Έκθεση Pega: Το χρονικό του ελληνικού Watergate, ο Μητσοτάκης και οι αποκαλύψεις του Documento

Καθώς οι αποκαλύψεις του Documento συνεχίζουν να προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, το προσχέδιο της έκθεσης της PEGA, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του documentonews.gr, αποδεικνύει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιέλθει σε δυσμένεια.

Η έκθεση βασίζεται στις ανοιχτές πηγές και κυρίως στην εγχώρια δημοσιογραφική έρευνα, που για αρκετό καιρό είχε στοχοποιηθεί και λοιδορηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα φίλα προσκείμενα σε αυτή ΜΜΕ,  ενώ περίοπτη θέση καταλαμβάνει η αποκάλυψη του Documento με τη λίστα των 33 προσώπων που τελούσαν υπό παρακολούθηση από το Μαξίμου.

Οι αποκαλύψεις του Documento στην έκθεση της Pega

H έκθεση τοποθετεί ιδιαίτερα ψηλά την αποκαλυπτική έρευνα του Documento. Xαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «οι αποκαλύψεις της λίστας είναι ανατριχιαστικές όχι απλώς επειδή πρόκειται για υψηλόβαθμα ονόματα, αλλά διότι υπονοείται πως η κατάχρηση του κατασκοπευτικού λογισμικού είναι συστηματική, σε μεγάλη κλίμακα και μέρος μιας πολιτικής στρατηγικής». Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως τα 33 ονόματα βρίσκονται σε κεντρική θέση τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του κειμένου.

Τα κεφάλαια της έκθεσης 

Η έκθεση συντάχθηκε και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου τη Τρίτη από την Ολλανδή εισηγήτρια της επιτροπής PEGA και μέλος του Renew Europe Σόφι ιντ Βέλντ, η οποία έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως εναντίον των πρακτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καλώντας μάλιστα την Europol να παρέμβει.

Στην εισαγωγή της έκθεσης των 159 σελίδων, η οποία πλην της Ελλάδας καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί σε Κύπρο, Ισπανία, Πολωνία και Ουγγαρία, αναφέρεται η Intellexa που εμπορεύεται το Predator και έχει παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία, Γαλλία και Ουγγαρία, ενώ «ο CEO της έχει μαλτέζικο διαβατήριο».

Όσον αφορά την Ελλάδα, η Pega αφιερώνει 17 σελίδες, ξεκινώντας με την περιγραφή της υπόθεσης και συνεχίζοντας με εκτενή αναφορά στην αποκαλυπτική έρευνα του Documento για τις υποκλοπές. Τα κεφάλαια εν πολλοίς χωρίζονται με την αγορά του λογισμικού, στον ανιψιό του Μητσοτάκη Γρηγόρη Δημητριάδη, στον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο, στον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, στην Intellexa, στην Krikel και το ΚΕΤΥΑΚ, στο νομικό πλαίσιο, στην έκθεση της ΕΑΔ, στη δράση της ΑΔΑΕ και του προέδρου της Χρήστου Ράμμου, στην εξεταστική επιτροπή της ελληνικής βουλής, στον Θανάση Κουκάκη, στο Νίκο Ανδρουλάκη, στον Σταύρο Μαλιχούδη, στον Χρήστο Σπίρτζη, στον Τάσο Τέλλογλου, Ελίζα Τριανταφύλλου και Θοδωρή Χονδρόγιαννο, κλείνοντας με την έρευνα του Documento.

Τι αναφέρει η Pega για την Ελλάδα

Η έκθεση της Pega περιγράφει η αλληλουχία των γεγονότων που αφορούν το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ τονίζονται οι… διαβολικές συμπτώσεις μεταξύ των παρακολουθήσεων από το Predator και την ΕΥΠ. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο διάγγελμα των τζιτζικιών του Μητσοτάκη και υπογραμμίζεται πως η υπηρεσία πληροφοριών είναι υπό την εποπτεία του από το 2019.

Αυτή είναι η επιστολή Τσίπρα σε Ράμμο που αναφέρει ονόματα – Κατέρρευσαν τα ψέμματα Μητσοτάκη (photo)

Αυτή είναι η επιστολή Τσίπρα σε Ράμμο που αναφέρει ονόματα – Κατέρρευσαν τα ψέμματα Μητσοτάκη (photo)

Στο αίτημα συμπεριλαμβάνονται τόσο τα ονόματα όσο και τα κινητά τους τηλέφωνα, γεγονός που αποδεικνύει…

Επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης κατέστησε τον Μητσοτάκη ο Τσίπρας: «Έρχεται η κάθαρση»

Επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης κατέστησε τον Μητσοτάκη ο Τσίπρας: «Έρχεται η κάθαρση»

Ξεκαθάρισε ότι ο πολιτικός του αντίπαλος δεν είναι βλαξ -όπως επέλεξε να παρουσιάζεται- αλλά ένοχος…