ΔΧ

Δημήτρης Χατζηνικόλας

Έκθετη η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Λευκορωσικό θρίλερ

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πως μπήκαν όλοι αυτοί εντός της χώρας και πως επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο και κυρίως πως δεν πήρε κανείς χαμπάρι στην ΕΥΠ από τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν ήταν μια καλοστημένη επιχείρηση από πλευράς των Λευκορωσικών αρχών η οποία δεν μπορεί παρά να οργανώθηκε και να σχεδιάστηκε εδώ και πολύ καιρό

5268382 2

Αυστηρές και ξεκάθαρες συνέπειες στη Λευκορωσία για την αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της Rynair ζητά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά δεν εξηγεί πως στήθηκε και οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση (που σήκωσε ακόμη και Λευκορωσικό MIG29) κάτω από τη μύτη των ελληνικών αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιών οι οποίες δεν κατάφεραν να την αποτρέψουν εκθέτοντας τη χώρα μας και φυσικά εκθέτοντας σε άμεσο κίνδυνο και τους 171 πολίτες από 12 χώρες -ανάμεσά τους και 11 Έλληνες που επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Η όλη υπόθεση βρωμάει επικίνδυνα. Ο μπλόκερ Roman Protasevich δεν είναι ένας απλός αντιφρονούντας δημοσιογράφος όπως γράφουν τα Ελληνικά ΜΜΕ. Είναι φιλοναζιστής, αντικομουνιστής και πρόσωπο κλειδί στην πολύχρωμη επανάσταση στη Λευκορωσία το 2020 σύμφωνα με το δίκτυο Nexta που είναι η φωνή της αντιπολίτευσης στη χώρα. Ο Protasevich συμμετείχε σε διαδηλώσεις των Μαϊντάν στο Κίεβο το 2013/2014, όπως δείχνει η φωτογραφία στο Facebook, όπου, ντυμένος με σημαία του λαϊκού κράτους της Λευκορωσίας, συμμετέχει στην καταστροφή αγάλματος του Λένιν.

1 7

Το 2012, είχε τεθεί υπό κράτηση λόγω της δραστηριότητάς του στα κοινωνικά δίκτυα ενώ ήταν δημοσιογράφος του Euroradio, το οποίο χρηματοδοτείται από την Πολωνία και τη Λιθουανία, καθώς και του Radio Liberty. Μέχρι εδώ καλά διότι έχει κάθε δικαίωμα να τάσσεται κατά της κυβέρνησης στη χώρα του και ουδείς έχει δικαίωμα να τον λογοκρίνει πολλώ δε μάλλον να τον φυλακίζει.

Αλλά από εδώ και πέρα η κατάσταση ξεφεύγει. Ο μπλόκερ έχει διασυνδέσεις με το εθνικιστικό, αντικομμουνιστικό και αντι-Lukashenko «Νέο Μέτωπο» που ιδρύθηκε το 1997, και το οποίο είναι επίσημα καταχωρημένο στην Τσεχική Δημοκρατία. Το Μέτωπο Νεολαίας ενθαρρύνει τα μέλη του να κάνουν στρατιωτική εκπαίδευση και το 2015 εγκαινιάστηκε ένας αθλητικός και πατριωτικός σύλλογος του Youth Front που ονομάζεται “Warrior”,2 ο οποίος προπονεί τα μέλη του με αεροβόλα όπλα, σύμφωνα με μια έκθεση του Radio Liberty (Radio Svaboda).

Έχει νεοναζιστικό και αντικομμουνιστικό υπόβαθρο. Είναι υποστηρικτής του Αποσπάσματος «Pahonia Detachment4», μιας λευκορωσικής πολιτοφυλακής που πολέμησε στο πλευρό του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας μετά το Μαϊντάν5.

2 6

Η ομάδα στο Twitter6 περιγράφει τον εαυτό της ως «μη κυβερνητική οργάνωση που βοηθά τους λευκορώσους εθελοντές στην Ουκρανία».

