Έκθετη η Μενδώνη – Δήλος χωρίς… «Λεβέντες»

Με μια λιτή και αμήχανη ανακοίνωση χτες βράδυ το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι ανακαλείται η δωρεά του Ιδρύματος International Foundation for Greece για την Δήλο. 

μενδωνη 0 2

Η καυστική ανακοίνωση από την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο Υπουργείο Πολιτισμού:

Για να μην καταλάβει κανείς ότι η Υπουργός πιάστηκε -για δεύτερη φορά- να έχει εμπλέξει το Υπουργείο Πολιτισμού σε μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης!

Από 2/1 έχει γίνει γνωστό στη Θεσσαλονίκη ότι υπήρξε βιασμός 24χρονης σε σουίτα ακριβού ξενοδοχείου από γόνους επιχειρηματικών οικογενειών. Το International Foundation for Greece έχει στη διοίκησή του τους Βασίλη και Ευαγόρα Λεβέντη.

Στις 17/1 η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε τη σχέση των καταγγελλόμενων ως θυτών στην υπόθεση του βιασμού με τη δωρεά του Ιδρύματος στη Δήλο, με το κείμενο Μουσεία, δωρητές… λεβέντες και μερικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα ή πώς να ξεπλύνετε τους χορηγούς σαςαπαιτώντας να ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση που ενέκρινε την δωρεά.

Χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και λιγοστά ΜΜΕ ανάδειξαν το ίδιο θέμα, μετά την αποκάλυψη της Ενωτικής.

Μέσα σε μια μέρα, το Υπουργείο Πολιτισμού υποχρεώθηκε να ανακοινώσει την ανάκληση της υπουργικής απόφασης Μενδώνη «Έγκριση εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Αρχαιολογικού Χώρου Δήλου και Μελέτης για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, με δαπάνη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «International Foundation for Greece», προς το σκοπό δωρεάς της προς το Ελληνικό Δημόσιο».

Στην λιτή ανακοίνωση δεν υπάρχει, ασφαλώς, καμιά διευκρίνιση γιατί το Υπουργείο ανέβασε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ την απόφαση της αποδοχής της χορηγίας στις 5/1 – μετά δηλαδή από την προσαγωγή του ενός εκ των αδελφών Λεβέντη και συνιδρυτών του Ιδρύματος IFG στην Ασφάλεια για την υπόθεση του βιασμού και την διαρροή του ονόματός του. Ούτε βέβαια γιατί δεν «διαφήμισε» την δωρεά όπως συνηθίζει να κάνει. Ούτε για την περίεργη διαδρομή του εγγράφου (παραμονή Χριστουγέννων, παραμονή Πρωτοχρονιάς, παραμονή των Φώτων, λες και κάποιος ήθελε να μην μαθευτεί, γιατί ποιος κοιτάζει ΦΕΚ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και Διαύγεια την παραμονή των Φώτων;) Ούτε, βέβαια, μπαίνει στον κόπο το ΥΠΠΟ να αιτιολογήσει την απόφασή του για ανάκληση αποδοχής της χορηγίας. Ίσως για να πέσει στα μαλακά η, επί της ουσίας, ομολογία της ενοχής του…     

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "谷 Αρχική ದ diaygeagovgr/decion/vew/9745304-TA Εισάγετε κείμενο για αναζήτηση αποφάσεων... Πράξης Σύνθετη αναζήτηση... 用 Q νέργειες Υποβολή θΠληροφορίες αναζήτησης... ΑÎA Κατάσταση 9TIZ4653N4-ZTA Αναρτηθείσα Ημερομηνία ανάρτησης Τελευταία τροποποίηση Ηλεκτρονικό αρχείο ÎÎÎ 3:09:59 λήψηαρχείου Θέμα ç Προβολή αρχείου ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θεματικές κατηγορίες πρωτοκόλλου ΔΗΜΟΣΙΑΔΙΟΙΚΗΣΗ Ημερομηνία έκδοσης Φορέας εκπόνησης Στρατηγικού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αρχαιολογικού Δήλου Μελέτης για την ανέγερση του ΝέουΑρχαιολογικού του Κοινωφελούς oundation Greece" προςτ σκοπό δωρεάς της προς Οργανωτικές Μονάδες Υπογράφοντες 24/12/2021 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΠΟΛΠΙΣΜΟΥΚΑΙΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΕΝΔΩΝΗΛΙΝΑ"

