Newsroom

Newsroom

Έκθεση του φωτογράφου της Κουβανικής Επανάστασης

Ο Κουβανός φωτογράφος Αλμπέρτο Κόρντα ήταν μια μοναδική περίπτωση. Σε μία πρώτη φάση στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ήταν προσωπικότητα της μόδας στην Αβάνα.

κορντα

Την εποχή της Κουβανικής Επανάστασης, το 1959, έγινε για δέκα χρόνια ο χρονικογράφος του καστροϊσμού και δημιούργησε το εικονικό πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα, το οποίο κρέμασαν στο δωμάτιό τους πάρα πολλοί νέοι σε όλο τον κόσμο.

Το 1968, το καθεστώς έκλεισε το στούντιό του. Αλλά δεν απαρνήθηκε την Επανάσταση. Κατέφυγε στην υποβρύχια φωτογραφία. Πέθανε στο Παρίσι το 2001, σε ηλικία 72 ετών. Ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος παρέστη στην κηδεία του στην Αβάνα, ρώτησε: “Πώς πέθανε αλήθεια;” Από καρδιακή προσβολή, στον ύπνο του, σε δωμάτιο ξενοδοχείου” του είπαν. “Αυτός είναι ο Κόρντα” ήταν η απάντηση του Κάστρο,σύμφωνα με τη Le Monde.

ad156354 faa8 4b42 80de 4db669607dc2

Έκθεση στο Κιότο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας- Kyotographie- που διεξάγεται κάθε χρόνο για τέσσερις εβδομάδες την άνοιξη στην πόλη της Ιαπωνίας είναι αφιερωμένη στα πορτρέτα γυναικών του Αλμπέρντο Κόρντα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες μόδας της δεκαετίας του 1950 και τα θρυλικά πορτρέτα των γυναικών επαναστατριών της δεκαετίας του 1960. Οι γυναίκες του Κόρντα αποτελούν πρότυπα ιδεώδους ομορφιάς, αισθησιασμού και ζωτικότητας που βρίσκονταν πάντα στο προσκήνιο της εποχής.

7fbd9483 35eb 4892 9ebd 842585a8409b

Η επιτυχία του Κόρντα ήταν ότι από τη γυναίκα-αντικείμενο έκανε τη γυναίκα-υποκείμενο. Ενδιαφέρεται περισσότερο για την προσωπικότητά της παρά για τα ρούχα. Την οδήγησε έξω από το στούντιο για να επιβάλει τη ζωτικότητά της στον δημόσιο χώρο.

Η έκθεση με τίτλο “About Her” εντάσσεται σε τριλογία μαζί με άλλα δύο αφιερώματα στην Κούβα με τίτλο “Αbout Me” και “Αbout Them”, το πρώτο στον φωτογράφο Ρενέ Πένια και το δεύτερο στον Αλεχάντρο Γκονζάλες.

0913bdd6 1139 4531 8ecf 70cd72306c60

Η επιμελήτρια της τριλογίας Κρίστινα Βίβες αναφέρει ότι ο Αλμπέρτο Κόρντα είναι ένας από τους καλύτερους αντιπροσώπους της ιστορικής μετάβασης στην Κούβα και ότι η έκθεση δεν προβάλλει τα πορτρέτα ηγετών και τις φωτογραφίες πολιτικών γεγονότων του καλλιτέχνη, αλλά τις εικόνες όμορφων γυναικών.

“Οι γυναίκες του Κόρντα εξελίσσονται από τη μποέμικη ζωή της Αβάνας τη δεκαετία του 1950 στην ομορφιά που περιγράφει ο καλλιτέχνης ως «νέου τύπου» – την οποία ανακαλύπτει στις φωτογραφίες των γυναικών της πολιτοφυλακής που συμμετείχαν στις πολιτικές συγκεντρώσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1960”τονίζει.

Ο Αλμπέρτο Κόρντα κατέγραψε, όπως κανένας άλλος την αισθητική της Επανάστασης χωρίς να το συνειδητοποιεί.

e2b2b6cc 05e0 4a1c b770 dc46f97a4533

Ο αισθησιασμός, η νεότητα και η φρεσκάδα εμφανίστηκαν από τον καλλιτέχνη ως κοινά χαρακτηριστικά στις φωτογραφίες των γυναικών και της Επανάστασης. Αλλά οι ιστορικές διαδικασίες αλλάζουν τη φύση τους και επίσης τις γερνούν, εκτιμά η Κριστίνα Βίβες.

 

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο