Εκτός ελέγχου, μεθόδευσαν έλεγχο

Μεθοδεύουν έλεγχο γιατί είναι εκτός ελέγχου. ∆εν µπορούν να σταµατήσουν τις αποκαλύψεις, για τις οποίες αργά ή γρήγορα θα απολογηθούν. 

golden boys documento

«Εχω την κάπα µου καθαρή και όπου θέλω την κρεµάω». Η φράση ανήκει στον µεγάλο δηµοσιογράφο Κώστα Βιδάλη, τον πρώτο νεκρό του επαγγέλµατος στην Ελλάδα. Ο Βιδάλης δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του 1946, κατά τη διάρκεια µιας δηµοσιογραφικής αποστολής στον Βόλο, όπου ερευνούσε τα εγκλήµατα των παρακρατικών ταγµάτων του Σούρλα. Λίγο προτού επιστρέψει στην Αθήνα µε τις αποκαλύψεις του οι δολοφόνοι του τον κατέβασαν από το τρένο, τον βασάνισαν φρικτά και τον σκότωσαν. Ο Βιδάλης γνώριζε ότι µπορεί να είχε το τέλος που είχε, αλλά στη ζωή του δεν τον κινούσαν ούτε ο φόβος ούτε η συναλλαγή. Είχε την κάπα του καθαρή και αυτό αποτελούσε το προτέρηµά του.

Στην Ελλάδα σήµερα η απαίτηση του πολίτη για καθαρή και µαχητική δηµοσιογραφία βρίσκει αντίκρισµα µόνο σε κάτι σειρές του Netflix, όπου οι κινηµατογραφικοί δηµοσιογράφοι (τις περισσότερες φορές ενσαρκώνουν ιστορικά πρόσωπα) µάχονται ενάντια στο σύστηµα που προσπαθεί να τους εξοντώσει. Το πρότυπο του πραγµατικού δηµοσιογράφου εξαφανίζεται µόλις τελειώσει η ταινία και ανοίξει η τηλεόραση µε τα δελτία ειδήσεων.

Στο Documento εκπροσωπούµε µια άλλη δηµοσιογραφία. Το θέµα δεν είναι αν αρέσουµε και σε ποιον αρέσουµε, αλλά τι εκφράζουµε. Ο δηµοσιογράφος δεν είναι απαραίτητο να αρέσει – πρέπει να είναι χρήσιµος. Σίγουρα δεν έχουµε την άποψη ότι ο δηµοσιογράφος πρέπει να είναι σαν διαφήµιση γραβάτας ή οδοντόκρεµας. ∆εν θέλουµε να είµαστε σταρ και δεν ζούµε επαγγελµατικά στον αστερισµό των δηµόσιων σχέσεων. Είµαστε ενοχλητικοί και θέλουµε να παραµείνουµε.

Στην εφηµερίδα υπάρχουν δηµοσιογράφοι που έχουν συµπληρώσει 40 χρόνια στο επάγγελµα. Κανένας δεν θυµάται αυτό που ζούµε σήµερα. Τον αποπνικτικό εναγκαλισµό µε την εξουσία, τη µονότονη και επικίνδυνη µονοµέρεια και τις επιθέσεις στο επάγγελµα. Οποιος δεν χαµογελά υποτελικά και δεν εµφανίζει την ευλυγισία στα νεφρά που απαιτεί το σύστηµα εξοντώνεται. 

Γνωρίζουµε καλά ότι όταν αποφασίζεις να προχωρήσεις την αποκάλυψη πίσω απ’ τις γραµµές, όχι εκεί που εµφανίζονται φτιασιδωµένες οι πολιτικές θέσεις αλλά εκεί που ανθίζει η διαφθορά, θα χτυπηθείς µε όλα τα όπλα. Νοµίζαµε ότι τα είχαν χρησιµοποιήσει όλα εναντίον µας: απειλές, µηνύσεις, εντολές για κόψιµο διαφήµισης µε πολιτικούς εκβιασµούς, αγωγές, ακόµη και συµβόλαια θανάτου. Να όµως που έχουν κι άλλα. Αυτήν τη φορά ανέλαβε το παρακράτος. Τρυπωµένο µέσα στους θεσµούς, εκδικητικό και άγριο, χρησιµοποιεί όλους τους θεσµούς για να µας εξοντώσει.

Το Documento και εγώ προσωπικά βρισκόµαστε υπό φορολογικό έλεγχο έπειτα από καταγγελίες «αγανακτισµένων πολιτών» (ναι, έτσι υπογράφουν, κατά τα πρότυπα των παλιών Κοτζαµάνηδων και Σουρλαίων). Γελοίες αλλά βρόµικες επιστολές που η αναξιοπιστία τους, όπως µπορείτε να διαβάσετε στο ρεπορτάζ µας, φαίνεται από τις πρώτες γραµµές, έχουν σταλεί για να ξεκινήσει ένας προσυνεννοηµένος έλεγχος. Οι επιστολές µάλιστα στέλνονται αµέσως µετά την έρευνα για το πόθεν έσχες του Μητσοτάκη. Ο δε ανώνυµος προβοκάτορας κάνει το λάθος που κάνει συχνά το Μαξίµου µε τα non-papers, έχει αφήσει στο τέλος κάτι σαν «οδηγίες» χρήσης. Η «καταγγελία» προοριζόταν να δοθεί για να γίνει δηµοσίευµα, αλλά δεν βρέθηκε πρόθυµος να διακινδυνεύσει να καταδικαστεί για τις αθλιότητες και έτσι δόθηκε εντολή στον φορολογικό µηχανισµό να προχωρήσει. Εβαλαν το κράτος να κάνει τη βρόµικη δουλειά τους. Οι λεπτοµέρειες για το παρασκήνιο και τους συγγραφείς θα δοθούν όταν έρθει η ώρα.

Ισως κάποιοι πουν: «Και γιατί να µην ελεγχθεί το Documento; Τι έχει να κρύψει;». ∆εν διαφωνούµε στον έλεγχο, γιατί δεν έχουµε τίποτε να κρύψουµε. Αυτό στο οποίο διαφωνούµε είναι να χρησιµοποιείται το κράτος ως παρακρατικός µηχανισµός για να τιµωρήσει όσους αντιπαθεί και θέλει να καταστρέψει ο Μητσοτάκης. ∆ιαφωνούµε µε την πρακτική να προσδίδουν σε ανυπόστατες καταγγελίες, που δεν κοµίζουν καµία απόδειξη, βασιµότητα για να κάνουν τη βρόµικη δουλειά τους ενάντια σε πολίτες και φυσικά σε µέσο ενηµέρωσης. ∆ιαφωνούµε στο να είναι το κράτος µε τους µηχανισµούς του µια σύγχρονη βερσιόν της προβοκάτσιας της χούντας για να φιµώσει και να εξουδετερώσει.

Αυτοί που σχεδίασαν και υλοποιούν το σχέδιο κάνουν δύο µεγάλα λάθη. Το πρώτο είναι ότι δεν καταλαβαίνουν πόσο εκτίθενται και πόσο εναντίον τους θα εξελιχθεί η προβοκάτσια. Είµαστε έµπειροι δηµοσιογράφοι µε πηγές παντού. Αυτό που κάνουν µπορεί να τους οδηγήσει στη φυλακή. Το δεύτερο είναι ότι κάνουν προβολή της δικής τους ζωής και αθλιότητας πάνω µας. Νοµίζουν ότι ανοίγοντας τους λογαριασµούς µας θα βρουν τους δικούς τους λογαριασµούς και τα γραµµάτια µε τη ζωή. ∆εν υπάρχουν ούτε offshore ούτε εταιρείες σαν αυτές που έχει η πρωθυπουργική οικογένεια ούτε µαύρο χρήµα και χρήµα µε περίεργες διαδροµές. ∆εν είµαστε σαν αυτούς, οπότε η σύλληψη του σχεδίου είναι λάθος. ∆εν έχουµε σκελετούς στις ντουλάπες. Ισχύει το ίδιο για την αφεντιά τους; Μεθοδεύουν έλεγχο γιατί είναι εκτός ελέγχου. ∆εν µπορούν να σταµατήσουν τις αποκαλύψεις, για τις οποίες αργά ή γρήγορα θα απολογηθούν.

Εδώ και τρεις µήνες έχουµε αποκαλύψει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας καταθέτει ψευδές πόθεν έσχες. Δεν κινήθηκε καµιά ελεγκτική διαδικασία εναντίον του, ούτε από τη ∆ικαιοσύνη ούτε από την Επιτροπή Ελέγχου ∆ηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης ούτε από καµιά φορολογική αρχή. Αντιθέτως, ελέγχουν το Documento. ∆εν τόλµησαν καν να µε φωνάξουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής όπου εξελισσόταν η Καλογριτσιάδα, παρότι µε είχαν ορίσει ως µάρτυρα. ∆ηµιουργούν χρόνια τώρα µια τοξική εικόνα µε υπονοούµενα µέσω δηµοσιευµάτων. Και αφού και αυτή η τακτική πέφτει στο κενό, καβάλησαν το τρίκυκλο και θυµήθηκαν την παλιά καλή συνταγή του παρακράτους.

Ο κόσµος όµως είναι εδώ. Οι πολίτες δεν συντάσσονται µε τη βροµιά επειδή µπορεί να είναι δεξιοί ή να µη συµφωνούν µε το Documento. Αυτοί που στάθηκαν δίπλα µας σε όλες τις επιθέσεις δεν το έκαναν λόγω πολιτικής πεποίθησης ή επειδή συµφωνούσαν µαζί µας, αλλά γιατί θεωρούν ότι δεν πρέπει να δώσουν διαβατήριο σε ανήθικες πρακτικές. Αν επικρατήσουν, τότε δεν θα αφορούν µόνο το Documento, θα γίνουν εργαλείο ενάντια στον καθένα. 

Εχουµε την κάπα µας καθαρή και όπου θέλουµε την κρεµάµε. Πριν από µερικές µέρες η efood αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις µεθοδεύσεις ενάντια στους εργαζόµενους επειδή δηµιουργήθηκε ένα πλατύ κίνηµα συµπαράστασης. Καλά θα κάνει να παραδειγµατιστεί ο κύριος Μητσοτάκης από την εταιρεία των συνεταίρων της συζύγου του στις οικογενειακές offshore.

ΥΓ.: Οι καταγγελίες θα δοθούν για επίσηµη υφολογική εξέταση, γιατί ήδη γνωρίζουµε ποιος έχει µεθοδεύσει την προβοκάτσια. Και τότε θα τους δανείσουµε την κάπα µας για τις κρύες νύχτες στη φυλακή. Είναι καθαρή άλλωστε.

Documento#255

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

ανασχηματισμός

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

Όχι το μήνυμα των ευρωεκλογών κατάλαβε ο Μητσοτάκης, αλλά έκανε και ανασχηματισμό στο πόδι...