Newsroom

Newsroom

Έκθεση-κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας για αδικαιολόγητη βία κατά διαδηλωτών

Οι μεταλλικές σφαίρες και τα σκάγια, καθώς και τα δακρυγόνα, χρησιμοποιούνται «συχνά» με απρονόητο ή τιμωρητικό τρόπο, καταγγέλλει η οργάνωση

ΜΑΤΑτζης

Η χρήση βλημάτων με επικάλυψη καουτσούκ και ευρύτερα όπλων θεωρητικά «λιγότερο θανατηφόρων» εναντίον διαδηλωτών είναι «ολοένα πιο γενικευμένη» πρακτική, καταγγέλλει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

«Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν ολοένα πιο συχνά με καταχρηστικό τρόπο σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ και άλλα όπλα επιβολής της τάξης για να καταστέλλονται βίαια ειρηνικές διαδηλώσεις, προκαλώντας φρικτούς τραυματισμούς και θανάτους», τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Η διαθεσιμότητα, η ποικιλία και η χρήση» των βλημάτων αυτού του είδους «γνωρίζουν μεγάλη αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα και συμβάλλουν στη στρατιωτικοποίηση της διατήρησης της τάξης κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων», αναφέρει η έκθεση της Αμνηστίας, υπό τον τίτλο «Το μάτι μου εξερράγη», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το κείμενο, που δίνεται στη δημοσιότητα από την Αμνηστία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας Ωμέγα, αποκαλύπτει πως οι μεταλλικές σφαίρες και τα σκάγια, καθώς και τα δακρυγόνα, χρησιμοποιούνται «συχνά» με απρονόητο ή τιμωρητικό τρόπο, κάτι που αποτελεί «αδικαιολόγητη ή δυσανάλογη χρήση βίας».

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες 30 ΜΚΟ απαιτούν να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί παγκόσμια «σύμβαση εναντίον του εμπορίου οργάνων βασανισμού», που θα «υποστηριχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη», προκειμένου να εμποδίζεται η κατασκευή και η εμπορία των πυρομαχικών του τύπου.

Αποτέλεσμα πενταετούς έρευνας σε πάνω από τριάντα χώρες, η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι οι εθνικοί νόμοι για τη χρήση αυτών των βλημάτων δεν συμμορφώνονται πάντα προς τους διεθνείς κανόνες, με βάση τους οποίους «τα όπλα αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται παρά μόνο ως μέσα της υστάτης προσφυγής εναντίον βίαιων ανθρώπων που εγείρουν άμεση απειλή για τη σωματική ακεραιότητα» των αστυνομικών ή άλλων.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τα δακρυγόνα εκτοξεύονται συχνά απευθείας πάνω σε ανθρώπους ή πλήθη, στη Χιλή, στην Κολομβία, στη Γαλλία, στο Ιράν, στην Τυνησία και σε άλλες τουλάχιστον οκτώ χώρες.

Στη Γαλλία, «τουλάχιστον 2.495 διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων μεταξύ του Νοεμβρίου του 2018 και του Μαΐου του 2019», τονίζεται στο κείμενο.

Η χρήση βλημάτων με επικάλυψη από καουτσούκ μεγέθους μπάλας του τένις «προκάλεσαν τουλάχιστον έναν θάνατο εξαιτίας κρανιοεγκεφαλικού τραυματισμού και 24 πολύ σοβαρούς τραυματισμούς» στην Ισπανία, σύμφωνα με την εθνική εκστρατεία Stop Balas de Goma, την οποία επικαλείται η έκθεση.

Στη Χιλή, καταγράφτηκαν 440 οφθαλμικοί τραυματισμοί, συμπεριλαμβανομένων 30 και πλέον περιπτώσεων απώλειας όρασης, από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων κατά των κοινωνικών ανισοτήτων τον Οκτώβριο του 2019. Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει πως οι πραγματικοί αριθμοί «πιθανόν είναι πολύ υψηλότεροι».

Βανδή: Έξαλλη η δήμαρχος του Τσεσμέ καλεί το κοινό να μην την γιουχάρει – «Δεν μπορεί να κατεβάσει τη σημαία μας και την αφίσα του Ατατούρκ» (video)

InCollage 20240718 103916645

Βανδή: Έξαλλη η δήμαρχος του Τσεσμέ καλεί το κοινό να μην την γιουχάρει – «Δεν μπορεί να κατεβάσει τη σημαία μας και την αφίσα του Ατατούρκ» (video)

«Η κυρία πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τα σύνορα αυτής της πόλης. Με ηρεμία, με ψυχραιμία»,…