Εκτός ελέγχου τα ΜΑΤ στα Πανεπιστήμια: «Face control» σε φοιτητές και περαστικούς – Αποκαλυπτικό βίντεο

Μια γρήγορη «ματιά» για τα όσα εκτυλίσσονται στο ΑΠΘ αυτή την ώρα. Το βίντεο δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης, μέσω ανάρτησης του στο Twitter.

305569975 420442503526349 1484500555833061416 n

Οι προφάσεις της κυβέρνησης περί δήθεν «πάταξης της εγκληματικότητας» δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά αφού οι δυνάμεις καταστολής επιτίθενται σε απλούς φοιτητές, γεγονός που αποδεικνύει – για μια ακόμη φορά – το παρακάτω βίντεο-ντοκουμέντο.

Μια γρήγορη «ματιά» για τα όσα εκτυλίσσονται στο ΑΠΘ αυτή την ώρα. Το βίντεο δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης, μέσω ανάρτησης του στο Twitter.

«Απίστευτες εικόνες στο #ΑΠΘ. Ανεξέλεγκτοι μπάτσοι κάνουν Face Control σε φοιτητές & απειλούν με συλλήψεις περαστικούς. Φοιτήτρια μπαίνει μπροστά σε ολόκληρη διμοιρία και τρέπει τον ΜΑΤατζή σε υποχώρηση. Στο τέλος φοιτητής διαμαρτύρεται γιατί δεν τον αφήνουν να πάει στη σχολή του», σχολιάζει ο δημοσιογράφος στην ανάρτησή του που συνοδεύει το επίμαχο βίντεο.

Απόσπασμα από το διάλογο που ακολούθησε μεταξύ ενός ένστολου και δύο περαστικών/ φοιτητών:

Ένστολος: «Θα πάτε λίγο πίσω;»

Ομιλητής 1: «Δεν ενοχλώ κανέναν»

Ένστολος: « […] Εμένα με ενοχλείτε αυτή τη στιγμή […] Δεν με ενδιαφέρει αν είναι συνδικαλιστής […] Όλοι είναι άνθρωποι οι οποίοι υπόκεινται σε έλεγχο […]. Εσείς τι γελάτε κυρία μου έχετε κάποια συνδικαλιστική, κάποια δημοσιογραφική…;[…]»

Ομιλήτρια 2: «Δεν μπορώ να καταλάβω. Αυτή τη στιγμή βρίσκεστε στο πανεπιστήμια μας, συμφοιτητές μας αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω γιατί, τους κάνετε έλεγχο και φοβάμαι για τη σωματική μου ακεραιτότητα. Τι να κάνουμε είναι συνταγματικό μου δικαίωμα όταν φοβάμαι για την προσωπική μου ακεραιότητα ναι, να καταγράφω […]. Φοβάμαι γιατί πριν από λίγους μήνες εδώ πέρα πήγε να δολοφονηθεί ο συμφοιτητής μου»

Ένστολος: « […] Σταματήστε να καταγράφετε παρακαλώ»

Ομιλήτρια 2: « […] Είναι συνταγματικό μου δικαίωμα να το κάνω. Γιατί πριν λίγο δεν επιτρέψατε σε συμφοιτητές μας να μπούνε στο κτήριο της σχολής;»

Δείτε την ανάρτηση του Χρήστου Αβραμίδη:

Δευτέρα 5/9 – Οι «Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» κάνουν την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση στο ΕΚΠΑ, ζωντανεύοντας το απόλυτο όργιο καταστολής…στα Πανεπιστήμια.

Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) είναι πια πραγματικότητα και το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν στο ΕΜΠ, στο Οικονομικό πανεπιστήμιο και στο Αριστοτέλειο. Η ομάδα θα κάνει περιπολίες σε εξωτερικούς χώρους και σε όποια σημεία των πανεπιστημίων εμφανίζονται προβλήματα…παραβατικότητας. Η παρουσία των φρουρών γίνεται σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων οι οποίες έχουν καταρτίσει και τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό (5/6) ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα κάνει την εμφάνισή της στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ, οι φοιτητές κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τους περίμεναν στην πύλη του ιδρύματος με συνθήματα και πανό, κάτι που έγινε και την Τρίτη (6/9) από νωρίς το πρωί (8 π.μ ) ενώ στις 12 το μεσημέρι ακολούθησε συγκέντρωση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν και στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης καθώς εκεί ήδη έγινε εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισόδου (τουρνικέ) στο κτήριο Διοίκησης. Μάλιστα η Συσπείρωση των Πανεπιστημιακών του ΑΠΘ ζήτησε την απόσυρση του συστήματος ελέγχου τονίζοντας ότι η «ενέργεια αυτή αντίκειται στην αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια των φοιτητών και εργαζομένων στο ΑΠΘ θέτοντας τους υπό επιτήρηση και διαρκή έλεγχο. Θέτει ζητήματα ασφαλείας για την έγκαιρη εκκένωση του κτηρίου σε έκτακτες καταστάσεις (π.χ. περίπτωση φωτιάς ή σεισμού». Οι ίδιοι καλούν τους συναδέλφους τους σε «μη αποδοχή οποιουδήποτε αναίτιου ελέγχου και σε εγρήγορση ενάντια στην επιβολή αστυνομικών πρακτικών στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Το δημοκρατικό πανεπιστήμιο και οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του δεν χρειάζονται ελεγκτές και αυτόκλητους προστάτες».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως χθες (8/9) στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης έδωσαν ραντεβού στα Προπύλαια οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ. Με κεντρικό σύνθημα «έξω η αστυνομία από τις σχολές» θέλουν να περάσουν ένα δυναμικό μήνυμα ενάντια στις ΟΠΠΙ που στις 6/9 έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, με εκατοντάδες συγκεντρωμένους φοιτητές να τις αποδοκιμάζουν και να πετούν αυγά. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που συνόδευαν την πανεπιστημιακή αστυνομία χρησιμοποίησαν χημικά με αποτέλεσμα να προκληθεί ξανά μικροένταση, για τρίτη ημέρα.

Σε ανακοίνωση που είχαν δημοσιοποιήσει την Τρίτη (6/9) οι φοιτητικοί σύλλογοι, καλώντας για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έναντι της πανεπιστημιακής αστυνομίας τόνιζαν μεταξύ άλλων ότι: «Τη στιγμή που οι οικογένειες μας στενάζουν από τα βάρη της ακρίβειας, των τιμών του ρεύματος, που χιλιάδες φοιτητές αγωνιούν για το αν θα βρουν δωμάτιο στην εστία, αν θα τα βγάλουν πέρα με το νοίκι, αν το τμήμα τους θα έχει τους απαραίτητους καθηγητές τη νέα χρονιά, η κυβέρνηση επιλέγει να απαντήσει στις δίκαιες διεκδικήσεις μας με την παρουσία της αστυνομίας και μάλιστα εν μέσω εξεταστικής. Οι προφάσεις της κυβέρνησης περί δήθεν «πάταξης της εγκληματικότητας» δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά αφού οι δυνάμεις καταστολής επιτίθενται σε απλούς φοιτητές. Με την κρατική καταστολή επιχειρεί να «προστατεύσει» την επιχειρηματική δράση, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, την προώθηση του νέου νόμου-πλαίσιου από τους αγώνες των φοιτητών».

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους