

Η μεγαλομανία σας ακόμη και τώρα δεν σας αφήνει να καταλάβετε ότι αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα, γιατί έχω συνεργαστεί και με Λιγνάδη και Φιλιππιδη και Χαϊκάλη και ναι, εμένα δεν με «βίασαν»! Και λοιπόν;»

Ακολούθησε μια διαδικτυακή συνάντηση καθηγητών και σπουδαστών της σχολής, στην οποία συνέλεξαν κι άλλες μαρτυρίες προς τον Στάθη Λιβαθινό. Στην ίδια συζήτηση συζητήθηκε και η ανακοίνωση των Σπουδαστών της σχολής στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook, με την οποία προσπάθησαν να ενθαρρύνουν τους σπουδαστές να προβούν σε καταγγελίες. Μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση ο σύλλογος καθηγητών και ο σύλλογος σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή ανακοίνωση: 

Το Σάββατο 6/2/2021, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση του συνόλου των σπουδαστών και των διδασκόντων της σχολής, με την παρουσία της Διευθύντριας Σπουδών.

Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης:

Συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την ανακοίνωση την οποία δημοσίευσε ο Σύλλογος Σπουδαστών στις 30/1/2021, στην επίσημη σελίδα του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Αρχική πρόθεση αυτής της ανακοίνωσης ήταν να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει όσα θύματα κατάχρησης εξουσίας και περιστατικών οποιασδήποτε μορφής βίας τόλμησαν και τολμούν να αρθρώσουν λόγο διεκδικώντας την αξιοπρέπειά τους, και όχι να περιοριστεί σε θέματα εντός Σχολής. Αναγνωρίστηκε, ωστόσο, ότι η ασαφής και παρεξηγήσιμη διατύπωση αυτής της ανακοίνωσης έφερε τη Σχολή στο μάτι του κυκλώνα, αφήνοντας να πλανάται μια αόριστη κατηγορία πάνω από όλους τους διδάσκοντες.

Στηλιτεύτηκε από όλους η εργαλειοποίηση της ανακοίνωσης των σπουδαστών, και η χωρίς κανένα στοιχείο εκμετάλλευση και διόγκωσή της από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα.

Και, οι σπουδαστές αναφέρθηκαν σε μεμονωμένα περιστατικά που αφορούσαν πρακτικές διδασκαλίας, όπου παρατηρήθηκε αυταρχική συμπεριφορά και, κατά τα λεγόμενα των σπουδαστών, χρησιμοποιήθηκαν μειωτικά, απαξιωτικά και ομοφοβικά σχόλια τα οποία τραυμάτιζαν την αξιοπρέπειά τους και δημιουργούσαν ένα κλίμα διακρίσεων και φόβου. Τα παράπονα αυτά εκφράστηκαν ανοιχτά, ενώπιον του συνόλου διδασκόντων και σπουδαστών. Η Σχολή έχει προχωρήσει ήδη στη διερεύνηση των περιστατικών που αναφέρθηκαν, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα.

Μετά τη συνάντηση αυτή, το τραυματισμένο κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων έχει αποκατασταθεί, και αποφασίστηκε η από κοινού έκδοση της παρούσας ανακοίνωσης, με σκοπό τη διάλυση των παρανοήσεων που δημιουργήθηκαν. Η Διεύθυνση της Σχολής και το σώμα των διδασκόντων συνεχίζουν να είναι στο πλευρό των σπουδαστών και να τους στηρίζουν ώστε, με βάση έναν κοινό Κώδικα Δεοντολογίας και σε ένα περιβάλλον προστασίας και εμπιστοσύνης, να μπορεί άφοβα κάθε σπουδαστής να αναφέρει πιθανά περιστατικά που, με οποιονδήποτε τρόπο και ένταση, προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά του. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε σε ένα θέατρο ελευθερίας και συνεργασίας.

Η Διευθύντρια Σπουδών της Σχολής
Ο Σύλλογος Καθηγητών
Ο Σύλλογος Σπουδαστών

 

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…