Εκτιμήσεις για γεφύρωση των διαφωνιών Αθήνας – δανειστών

Αν και ακόμη δεν έχουν γεφυρωθεί οι αποστάσεις αναφορικά με το περίγραμμα στο οποίο θα κινηθούν στην Αθήνα οι θεσμοί, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι εμφανώς μικρότερη και μέσα στις επόμενες ώρες, το αργότερο στην αρχή της εβδομάδας, θα έχει εκμηδενιστεί το όποιο χάσμα, γράφει η Deutsche Welle.

589f3c041dc524dc358b462d

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η χθεσινή τετράωρη διαπραγμάτευση των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα μέσα στην επόμενη βδομάδα προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούν εν τω μεταξύ ότι εφόσον οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη, τότε είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη συνεδρίαση του Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ώστε να εγκριθεί και σε πολιτικό επίπεδο από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η χθεσινή πρόοδος είναι κατά τη γερμανική εφημερίδα, προϊόν αμοιβαίων υποχωρήσεων όλων των πλευρών ώστε να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση, με τους μεν δανειστές να υποχωρούν κατά πως φαίνεται τόσο ως προς τα μέτρα που θα νομοθετηθούν, αποδεχόμενοι στην ουσία να νομοθετηθεί ένα μέρος τώρα και ένα μετά το 2018, όσο και στο συνολικό ποσό των μέτρων, τη δε Αθήνα να συζητάει ίσως τη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, τα οποία όμως δεν θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που η Ελλάδα διασφαλίσει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018.

Κυβερνητικές πηγές πάντως αναγνώριζαν ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, αμέσως μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες ότι στη συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση και πράγματι σημειώθηκε πρόοδος. Ωστόσο καθιστούσαν σαφές ότι οι απαιτήσεις που εγείρει το ΔΝΤ παραμένουν παράλογες και ως εκ τούτου δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις για συνεχεία της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως, μιλώντας σήμερα Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «όσο και αν το απεύχονται η αξιολόγηση θα κλείσει και θα κλείσει θετικά. Χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και σε θέματα που αφορούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ενδεικτική πάντως της προόδου που φαίνεται να έχει σημειωθεί είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης». «Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup», κατέληγε.

Λέσβος: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο πεζούς σε τροχαίο – Χωρίς τις αισθήσεις της γυναίκα

troxaio me egataleipsi

Λέσβος: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο πεζούς σε τροχαίο – Χωρίς τις αισθήσεις της γυναίκα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες…

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

pregnant g076b366fe 1920 768

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει της μη μισθωτές εργαζόμενες μητέρες ως δεύτερης κατηγορίας, φθηνές, αναλώσιμες και χωρίς…

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

9 12

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

Νεκρός ένας 21χρονος, σοβαρά τραυματισμένος ένας 23χρονος