Εκθεση κόλαφος του ΟΗΕ για τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ συμπεραίνει ότι στη Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις επαναπροωθήσεις το οποίο χαρακτηρίζει ως μία ντε φάκτο πολιτική.

Iδιαίτερα επιβαρυντική αλλά και αποκαλυπτική για τη βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η έκθεση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

Ο Φελίπε Γκονθάλεθ Μοράλες συμπεραίνει ότι στη Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις επαναπροωθήσεις το οποίο χαρακτηρίζει ως μία ντε φάκτο πολιτική

Στην παράγραφο 32 της έκθεσης σχετικά με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στα διεθνή σύνορα ο Φ. Μοράλες αναφέρει: “Στην Ελλάδα οι επανοπροωηθήσεις είναι μία ντε φάκτο γενική πολιτική. Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες έχει καταγράψει 540 ξεχωριστά περιστατικά κατά την περίοδο 2020-2021 κατά τα οποία φέρεται να απωθήθηκαν βίαια 17000 άτομα που επιστράφηκαν στην Τουρκία».

Ο ειδικός εισηγητής ανησυχεί για τη σημαντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εμποδίζονται να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Η Ελλάδα φέρεται να απέτρεψε πάνω από 140000 άτομα από είσοδο στη χώρα μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου του 2021.

Στο Αιγαίο οι ΜΚΟ έχουν τεκμηριώσει τουλάχιστον 147 περιστατικά push backs στα οποία εμπλέκονται 7000 άτομα, συμπεριλαμβανωμένων και παιδιών. Το Λιμενικό Σώμα δεν ακολούθησε την πρέπουσα διαδικασία.

Τα παραπάνω διαψεύδουν κατάφορα τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις και ότι τηρούνται πάντα οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η συγκεκριμένη είδηση προκύπτει λίγες ημέρες μετά τις απειλές θανάτου που δέχθηκε ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος επειδή πριν από ένα μήνα είχε διατυπώσει τα ίδια συμπεράσματα σε εκδήλωση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Ο Αποστολόπουλος μάλιστα δέχθηκε και την ανοιχτή επίθεση κυβερνητικών στελεχών.

Ακολουθεί η έκθεση του ΟΗΕ:

 

Δεκάδες χώρες καλούν τη Ρωσία να αποσυρθεί από το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια

AP - Ουκρανια

Δεκάδες χώρες καλούν τη Ρωσία να αποσυρθεί από το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια

«Το γεγονός ότι σταθμεύουν στην πυρηνική εγκατάσταση μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Ρωσίας και όπλα…