Αφού λοιπόν το ΥΠΠΟA παραδέχεται ουσιαστικά ότι τα μέλη της Διοίκησης του συγκεκριμένου Ιδρύματος είναι οι εμπλεκόμενοι στον βιασμό, για ποιο λόγο δεν ακύρωσε την δωρεά μόλις το έμαθε; Από τις 4/1 μέχρι χτες μεσολάβησαν 15 μέρες! Γιατί έπρεπε να βουήξει ο τόπος για τη δωρεά; Περίμενε ότι δεν θα το πάρει κανείς χαμπάρι; Το θεωρεί φυσιολογικό να συνεργάζεται με βιαστές; Περίμενε ότι δεν θα βρεθούν στοιχεία; Ότι θα φροντίσει η επιχειρηματική οικογένεια να «κλείσει στόματα» για να θαφτεί η υπόθεση; Πιστεύουμε πως ναι. Πως αν δεν είχε αποκαλυφθεί η δωρεά, η Υπουργός απλώς θα άφηνε τον χρόνο να κυλήσει…

Όμως η «αποτελεσματική» κυρία Μενδώνη δεν είναι πάντα αποτελεσματική στο να κρύβει τις πομπές της. Όπως και τότε που αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο Λιγνάδης είναι ένας «επικίνδυνος άνθρωπος». 

Η συγκεκριμένη υπόθεση, όμως, είναι η κορυφή του παγόβουνου σε μια εκτεταμένη κατάσταση διάβρωσης και σήψης, όπου, μεταξύ άλλων, κάποιοι αντιλαμβάνονται τον μνημειακό πλούτο της χώρας ως πεδίο κερδοφορίας ή προσωπικής προβολής και ανέλιξης ή ως φόντο αλλότριων δράσεων και την «χορηγία» ως εργαλείο ξεπλύματος βρώμικων υποθέσεων και προσώπων.

Είναι ενδεικτικό πως, την ίδια μέρα (18/1) που το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την ανάκληση της αποδοχής της χορηγίας του Ιδρύματος IFG για τη Δήλο, με άλλο δελτίο τύπου του ανακοίνωσε τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων επί των αρχιτεκτονικών, στατικών και ηλεκρομηχανολογικών προμελετών, της μουσειογραφικής προμελέτης και της τροποποίησης του κτηριολογικού προγράμματος του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, στην Ηετιώνεια Ακτή του Πειραιά, μελετών που έγιναν αυτή τη φορά με την «χορηγία» του Ιδρύματος Λασκαρίδη, του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη που, όχι μόνο ενέχεται σε υπόθεση παράνομης ανέλκυσης αρχαιοτήτων που ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές, αλλά και είχε ευθαρσώς δηλώσει πέρυσι πόσο… «χεσμένο» έχουν τον Πρωθυπουργό οι εφοπλιστές! (αναλυτικότερα και για αυτήν της υπόθεση στο κείμενο Μουσεία, δωρητές… λεβέντες και μερικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα ή πώς να ξεπλύνετε τους χορηγούς σας).   

Δύσοσμες υποθέσεις, σκανδαλώδης διαπλοκή με πάσης φύσης επιχειρηματικά συμφέροντα, ιστορίες συγκάλυψης και κρυφές ατζέντες, ιδιώτες και ευαγή ιδρύματα παντού, πάρτι «χορηγών» για ίδιον όφελος, με ανταλλάγματα και αντικαταβολή. Όχι. Η ντροπιαστική αυτή εικόνα δεν ταιριάζει στον πολιτισμό και στους ανθρώπους που τον υπηρετούν. Δεν αξίζει στα μνημεία και τα μουσεία μας.

Δε θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε την πολιτιστική κληρονομιά ως ένα δημόσιο αγαθό για όλους, κόντρα στην πολιτική της εκχώρησης, της συναλλαγής και του συναγελασμού με τον εσμό των δήθεν ευυπόληπτων «ενδιαφερόμενων», πολιτική που προωθεί με νύχια και δόντια η κυβέρνηση της ΝΔ και η υπουργός Λίνα Μενδώνη.

Δύναμη και κουράγιο στην 24χρονη Γεωργία που με το θάρρος της να καταγγείλει τα όσα της συνέβησαν, άνοιξε το κουβάρι των αποκαλύψεων για τα κυκλώματα της «ευυπόληπτης κοινωνίας». Θα είμαστε μαζί της μέχρι την καταδίκη των δραστών. 

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