Έκθεση στο Μετρό Συντάγματος από χειροτέχνες – καλλιτέχνες

Μία ξεχωριστή έκθεση διοργανώνεται από τις 15 Μαΐου στο Μετρό Συντάγματος με πρωτοβουλία του συλλόγου «Αθηνά Εργάνη» (Εικαστικοί Καλλιτέχνες - Χειροτέχνες) που θα γεμίσει τον χώρο με εικαστικές δημιουργίες, χειροποίητα κοσμήματα και παραδοσιακά προϊόντα. 

χειροτεχνες2

Οι χειροτέχνες – καλλιτέχνες δρόμου έδωσαν το προηγούμενο διάστημα έναν μεγάλο αγώνα για να παραμείνουν στο ιστορικό κέντρο παρά τις προσπάθειες απομάκρυνσης τους. Ο σύλλογος Αθηνά Εργάνη επιχειρεί αυτή τη στιγμή με εξωστρεφείς δράσεις να αναδείξει την τέχνη και τις δημιουργίες που βασίζονται στις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Η έκθεση βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και της Περιφέρειας, ωστόσο είναι αυτοοργανωμένη και δεν έχει χρηματοδοτηθεί από κάποιον επίσημο φορέα. 

Καλλιτέχνες, όχι έμποροι

«Στις εμπορικές εκθέσεις οι καλλιτέχνες βιώνουν συνήθως μεγάλη εκμετάλλευση και το κόστος συμμετοχής είναι δυσβάσταχτο. Σε αυτή την περίπτωση αποφασίσαμε να κινηθούμε μόνοι μας, διεκδικήσαμε τον χώρο και καταφέραμε να διοργανώσουμε αυτήν την έκθεση στο Σύνταγμα, τον πιο πολυσύχναστο σταθμό της χώρας. Θα συμμετέχουν 30 ΚΟΙΝΣΕΠ, καλλιτέχνες και μικροί παραγωγοί αγροτοδιατροφής. Ο σκοπός μας είναι να αναδείξουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο μέσα από την αγροτική παραγωγή και τη δημιουργία καλλιτεχνικού αντικειμένου. Στο μέλλον, έχουμε σκοπό να διοργανώσουμε και άλλες δράσεις και να δημιουργήσουμε εκθέσεις πρότυπο που δεν προσδοκούν στο κέρδος αλλά στην ανάδειξη του πραγματικού ανθρώπινου παράγοντα», επισημαίνει στο koutipandoras.gr η ζωγράφος και δραστήριο μέλος του συλλόγου Μαριάννα Αρετάκη. 

Οι διοργανωτές σκοπεύουν να καλέσουν ανθρώπους από την επαρχία και από το εξωτερικό στις επόμενες δράσεις τους. Τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν να προτάξουν έρχονται σε αρμονική σύνδεση με την καλλιτεχνική δημιουργία. «Οι καλλιτέχνες πρέπει να βρίσκονται και να εργάζονται σε ανθρώπινο περιβάλλον και όχι να στοιβάζονται όλοι μαζί σε μικρούς διαδρόμους και περίπτερα. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε μία μεγάλη εμπορική έκθεση για να ξεζουμίζει τον κόσμο. Η πολιτεία οφείλει να σεβαστεί τους χειροτέχνες».  

Ο φυσικός τους χώρος μπορεί να βρίσκεται στον δρόμο, ωστόσο χρειάζονται εργαστήρια και υποδομές για να μπορέσουν να δημιουργήσουν. «Ο εξωτερικός χώρος δεν είναι εργαστήριο, ούτε είναι κατάλληλος για κάθε μέρα. Θέλουμε να υπάρχει μία καλλιτεχνική αγορά στον δρόμο, αλλά είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν και καλλιτεχνικοί χώροι, στεγασμένα κτίρια για να πραγματοποιούνται σεμινάρια, μαθήματα και εκδηλώσεις. Ένας καλλιτέχνης δεν είναι ούτε έμπορος, ούτε οικοτέχνης, ούτε ελεύθερος επαγγελματίας. Πρέπει να υπάρξουν μέσα στην πόλη μικροί «ναοί τέχνης» όπου νέοι ή ακόμη και ηλικιωμένοι να βρίσκουν στέγη, ιδέες και υλικά».

Δεν κατάφεραν να μας διώξουν

Το κέντρο της Αθήνας και τα προβλήματα του βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Οι χειροτέχνες βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα υπό διωγμό, κατόρθωσαν όμως να παραμείνουν συσπειρωμένοι και να συντάξουν ένα διεκδικητικό πλαίσιο για την παραμονή τους στον πεζόδρομο του Θησείου. «Υπάρχει ασχήμια και τεχνητή αδιαφορία στο κέντρο. Δεν μπορούν όμως να φορτώνονται οι χειροτέχνες όλα τα προβλήματα. Με τους αγώνες μας το τελευταίο διάστημα καταφέραμε να μην κυνηγάνε τον κόσμο από τους πάγκους και αυτή τη στιγμή έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και αναμένουμε τις εκλογές για να δράσουμε. Δεν υπήρξαν ποτέ κανόνες, η κατάσταση άλλαξε με την οικονομική κρίση και είναι δύσκολο να μπει μία τάξη. Πρέπει να υπάρξει όμως και πολιτική βούληση γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει κανένας να πάρει την ευθύνη. Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι έχουν δηλώσει ότι έχουν διάθεση να βρουν μία λύση, αλλά δυστυχώς όλοι έτσι λένε πριν από τις εκλογές. Επομένως βρισκόμαστε σε αναμονή». 

INFO: 

Μετρό Συντάγματος

15-18 Μαΐου

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…