Newsroom

Newsroom

Εκτός ελέγχου για τρίτη ημέρα ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια (Συνεχής ενημέρωση)

Δήμαρχος Μαντουδίου: «Πάμε για Βατερλό»

5353522 1

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις – Εντάθηκαν οι άνεμοι – Δεν αρκούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης που βιώνουν οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια. Για τρίτη ημέρα βλέπουν τον πύρινο εφιάλτη να βρίσκεται εκτός ελέγχου, να κατακαίει σπίτι, περιουσίες αλλά και χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, από τις 3:00 το βράδυ οι άνεμοι εντάθηκαν και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες.

Τη νύχτα επίσης εκκενώθηκαν και πάλι οι οικισμοί Κουρκουλοί, Σκεπαστή, καθώς και Αμέλαντες και Κεράμια.

Αυτή τη στιγμή μαίνονται οι δυνατοί άνεμοι που δυσχεραίνουν την ασύμμετρη μάχη που δίνουν κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες μαζί.

Παράλληλα, ακόμα τρία χωριά εκκενώθηκαν τα ξημερώματα. Λίγο πριν τις 8 το πρωί οι αρχές ζήτησαν και την εκκένωση του χωριού Κεχριές. Το παρακάτω βίντεο είναι πραγματικά ανατριχιαστικό. Τον ουρανό έχει καλύψει ο καπνός, και ο ουρανός είναι στα χρώματα της φωτιάς. Οι καμπάνες της εκκλησίας χτυπούν προειδοποιώντας τους πολίτες για τον κίνδυνο, ώστε άμεσα να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Αυτή τη στιγμή, γίνονται προσπάθειες για να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη ώστε να μην περάσει η πυρκαγιά στο χωριό Κεχριές. Στην προσπάθεια συνδράμουν εθελοντές, κάτοικοι και πυροσβέστες.

Τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να δυσκολεύονται να σηκωθούν για να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού καθώς οι καπνοί είναι πυκνοί και υπάρχει περιορισμένη ορατότητα. 

Τα ξημερώματα της Πέμτπης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη, ακόμα δύο χωριά εκκενώθηκαν. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Δήμαρχος Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης:«Χρειαζόμαστε ενισχύσεις – Πάμε για Βατερλό»

«Έχουμε ένα πολύ επικίνδυνο μέτωπο που κινείται με μεγάλη ορμή προς το χωριό Αμέλαντες και την Σκεπαστή», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο δήμαρχος Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

«Μετά τα 36.000 στρέμματα που χάσαμε χθες και προχθές έρχεται αυτό το μέτωπο να μας αποτελειώσει. Θα μιλήσουμε για ένα Βατερλό. Χρειαζόμαστε ενισχύσεις από αέρος και επίγειες, γιατί αν δεν το ελέγξουμε, θα μιλάμε για ολική καταστροφή».

Πόσες δυνάμεις επιχειρούν

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννας Ευβοίας, επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.

Σε ό,τι αφορά τις Ροβιές, ακόμα δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών. Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερα από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

 

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…