Στις 10 Μαρτίου 2017, ο Protasevich συμμετείχε σε μια διαδήλωση, όπου και πάλι βρισκόταν ακριβώς στη μέση του νεοναζισμού μαύρου μπλοκ. Δημοσίευσε φωτογραφίες φοράντας μπαλακλάβα με το Εθνόσημο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας (1918-1919), καθώς και ένα σακάκι Thor Steinar, ένα εμπορικό σήμα που ευνοείται από τους νεοναζί.

3 2

Μια μέρα αργότερα, εμφανίστηκε μέσα στο μαύρο μπλοκ μιας διαδήλωσης στη Μπρεστ της Λευκορωσίας.

4 3
Σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook, (η οποία έχει πέσει) ο Protasevich μετακόμισε στην Πράγα της Τσεχίας την 1η Δεκεμβρίου 2017. Στις 12 Απριλίου 2018, έφτασε στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Στις 20 Απριλίου 2018, πέταξε μέσω Βρυξελλών στην Ουάσιγκτον. Στις 23 Απριλίου 2018, δημοσίευσε μια φωτογραφία με υπότιτλο «Η πιο σημαντική εβδομάδα στη ζωή μου αρχίζει». Την ίδια μέρα δημοσίευσε μια φωτογραφία του μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δηλώνοντας: «Ποτέ δεν είχα τόσες σημαντικές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις στη ζωή μου. Κουρασμένος αλλά πολύ ευχαριστημένος». Στην Ουάσιγκτον συναντήθηκε με τον ουκρανο-αμερικανικό Gleb Zhavoronkov γνωστό για τη δράση του στην Ουκρανία. Ο ίδιος ζει αυτοεξόριστος από το 2019 στη Λιθουανία, η οποία είχε απορρίψει αίτημα έκδοσης του στις λευκορωσικές Αρχές.

Το Ελληνικό θρίλερ και οι κυβερνητικές ευθύνες

Πίσω στην Αθήνα ο δημοσιογράφος ήρθε προκειμένου να καλύψει τη συμμετοχή της Σβετλάνα Τσιχανούσκαγια, πρώην υποψήφιας για τη λευκορωσική προεδρία και ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, στις εργασίες του «Φόρουμ των Δελφών».

Δήλωσε μέλος της αντιπροσωπείας της Τσιχανούσκγια, ενώ έμεινε στη χώρα μας λίγες ημέρες παραπάνω για να κάνει διακοπές. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίστηκε. Το περίεργο και συνάμα απαράδεκτο είναι ότι σύμφωνα με επιβαίνοντας στο αεροπλάνο βρισκόταν και Λευκορώσοι πράκτορες οι οποίοι ανάγκασαν το πλήρωμα της Ryanair να γυρίσει την πτήση στο Μινσκ, λίγα λεπτά πριν αυτό εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, με πρόσχημα τρομοκρατικό κίνδυνο.

Εδώ τα ερωτήματα είναι αμείλικτα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πως μπήκαν όλοι αυτοί εντός της χώρας και πως επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο και κυρίως πως δεν πήρε κανείς χαμπάρι στην ΕΥΠ από τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν ήταν μια καλοστημένη επιχείρηση από πλευράς των Λευκορωσικών αρχών η οποία δεν μπορεί παρά να οργανώθηκε και να σχεδιάστηκε εδώ και πολύ καιρό. Ακόμη και κάποιοι εκτός χώρας να θυσίασαν τον μπλόκερ και δημοσιογράφο προκειμένου να ανοίξουν νέο κύκλο αστάθειας στη Λευκορωσία το ρώτημα είναι αν το γνώριζε η Αθήνα γιατί δεν το απέτρεψε ή γιατί έμπλεξε στη χώρα μας σε ένα γεωστρατηγικό θρίλερ λίγες μάλιστα ώρες πριν την επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα.

Φωτογραφίες και πληροφορίες από το foiaresearch.net 

Πηγή: Documento

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…