Εκτίθεται ο Σαμαράς-"Άνθρακας" ο "θησαυρός" των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ που έταξε στην ΔΕΘ

Εκτίθεται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τον «άνθρακα» που προανήγγειλε ως «θησαυρό» στη ΔΕΘ, περί των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και…

Εκτίθεται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τον «άνθρακα» που προανήγγειλε ως «θησαυρό» στη ΔΕΘ, περί των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και κατέβασε στην Βουλή. Στην τροπολογία που κατατέθηκε, ορίζεται έκπτωση 20% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, προστέθηκε όμως, ότι αυτή ισχύει με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο ήταν άδειο ολόκληρο το 2013, που σημαίνει ότι ακόμα και μία ημέρα να είχε ενοικιαστεί τότε η έκπτωση δεν ισχύει.

Παράλληλα, μπαίνει ένας πρόσθετος κόφτης για όσους έχουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, αφού για τις οικογένειες που έχουν μέχρι δύο παιδιά ορίζεται κριτήριο με βάση το ύψος της αξίας της ιδιοκτησίας και συνεπώς πολλοί θα χάσουν την απαλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, με νέα κριτήρια που θεσπίζονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και εκείνους που δικαιούνται έκπτωση 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατατέθηκε στη Βουλή η πολυαναμενόμενη τροπολογία. Με τις ρυθμίσεις αυτές, όπως γίνεται αντιληπτό περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των πολιτών που θα επωφεληθούν από τις εκπτώσεις, αφού και μία ημέρα να ήταν νοικιασμένο το σπίτι το 2013 χάνεται το  δικαίωμα στην έκπτωση του 20% και άρα ο Πρωθυπουργός αποδεικνύεται παντελώς αναξιόπιστος έναντι των αναγγελιών που ο ίδιος έκανε πριν από μερικά μόλις 24ωρα στην ΔΕΘ.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες, που με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια είχαν απαλλαγή 100% (άγαμος 9.000 ευρώ το χρόνο, ζευγάρι 12.000 και για κάθε τέκνο προστίθενται 3.000 ευρώ), οι ίδιοι σύμφωνα με τη ρύθμιση, αν είχαν κύρια κατοικία για να πάρουν την έκπτωση αυτή θα έπρεπε να είναι μικρότερη από 150 τετραγωνικά μέτρα. Πρόσθετα, στα κριτήρια αυτά προστίθεται και η αξία τυχόν ακίνητης περιουσίας που έχουν στην κατοχή τους. Για να κερδίσουν την έκπτωση η περιουσία του άγαμου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 85.000 ευρώ, τις 150.000 για το ζευγάρι και τις 200.000 για το ζευγάρι που έχει ως δύο παιδιά.

Για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες το κριτήριο αυτό δεν ισχύει. Με την τροπολογία καταργείται η προϋπόθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την απαλλαγή από το φόρο, ενώ ο ΕΝΦΙΑ δεν θα συμψηφίζεται με τυχόν επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες. Επίσης, διευρύνεται η απαλλαγή για τα σεισμόπληκτα κτίσματα των νομών Κεφαλλονιάς, Φθιώτιδας και Φωκίδας και ορίζεται ότι απαλλαγή δικαιούνται οι ιδιοκτήτες και για τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται τα ακίνητα.

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης – «Το φως κέρδισε – Η σκέψη μου με τους πληγέντες στη Θεσσαλία»

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης – «Το φως κέρδισε – Η σκέψη μου με τους πληγέντες στη Θεσσαλία»

Νέα σελίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι ο νέος πρόεδρος του…

Αχτσιόγλου μετά την νίκη Κασσελάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυναμικά παρών – Από αύριο ξεκινάει ένας μεγάλος αγώνας

Αχτσιόγλου μετά την νίκη Κασσελάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυναμικά παρών – Από αύριο ξεκινάει ένας μεγάλος αγώνας

Μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης η Έφη Αχτσιόγλου προχώρησε σε δηλώσεις λίγο μετά την ανακοίνωση…

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων στο 75% – Συγχαρητήρια από Αχτσιόγλου σε Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων στο 75% – Συγχαρητήρια από Αχτσιόγλου σε Κασσελάκη

Καθαρή νίκη του Στέφανου Κασσελάκη. Σε αναμονή δηλώσεων από τους δύο υποψηφίους.