Καταπέλτης η έκθεση της Κομισιόν που… περίμενε ο Μητσοτάκης

«Οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων συνεχίζονται, αδιαφάνεια στη λίστα Πέτσα»

ΕΚ κομισιον

«Είμαστε μια πολύ δυναμική και πολύ ζωντανή δημοκρατία και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η ελευθερία του Τύπου είναι η πραγματικότητα εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα» δήλωνε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως περιμένει και θα δει «με μεγάλη προσοχή» την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου. Η έκθεση, λοιπόν, βγήκε και είναι καταπέλτης για τη «δυναμική και πολύ ζωντανή δημοκρατία» που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης.

Στην έκθεση επισημαίνεται χωρίς περιστροφές ότι «οι επιθέσεις και οι απειλές κατά δημοσιογράφων συνεχίζονται», ενώ υπογραμμίζεται πως έχουν κατατεθεί 16 αναφορές στη σχετική πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που αφορούσαν «την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων». Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, πρόκειται για επιθέσεις έως απειλές ή αυθαίρετη κράτηση.

Στηλιτεύεται δε το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση ή παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα, στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται οι παρατηρήσεις της MFRR (συνομοσπονδία επτά διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων) για το έλλειμμα ελευθερίας στη λειτουργία των Μέσων στην Ελλάδα εξαιτίας των SLAPPs κατά «ΜΜΕ και δημοσιογράφων που στέκονται κριτικά έναντι της κυβέρνησης και αποκαλύπτουν υποθέσεις διαφθοράς».

«Τέτοιες νομικές απειλές μπορεί να οδηγήσουν σε αυτολογοκρισία και να θέτουν πρόσθετο οικονομικό κίνδυνο για τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους που ήδη δεν διαθέτουν πόρους» σημειώνεται στην έκθεση, ενώ νωρίτερα έχει γίνει ξεκάθαρη αναφορά στην περίπτωση της κρατικής παρακολούθησης των δημοσιογράφων, Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση παρατίθενται τα εξής: «Αναφέρθηκε ότι ένας Έλληνας δημοσιογράφος έχει γίνει στόχος λογισμικού παρακολούθησης spyware ισοδύναμου με το Pegasus (Predator), ενώ ένας άλλος δημοσιογράφος φέρεται να παρακολουθούνταν από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών (ΕΥΠ)».

Περισσότερα σε λίγο…

Πηγή: documentonews.gr

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