Newsroom

Newsroom

Εκθετος ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ από τα πρώην μέλη του Δ.Σ.

-ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ Η ΜΟΝΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΠΟΥ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΣΕ ΑΝΕΝΕΡΓΗ Εκθετο άφησαν τα πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ…

vouli

-ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ Η ΜΟΝΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΠΟΥ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΣΕ ΑΝΕΝΕΡΓΗ
Εκθετο άφησαν τα πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ (καθαιρέθηκαν με τροπολογία του Ευάγγ. Βενιζέλου, η οποία ψηφίζεται σήμερα) τον πρόεδρο Α. Γεωργίου, για την περιθωριοποίησή τους από τα καθήκοντά τους, τα οποία ορίζονται βάσει νόμου.
Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός, κατά τη χθεσινή ακρόασή τους από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ότι με τις προαναφερόμενες αιτιάσεις συντάχτηκαν και οι επιστήμονες, που χαρακτήρισαν εν πολλοίς ορθούς τους χειρισμούς του κ. Γεωργίου ως προς την αύξηση του ελλείμματος.

Η θέση των περισσότερων από τα έξι μέλη που παρέστησαν στην πολύωρη συνεδρίαση ήταν κοινή. Οτι ο επικεφαλής δηλαδή της ΕΛΣΤΑΤ είχε μετατρέψει την Ανεξάρτητη Αρχή σε αρχή ενός ανδρός. Και προς επίρρωσιν των επιχειρημάτων τους ανέφεραν ότι το Δ.Σ., επί της ουσίας, έμεινε ανενεργό και δεν συνεδρίασε ποτέ, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά τους, ενώ ότι ο κ. Γεωργίου δεν τους επέτρεπε να ασχοληθούν με τον προσδιορισμό του ελλείμματος αλλά και τη διεξαγωγή της απογραφής.

Στο πνεύμα αυτό ο Ν. Λογοθέτης είπε ότι «ο κ. Γεωργίου αρνήθηκε οποιαδήποτε συνάντηση μαζί του» και πρόσθεσε πως ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ τού απαγόρευε να εμπλακεί στο ζήτημα του ελλείμματος. Ο Αν. Φιλίππου υποστήριξε πως η μη σύγκληση του Δ.Σ. δεν ήταν τυχαία, αλλά γινόταν διότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ήθελε να το καταργήσει.

Η Στ. Μπαλφούσια επέμεινε πως κάποιες από τις αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής έπρεπε να παραμείνουν στις ευθύνες του συλλογικού οργάνου, σημειώνοντας παράλληλα ότι τις παρατηρήσεις της αυτές τις είχε υποβάλει γραπτώς στον τότε υπουργό Οικονομικών (Γ. Παπακωσταντίνου). Αιχμηρότατη ήταν και η Ζωή Γεωργαντά, που κατήγγειλε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Γεωργίου κατά την απουσία του στο εξωτερικό είχε απαγορεύσει στα μέλη του Δ.Σ., όχι μόνο να εκτελούν τα καθήκοντά τους, αλλά και να πλησιάζουν τα γραφεία της Αρχής. Η ίδια υποστήριξε εξάλλου ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι άκυρες, διότι θα έπρεπε να λαμβάνονται κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.

Μαζί της συμφώνησε και ο Κ. Σκορδάς, που παρατήρησε ότι οι αποφάσεις για την αναθεώρηση του ελλείμματος δεν πέρασαν από το Δ.Σ., παρά τις αντίθετες προβλέψεις του νόμου.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος και κατά πόσο αυτό ήταν ορθό, τα μέλη της επιτροπής διχάστηκαν.

Οι Γ. Συμιγιάνννης, Στέλλα Μπαλφούσια και Αν. Φιλίππου συνέκλιναν υπέρ των χειρισμών του προέδρου της Αρχής, προτάσσοντας ως πυρήνα της επιχειρηματολογίας τους τη συγκατάθεση της Eurostat στους χειρισμούς του κ. Γεωργίου.

Στην άλλη πλευρά, οι Ν. Λογοθέτης, Ζωή Γεωργαντά και Κ. Σκορδάς επανέλαβαν ότι ο κ. Γεωργίου έπραξε αυθαίρετα εντάσσοντας στον υπολογισμό του ελλείμματος και τις ΔΕΚΟ και αντέτειναν ότι ο κώδικας ορθής πρακτικής, που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Αρχής, ήταν ένα εφεύρημα για να υπερασπιστεί τις θέσεις του.

Τις τοποθετήσεις των πρώην μελών επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, αποδίδοντας το ένα στο άλλο ευθύνες για «μαγείρεμα» του ελλείμματος και του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό δεν έλειψαν και οι φραστικές επιθέσεις κατά των ειδικών από βουλευτές.

Ετσι, η πρωτοβουλία του Αν. Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ) να ζητήσει από τη Ζωή Γεωργαντά να επαληθεύσει εάν λάμβανε χωρίς να το δικαιούται επιδόματα, αλλά και ο ισχυρισμός του πως η διατριβή της ήταν αντιγραφή από άλλη σχετική έκθεση του ΟΗΕ, προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση βουλευτών της Ν.Δ. (Γ. Τράγακης, Μ. Κεφαλογιάννης), αλλά και του Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ), που τον μέμφθηκαν για χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Απάντηση στη Ν.Δ. με εξεταστική
Το γάντι που πέταξε από τη Θεσσαλονίκη ο Αντ. Σαμαράς για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο σήκωσε χθες το βράδυ το ΠΑΣΟΚ, έπειτα από «εντολή» του ίδιου του πρωθυπουργού.
Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα κατά την έναρξη της κυβερνητικής επιτροπής ζητώντας από το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προετοιμαστούν οι βουλευτές, καθώς όπως είπε εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.

Ετσι, αργά το απόγευμα ο Β. Εξάρχος ανακοίνωσε την απόφαση να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας (και ειδικά των στατιστικών στοιχείων) για όλη την τελευταία δεκαετία.
http://www.enet.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…